Borůvkový koláč s tvarohem

Ingredience na 1 porci

Mouka polohrubá270 g
Jogurt borůvkový150 g
Cukr bílý170 g
Vanilkový cukr1 balení
Olej řepkový115 ml
Vejce5 kusů
Kypřící prášek do pečiva12 g
Měkký tvaroh500 g

Postup koláč

1

Smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek borůvkového jogurtu, půl hrnku cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, půl hrnku oleje, 2 vejce a 1 prášek do pečiva.

2

Vzniklé těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a potřete náplní umíchanou z tvarohu, cukru a 3 vajec.

3

Náplně posypejte borůvkami, na vrch přidejte drobenku a vložte péci do trouby.

Borůvkový koláč s tvarohem je krásně nadýchaný moučník, ve kterém se příjemně kloubí lahodná tvarohová chuť s borůvkami. Pro těstový základ se používá borůvkový jogurt, pokud ale chcete, můžete místo něj zvolit jogurt bílý. Stejně tak koláč s tvarohem a borůvkami můžete dozdobit například malinami či jahodami. Abyste docílili o něco zdravější verze, upečte koláč s borůvkami a tvarohem bez posypání drobenkou.

Borůvkový koláč s tvarohem: přepočet ingrediencí

Abyste vykouzli ten nejlepší borůvkový koláč, nebudete k tomu nutně potřebovat kuchyňskou váhu. Všechny potřebné ingredience pro koláč s tvarohem a borůvkami jsme vám totiž přepočítali na hrnky.

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek borůvkového/bílého jogurtu
  • 0,5 hrnku cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 tvarohy

Koláč s borůvkami a tvarohem: recept na posypku

Vytvořit posypku na borůvkovo tvarohový koláč není žádná věda, pokud pečlivě dodržujete všechny potřebné kroky. Základ posypky, jinak známé také jako drobenka, tvoří polohrubá mouka, máslo a cukr krupice. Kromě másla můžete v receptu na posypku využít i například heru či margarín. Nejčastěji se s posypkou můžeme setkat u ovocných dezertů. Určitě se její přípravu vyplatí naučit nazpaměť, tato znalost se vám zajisté bude v kuchyni nejednou hodit.

Játrová omáčka jako tip na oběd

Kromě borůvkovo tvarohového koláče pro odpolední svačinu jistě oceníte i inspiraci na chutný recept, který se nejlépe hodí k rýži. Řec je o játrové omáčce, pro kterou můžete využít jak játra drůbeží, tak i ta vepřová. Především kuřecí játra jsou velmi měkká, a tak se hodí pro konzumaci lidem trpícím bolestmi zubů. Játrová omáčka z kuřecích jater je poměrně kaloricky přijatelným pokrmem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 399.9213 Kj

Bílkoviny6.49 g
Sacharidy2.59 g
Sacharidy z cukrů20.95 g
Tuky6.46 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.63 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.06 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.