Salát z červené čočky

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Čočka červená | 1 kus | |
Paprika červená | 0.5 kusy | |
Cibule | 1 kus | |
Kukuřice mražená | 50 g | |
Rajčata cherry | 2 hrsti | |
Olej olivový | 5 ml | |
Petržel kořen | 50 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka |
Postup salát
Jako první si dejte do 200 ml vody vařit 100 g červené čočky. Podle návodu ji vařte cca 10 minut.
Mezitím si očistěte a nakrájejte všechnu potřebnou zeleninu.
Oloupanou a nakrájenou cibuli společně s paprikou osmahněte.
Po chvíli přidejte i rajčata, petržel, kukuřici a směs podle chuti osolte, opepřete.
Zeleninovou směs smíchejte s uvařenou čočkou.
Salát z červené čočky je skvělou a rychlou večeří. Salát z čočky doporučujeme konzumovat s krajícem celozrnného či žitného chleba. Nebojte se do salátu přimíchat další oblíbené ingredience a vykouzlit si tak například salát z červené čočky s vejcem. Oblíbenou kombinací je i čočka se šunkou od kosti. Červená čočka je navíc zdrojem důležitých bílkovin a vitaminů, právě proto skvěle zastoupí dietní jídla. Výborně poslouží jako náhrada masa, a tak je vyhledávanou surovinou i u všech vegetariánů a veganů. Pro lepší chuť je vhodné salát z červené čočky přelít zálivkou na salát. Na výběr je spousta různých zálivek, kdy mezi jedny z nejoblíbenějších patří bylinková zálivka na salát.
Salát z červené čočky vs. salát z černé čočky
Druhů čočky existuje hned několik, známý není pouze salát s červenou čočkou, ale také salát z černé čočky. Opět se jedná o kvalitní zdroj bílkovin a rychlý pokrm, který vás zároveň kvalitně zasytí. Do salátu z černé čočky se ještě navíc přimíchávají ingredience jako sušená rajčata, vlašské ořechy nebo žlutá paprika. Salát z čočky dokáže být opravdu rozmanitý a zužitkujete na něj různorodé ingredience podle vlastního výběru. Pokud nejste příznivci čočky, vyzkoušejte salát z rukoly, který tělu propůjčí spoustu vitaminů i vlákniny.
Veganská čočková sekaná k obědu
Pokud patříte k milovníkům čočky a rádi zkoušíte originální dietní jídla, zkuste si kromě salátu s červenou čočkou uvařit i veganskou čočkovou sekanou. Veganská je čočková sekaná z toho důvodu, že se v ní nenachází ani kousek masa, jak je tomu u sekané zvykem. Maso bylo kompletně nahrazeno vařenou čočkou. Nejlépe veganská čočková sekaná chutná v doplnění vařeného bramboru a nějakého lehkého zeleninového salátku.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 1387.03 Kj
Bílkoviny | 19.06 g |
Sacharidy | 56.31 g |
Sacharidy z cukrů | 6.05 g |
Tuky | 5.27 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.88 g |
Vláknina | 26.09 g |
Vápník | 37 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot