Recept na pampeliškový med z květů pampelišek
Ingredience na 1 porci
Květ pampelišky | 400 kusů | |
Voda čistá | 2 litry | |
Citrón | 600 g | |
Cukr bílý | 2000 g |
Postup pampeliškový med
Květy pampelišek bez stonků pořádně propláchneme vodou.
Vložíme do hrnce o objemu 4 l a zalijeme 2 l vody.
Přidáme omyté citrony nakrájené na kolečka a vaříme 15 minut.
Odstavíme a necháme 24 hodin louhovat.
Přecedíme přes hustý cedník nebo plátýnko do čistého hrnce, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme cca 1,5 hodiny.
Med se začne táhnout a čím déle jej vaříme, tím je hustší.
Hotový med lijeme do čistých sklenic a pevně uzavřeme víčkem.
Recept na pampeliškový med patří mezi medy květové, které zlepšují imunitu. Výroba medu je snadná a pampelišek kolem sebe najdeme opravdu mnoho. Proč je tedy nezkusit nějak zužitkovat? Med z pampelišek navíc pomáhá k čištění krve, zlepšuje trávení a také pozitivně ovlivňuje činnost jater a sleziny. Pampeliškový med recept je jednoduchý, ale je důležité dodržet správný postup. Dobou posledního vaření s cukrem ovlivníme hlavně to, jak bude med hustý. Před samotnou výrobou medu si hlavně důkladně vymyjte sklenice, ve kterých med z pampelišek budete následně uchovávat. Jedině tak pampeliškový med vydrží a nezačne se rychle kazit. Pokud držíte dietu, určitě pampeliškový med zařaďte do vašeho jídelníčku. Je totiž mnohem zdravější než rafinovaný bílý cukr a můžete si tak osladit život bez výčitek. Med je skvělý nejen jako surovina do kuchyně, ale také své uplatnění najde jako domácí maska na vlasy pro rychlejší růst.
Pampeliškový med a recept na pravý medovník
Med z pampelišek můžeme použít stejně tak jako obyčejný med a připravit si z něj pravý medovník recept. I když je postup na medovník trochu složitější než u běžných dezertů, výsledek stojí opravdu za to. Pravý medovník recept se skládá především z medu, karamelového salka a po okrajích je zdoben vlašskými ořechy. Pro odlehčení této kalorické bomby můžete do části krému přimíchat kysanou smetanu.
Recept na palačinky s medem z pampelišek
Ať už pampeliškový med nebo jiný druh sladkého sirupu se skvěle hodí na recept na palačinky. Abychom se vyhnuli bílému cukru a udrželi si tak zdravější jídelníček, je mnohem lepší použít na oslazení med z pampelišek. Recept palačinky existuje v mnoha variacích a palačinky sami se dají dochutit na tisíc různých způsobů. Pro pestrost a barevnost je doplňte hlavně čerstvým ovocem, zakysanou smetanou a přírodním sladidlem, například pampeliškovým medem. Takto připravený recept palačinky se hodí jako výborná snídaně či odpolední svačinka.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 63.879 Kj
Bílkoviny | 3.01 g |
Sacharidy | 10.09 g |
Sacharidy z cukrů | 1.02 g |
Tuky | 0.71 g |
Vláknina | 0.04 g |
Vápník | 187 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot