Křehký meruňkový koláč

Ingredience na 1 porci

Máslo120 g
Cukr bílý100 g
Mouka polohrubá350 g
Kypřící prášek do pečiva12 g
Mléko polotučné250 ml
Meruňky čerstvé10 kusů

Postup koláč

1

Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte mouku, kypřicí prášek do pečiva a mléko.

2

Ze surovin umíchejte jednotné těsto, které rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.

3

Na vrch přidejte očištěné, nakrájené meruňky a posypejte koláč drobenkou.

4

Pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 160 °C.

Křehký meruňkový koláč je snadným, rychlým a výtečným zákuskem k odpolední kávě. Zároveň koláč s meruňkami poslouží jako party občerstvení při každé rodinné oslavě či setkání s přáteli. Uvedené množství ingrediencí se spíše hodí pro menší rozměr plechu.

Vyzkoušet nemusíte nutně jenom meruňkový koláč. Bezproblémově se dají meruňky nahradit například broskvemi nebo blumami, pokud máte rádi kyselejší zákusky. Případně vyzkoušejte recepty z rebarbory, které jsou taktéž kyselejší a velmi chutné. Mezi oblíbené recepty z rebarbory patří jak koláče, tak buchty. Křehký meruňkový koláč se před pečením zasypává ještě drobenkou.

Křehký meruňkový koláč a posypka recept

Posypka pro koláč s meruňkami je připravená opravdu rychle. K její výrobě je potřeba pouze cukr, máslo a polohrubá mouka. Posypka, běžně nazývána i jako drobenka, žmolenka či posyp se na české koláče přidává velmi často. Vyplatí se vám proto tento recept umět nazpaměť. Bez pochyb ho ještě v nejbližší době vyzkoušíte. Máslo na posypku můžete nahradit levnější variantou, kterou je Hera nebo margarín. Vhodná je například Rama s máslem či Rama máslová, která je nejen levnější variantou než tradiční máslo, ale také poskytne jemnou máslovou chuť. Posypka na koláč bude od té máslové téměř k nerozeznání.

Tip: Pro výhodnější nákupy nebo při častém pečení se vyplatí využít také Rama s máslem akce, díky kterým bude pečení méně nákladné, ale kvalita i chuť budou zachovány. 

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Další sladkou meruňkovou dobrotou jsou meruňkové knedlíky z tvarohového těsta. S velkou oblibou se setkávají především v letním období, kdy se podávají jako hlavní chod, nikoliv jako dezert. Obdobně jako u křehkého meruňkového koláče nemusíte připravovat pouze meruňkové knedlíky z tvarohového těsta. Zvolit můžete i jiné druhy ovoce, třeba borůvky, jahody nebo třešně. Stejně tak se dá zaměnit i těsto, kromě tvarohového těsta vyzkoušejte i to kynuté.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 287.4713 Kj

Bílkoviny1.01 g
Sacharidy14 g
Sacharidy z cukrů1.04 g
Tuky0.98 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina3.04 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.