Salát z červené čočky


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Čočka červená1 kus
Paprika červená0.5 kusy
Cibule1 kus
Kukuřice mražená50 g
Rajčata cherry2 hrsti
Olej olivový5 ml
Petržel kořen50 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka

Postup salát

1

Jako první si dejte do 200 ml vody vařit 100 g červené čočky. Podle návodu ji vařte cca 10 minut.

2

Mezitím si očistěte a nakrájejte všechnu potřebnou zeleninu.

3

Oloupanou a nakrájenou cibuli společně s paprikou osmahněte.

4

Po chvíli přidejte i rajčata, petržel, kukuřici a směs podle chuti osolte, opepřete.

5

Zeleninovou směs smíchejte s uvařenou čočkou.

Salát z červené čočky je skvělou a rychlou večeří. Salát z čočky doporučujeme konzumovat s krajícem celozrnného či žitného chleba. Nebojte se do salátu přimíchat další oblíbené ingredience a vykouzlit si tak například salát z červené čočky s vejcem. Oblíbenou kombinací je i čočka se šunkou od kosti. Červená čočka je navíc zdrojem důležitých bílkovin a vitaminů, právě proto skvěle zastoupí dietní jídla. Výborně poslouží jako náhrada masa, a tak je vyhledávanou surovinou i u všech vegetariánů a veganů. Pro lepší chuť je vhodné salát z červené čočky přelít zálivkou na salát. Na výběr je spousta různých zálivek, kdy mezi jedny z nejoblíbenějších patří bylinková zálivka na salát.

Salát z červené čočky vs. salát z černé čočky

Druhů čočky existuje hned několik, známý není pouze salát s červenou čočkou, ale také salát z černé čočky. Opět se jedná o kvalitní zdroj bílkovin a rychlý pokrm, který vás zároveň kvalitně zasytí. Do salátu z černé čočky se ještě navíc přimíchávají ingredience jako sušená rajčata, vlašské ořechy nebo žlutá paprika. Salát z čočky dokáže být opravdu rozmanitý a zužitkujete na něj různorodé ingredience podle vlastního výběru. Pokud nejste příznivci čočky, vyzkoušejte salát z rukoly, který tělu propůjčí spoustu vitaminů i vlákniny.

Veganská čočková sekaná k obědu

Pokud patříte k milovníkům čočky a rádi zkoušíte originální dietní jídla, zkuste si kromě salátu s červenou čočkou uvařit i veganskou čočkovou sekanou. Veganská je čočková sekaná z toho důvodu, že se v ní nenachází ani kousek masa, jak je tomu u sekané zvykem. Maso bylo kompletně nahrazeno vařenou čočkou. Nejlépe veganská čočková sekaná chutná v doplnění vařeného bramboru a nějakého lehkého zeleninového salátku.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1387.03 Kj

Bílkoviny19.06 g
Sacharidy56.31 g
Sacharidy z cukrů6.05 g
Tuky5.27 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.88 g
Vláknina26.09 g
Vápník37 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.