Ořechy při hubnutí
Účinky ořechů a hubnutí
Všechny druhy ořechů jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, chránících před infarktem a aterosklerózou. Obsahují vitamin B1, posilující organismus proti stresu, vlákninu příznivě působící na zažívání, draslík, hořčík a železo. Díky těmto látkám podporují paměť a zvyšují imunitu.
Zdravé tuky v ořeších dávají lidskému organismu pokyn k uvolňování mastných kyselin, udržují pocit sytosti a tím napomáhají zdravému hubnutí. Protože je kalorická hodnota jednotlivých druhů ořechů v podstatě stejná, nezáleží příliš na druhu a můžete si vybrat podle chuti.
Nejlepší je jednotlivé druhy střídat, jelikož každý z nich má specifické vlastnosti. Podle výzkumů jsou však nejzdravější vlašské ořechy.
Jak jíst ořechy? Nic se nemá přehánět
Ořechy jsou zdravé, a zároveň energeticky velmi bohaté. Na jejich množství proto dávejte pozor. Postačí malá hrst denně, tedy asi 15 až 20 gramů, záleží však také na denním jídelníčku a celkové denní skladbě potravin. Sto gramů ořechů obsahuje až 90 gramů tuku.
Nejzdravější jsou tepelně neupravené v jejich přírodní podobě. Tak si zachovávají nejvíce cenných látek, ale je nutné je opravdu dobře rozkousat. Špatně rozkousané ořechy projdou trávicím traktem zcela bez využití.
Ideální je ořechy před konzumací namáčet, aby byly stravitelnější a mnohonásobně se zvýšila využitelnost zdraví prospěšných látek. Namáčením se probudí aktivita enzymů a účinky ořechů se ještě zvýší. Po namočení můžeme ořechy také rozmixovat spolu s vodou a získat tak např. kešu nebo mandlové mléko. To můžeme využít do kávy i při vaření. Další možností je ořechy pražit, mlít či zpracovat na jemnou pastu. Nevýhodou těchto způsobů je oxidace a žluknutí.
Recepty s ořechy
Ořechy lze využít téměř při každé příležitosti a do velké spousty receptů, slaných i sladkých. Na svačinu jsou vhodné směsi ořechů, předem namíchaných dle chuti, spolu se sušeným ovocem. Můžete je mít stále u sebe pro případ, že nemáte možnost dát si pořádné jídlo. Hodí se při pečení, do sladkých druhů pečiva, ale i do různých druhů chlebů.
Vegetariáni znají použití ořechů do rizot, kuskusu, zeleninových směsí a salátů. Výborná jsou také ovocná smoothies s ořechy, anebo přímo ořechové mléko z rozmixovaných ořechů a vody. Před mixováním je dobré namočit je na 12 hodin do vody. Celou směs přeceďte přes jemné sítko a skladujte v lednici. Takto jednoduše si doma připravíte mandlové mléko, mléko z kešu i lískových ořechů.
Vlašské ořechy
Pravidelná konzumace vlašských ořechů snižuje hladinu cholesterolu až o 0,3 mmol/l. Postačí sníst 30 gramů vlašských ořechů denně a už za měsíc se projeví jejich účinek. Příznivý vliv mají především na nervovou soustavu.
Kešu
Kešu oříšky obsahují dvakrát více železa než hovězí maso. Železo spolupůsobí při přenosu kyslíku v těle a jeho nedostatek vede k únavě a špatné koncentraci. Kešu oříšky podporují regeneraci a jsou vhodné při křečích tlustého střeva, při bolestivé menstruaci, při angíně pectoris a anémii.
Lískové oříšky
Tento druh ořechů je lehčeji stravitelný než mandle nebo vlašské ořechy a pouhých 50 gramů lískových ořechů doplní energetický výdej za hodinu tělesné aktivity. Jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu E. Pravidelná konzumace lískových ořechů má pozitivní vliv na prevenci ledvinových kamenů a kvůli minimálnímu množství sacharidů jsou výborným doplňkem ve stravě diabetiků.
Ořechový mix
Pouhých pět pekanových ořechů obsahuje asi šestinu doporučené denní dávky zinku, proto jsou výborné proti chřipce a nachlazení. Arašídy díky vláknině napomáhají zdravému hubnutí, pistáciové oříšky zase obsahují velké množství draslíku a upravují krevní tlak. Para ořechy jsou nejbohatším zdrojem selenu a díky tomu snižují riziko vzniku rakoviny a mandle snižují glykemický index jiným potravinám.
Čím nahradit ořechy
I když jsou ořechy zdraví prospěšné, mohou způsobovat také alergii. Někoho odradí jejich finanční náročnost. Jsou však recepty na pokrmy, jejichž charakteristická chuť je způsobena právě ořechy, a vynechat je při vaření takového jídla by byla škoda.
V takovém případě zkuste ořechy nahradit opraženými ovesnými vločkami, bílým mákem, sójovými boby, sezamovými nebo slunečnicovými semínky. Někdy při alergii na ořechy nevadí mandle.