Pomazánka z červené řepy s lučinou
Ingredience na 1 porci
Červená řepa | 200 g | |
Lučina | 200 g | |
Sýr eidam 30% tuku | 100 g | |
Česnek | 3 stroužky | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka |
Postup pomazánka
Syrovou červenou řepu nastrouhejte, stejně tak si nastrouhejte i eidam.
Přidejte lučinu, utřený česnek a podle chuti sůl s pepřem.
Všechny ingredience důkladně promíchejte a můžete podávat.
Pomazánka z červené řepy s lučinou je příjemně nadýchanou pomazánkou, kterou máte připravenou během malého okamžiku. Řepová pomazánka spolu s celozrnným pečivem vykouzlí jednoduchou a chutnou večeři. Pomazánka z řepy obsahuje nízké procento kalorií, přitom velmi rychle zasytí žaludek a dodá mu potřebné živiny. Mimo jiné je pomazánka z červené řepy s lučinou oblíbená mezi sportovci, jelikož řepa zlepšuje sportovní výkony.
Pomazánka z červené řepy: čím nahradit pečivo
Pokud si chcete řepovou pomazánku vychutnat bez pečiva, naskýtá se otázka, čím nahradit pečivo. Místo nadýchaného chleba upečeného z tradiční pšeničné mouky k pomazánce z řepy zakousněte raději knäckebrot. Pokud se řadíte ke strávníkům s intolerancí lepku, nejlepší volbou, čím nahradit pečivo, pro vás bude zelenina. Jedno je však jasné, snad všechny druhy pomazánek si nejvíce vychutnáte v kombinaci s čerstvě upečeným pečivem.
Červená řepa a jiná výživa pro sportovce
Jak jsme již zmínili výše, červená řepa je vyhledávanou surovinou u sportovců. Jaká je další vhodná výživa pro sportovce? Důležité je do svého jídelníčku zahrnout i jiné druhy zeleniny a samozřejmě i ovoce, jenom ne v takovém množství. Ovoce totiž kromě důležitých látek obsahuje i vysoké množství sacharidů. Další podstatnou výživou pro sportovce jsou cereálie, rýže, mléčné výrobky a v neposlední řadě libové kuřecí či krůtí maso.
Domácí veka na chlebíčky
Domácí veka s pomazánkou z červené řepy pozvedne chlebíčky na zcela jinou úroveň. Recept na veku zahrnuje kynuté těsto, které nepatří ke zrovna nejsnadnějším. Budete-li však poctivě dodržovat stanovený postup, odměnou vám budou výtečné domácí chlebíčky. Využít se dá nejen řepová pomazánka, ale taktéž pomazánka z fazolí, která se dá připravit na několik způsobů. Co se týče veky, ta byla poprvé upečena ve Francii, nyní se ale s největší oblibou setkává právě v České republice. Veka se dá využít nejenom na domácí chlebíčky, vychutnat si ji můžete i opečenou v cukru se skořicí. Známou variantou domácí veky je také zemlbába.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 52.778 Kj
Bílkoviny | 0.7 g |
Sacharidy | 1.37 g |
Tuky | 0.46 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 0.03 g |
Vápník | 0.18 g |
Gi | 0.3 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot