Pomazánka z červené řepy s lučinou

Ingredience na 1 porci

Červená řepa200 g
Lučina200 g
Sýr eidam 30% tuku100 g
Česnek3 stroužky
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka

Postup pomazánka

1

Syrovou červenou řepu nastrouhejte, stejně tak si nastrouhejte i eidam.

2

Přidejte lučinu, utřený česnek a podle chuti sůl s pepřem.

3

Všechny ingredience důkladně promíchejte a můžete podávat.

Pomazánka z červené řepy s lučinou je příjemně nadýchanou pomazánkou, kterou máte připravenou během malého okamžiku. Řepová pomazánka spolu s celozrnným pečivem vykouzlí jednoduchou a chutnou večeři. Pomazánka z řepy obsahuje nízké procento kalorií, přitom velmi rychle zasytí žaludek a dodá mu potřebné živiny. Mimo jiné je pomazánka z červené řepy s lučinou oblíbená mezi sportovci, jelikož řepa zlepšuje sportovní výkony.

Pomazánka z červené řepy: čím nahradit pečivo

Pokud si chcete řepovou pomazánku vychutnat bez pečiva, naskýtá se otázka, čím nahradit pečivo. Místo nadýchaného chleba upečeného z tradiční pšeničné mouky k pomazánce z řepy zakousněte raději knäckebrot. Pokud se řadíte ke strávníkům s intolerancí lepku, nejlepší volbou, čím nahradit pečivo, pro vás bude zelenina. Jedno je však jasné, snad všechny druhy pomazánek si nejvíce vychutnáte v kombinaci s čerstvě upečeným pečivem.

Červená řepa a jiná výživa pro sportovce

Jak jsme již zmínili výše, červená řepa je vyhledávanou surovinou u sportovců. Jaká je další vhodná výživa pro sportovce? Důležité je do svého jídelníčku zahrnout i jiné druhy zeleniny a samozřejmě i ovoce, jenom ne v takovém množství. Ovoce totiž kromě důležitých látek obsahuje i vysoké množství sacharidů. Další podstatnou výživou pro sportovce jsou cereálie, rýže, mléčné výrobky a v neposlední řadě libové kuřecí či krůtí maso.

Domácí veka na chlebíčky

Domácí veka s pomazánkou z červené řepy pozvedne chlebíčky na zcela jinou úroveň. Recept na veku zahrnuje kynuté těsto, které nepatří ke zrovna nejsnadnějším. Budete-li však poctivě dodržovat stanovený postup, odměnou vám budou výtečné domácí chlebíčky. Využít se dá nejen řepová pomazánka, ale taktéž pomazánka z fazolí, která se dá připravit na několik způsobů. Co se týče veky, ta byla poprvé upečena ve Francii, nyní se ale s největší oblibou setkává právě v České republice. Veka se dá využít nejenom na domácí chlebíčky, vychutnat si ji můžete i opečenou v cukru se skořicí. Známou variantou domácí veky je také zemlbába.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 52.778 Kj

Bílkoviny0.7 g
Sacharidy1.37 g
Tuky0.46 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.03 g
Vápník0.18 g
Gi0.3

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.