Borůvkový koláč s tvarohem
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 270 g | |
Jogurt borůvkový | 150 g | |
Cukr bílý | 170 g | |
Vanilkový cukr | 1 balení | |
Olej řepkový | 115 ml | |
Vejce | 5 kusů | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Měkký tvaroh | 500 g |
Postup koláč
Smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek borůvkového jogurtu, půl hrnku cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, půl hrnku oleje, 2 vejce a 1 prášek do pečiva.
Vzniklé těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a potřete náplní umíchanou z tvarohu, cukru a 3 vajec.
Náplně posypejte borůvkami, na vrch přidejte drobenku a vložte péci do trouby.
Borůvkový koláč s tvarohem je krásně nadýchaný moučník, ve kterém se příjemně kloubí lahodná tvarohová chuť s borůvkami. Pro těstový základ se používá borůvkový jogurt, pokud ale chcete, můžete místo něj zvolit jogurt bílý. Stejně tak koláč s tvarohem a borůvkami můžete dozdobit například malinami či jahodami. Abyste docílili o něco zdravější verze, upečte koláč s borůvkami a tvarohem bez posypání drobenkou.
Borůvkový koláč s tvarohem: přepočet ingrediencí
Abyste vykouzli ten nejlepší borůvkový koláč, nebudete k tomu nutně potřebovat kuchyňskou váhu. Všechny potřebné ingredience pro koláč s tvarohem a borůvkami jsme vám totiž přepočítali na hrnky.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek borůvkového/bílého jogurtu
- 0,5 hrnku cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 0,5 hrnku oleje
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva
- 2 tvarohy
Koláč s borůvkami a tvarohem: recept na posypku
Vytvořit posypku na borůvkovo tvarohový koláč není žádná věda, pokud pečlivě dodržujete všechny potřebné kroky. Základ posypky, jinak známé také jako drobenka, tvoří polohrubá mouka, máslo a cukr krupice. Kromě másla můžete v receptu na posypku využít i například heru či margarín. Nejčastěji se s posypkou můžeme setkat u ovocných dezertů. Určitě se její přípravu vyplatí naučit nazpaměť, tato znalost se vám zajisté bude v kuchyni nejednou hodit.
Játrová omáčka jako tip na oběd
Kromě borůvkovo tvarohového koláče pro odpolední svačinu jistě oceníte i inspiraci na chutný recept, který se nejlépe hodí k rýži. Řec je o játrové omáčce, pro kterou můžete využít jak játra drůbeží, tak i ta vepřová. Především kuřecí játra jsou velmi měkká, a tak se hodí pro konzumaci lidem trpícím bolestmi zubů. Játrová omáčka z kuřecích jater je poměrně kaloricky přijatelným pokrmem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 399.9213 Kj
Bílkoviny | 6.49 g |
Sacharidy | 2.59 g |
Sacharidy z cukrů | 20.95 g |
Tuky | 6.46 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.63 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.06 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot