Sacharóza
Sacharóza je v běžné řeči označovaná jako řepný, třtinový cukr, muskovado, stolní cukr, nebo jen cukr. V těle se při trávení štěpí na glukózu a fruktózu. K jejímu trávení je nutný vitamín B, vápník, hořčík a další látky. Neobsahuje žádné pro organismus užitečné látky, je pouze zdrojem energie a zvláště při hubnutí se jedná o nejméně žádoucí sacharidy.
Sacharóza vzorec
C12H22O11
- Jeden gram sacharózy dodá organizmu 16,7 kJ (4 kcal) energie.
Negativní účinky
- Její nadměrná spotřeba vede k obezitě.
- Má vysoký glykemický index.
- Pro diabetiky je nevhodným sladidlem, protože zvyšuje sekreci insulinu.
- Poškozuje zubní sklovinu a podporuje vznik zubního kazu.
Kvůli těmto negativním účinkům sacharózy jsou tolik populární potraviny bez přidaného cukru a tzv. „light“ nebo „dietní“ potraviny, obsahující umělá sladidla.
Pozitivní přínos
S mírnou nadsázkou lze říct, že jediný pozitivní přínos rafinované sacharózy z řepy a třtiny spočívá v kandování ovoce, případně ji lze použít jako zásobu energie v evakuačním zavazadle.
Druhy cukru
Hnědý cukr má výraznou chuť a aroma. Hnědé zabarvení je způsobeno přítomností zbytkové melasy. Kromě sacharózy obsahuje ještě některé minerální látky.
Krystalový cukr zvýrazňuje chuť a zlepšuje texturu potravin.
Moučkový cukr se získává mletím krystalového cukru najemno. Používá se při přípravě polev a jako přísada do směsí na pečení.
Kostkový cukr vzniká slisováním cukru do různě velkých kostek.
Kapalný cukr vzniká rozpuštěním cukru ve vodě. Používá se především jako sladidlo do nealkoholických nápojů.
Rozdíl mezi sacharózou a sacharozou
Lidé mnohdy hledají rozdíl, mezi sacharózou s dlouhým o a sacharozou s krátkým o. Významově jsou obě slova stejná. Liší se pouze tím, jak jsou napsaná. Správná varianta je přitom sacharóza s dlouhým o.
Jak omezit konzumaci cukru?
Kvůli negativním účinkům na zdraví a přibírání na váze se hodně lidí snaží svůj příjem cukru omezit. Existují přímo diety a způsoby stravování zaměřené na snižování konzumace cukru, například cukrfree nebo bezsacharidová dieta. Principem bezsacharidové diety je omezení příjmu nejen cukru, ale sacharidů obecně, a to i těch zdraví prospěšných, jako je ovoce či celozrnné obiloviny. Naopak zvyšuje příjem kvalitních tuků a bílkovin z masa, mléčných výrobků, ořechů a semínek.