Proč je snídaně důležitá?

Zdravé dietní snídaně

Pomocí zdravé dietní snídaně nejenže doplníme zásoby glukózy a získáme tak energii nutnou pro nastartování metabolismu, snídaně lidskému organismu také pomáhá vyrovnat se se stresem a úspěšně bojovat proti únavě. Jestliže budete pravidelně snídat, zlepší se vaše fyzická i psychická kondice, budete vyrovnanější a odolnější vůči stresu!

Snídaně v trávě

Teplé počasí vábí k lenošení venku a to nejen na balkonech či terasách, ale hlavně v přírodě. Vyzkoušejte namísto klasické snídaně třeba piknik někde uprostřed louky, břehu řeky či jiném příjemném místě. Dokonce i vědci se domnívají, že jídlo venku je tím nejlepším relaxem a to ideálně v polovině dne. Paříž není zdaleka jediným městem, kde lidé holdují piknikům. Například vídeňské či londýnské parky taktéž denně využívají tisíce lidí k pikniku a už i u nás piknikování lidé přicházejí více na chuť a městské části zřizují vyhrazené místa na piknik či grilování.

Zdravá dietní snídaně

Je vědecky dokázáno, že zdravá snídaně při hubnutí je zásadní pro jeho úspěšný průběh. Dietní snídaně je skvělým způsobem, jak zrychlit metabolismus, utlumený po celonočním půstu. Díky vydatné zdravé snídani zásobíte své tělo energií a zamezíte přejídání se během dne a takzvanému vlčímu hladu večer. Snídani nevynechávejte, váš zdravý jídelníček vám za to poděkuje. Zpomalíte svůj metabolismus a až se konečně najíte, váš organismus si uloží více tuku, než kdybyste se ráno nasnídali. A ani taková anglická snídaně se nemusí vytratit z vašich stolů! Stačí si vybrat kvalitní maso, celozrnné pečivo a výběrové luštěniny a máte zdravý a chutný víkendový brunch.

Tip: Začněte svůj den s neprůstřelnou kávou od Powerlogy!

A jak by měla vypadat dietní snídaně? Zdravě snídat není žádná věda. Řídit byste se měli ale několika radami:

  • snídaně by měla představovat 20 – 25 % denního příjmu
  • porce jídla ke snídani a k obědu by měly být zhruba stejné
  • snídaně by měla být složená z kvalitních bílkovin, sacharidů, malého množství zdravých tuků a ovoce či zeleniny

Naučte se snídat

Hodně lidí argumentuje tím, že ráno hlad nemá, a není pro ně přirozené nasnídat se. V takovém případě jde o špatný návyk a snídat se musíte naučit. Jestliže chcete dodržovat zásady zdravé výživy, a především při snaze o hubnutí, patří snídaně do vašeho každodenního jídelníčku.

Nejlépe do hodiny po probuzení posnídejte z počátku jen pár lžiček třeba ovesné kaše nebo kousek celozrnného pečiva s libovou šunkou a postupně přidávejte. Dávejte si také pozor na večerní přejídání a na pozdní dobu večeře. I to může být důvod, proč ráno nemáte hlad.

Snídaně a cvičení

hubnutí patří nejen zdravý jídelníček, ale také pohybová aktivita. Jestliže se cvičení věnujete ráno, jak je to se snídaní? Před nebo po cvičení? Před energeticky náročným cvičením, jako je například běh či plavání, doporučujeme se nasnídat. Pro fyzický výkon je nutný dostatek energie, stejně jako pro následnou regeneraci.

Naopak před krátkým kardio cvičením je vhodnější nesnídat. Cvičením se nejprve pořádně rozhýbeme, a je to přesně ten správný způsob, jak nastartovat metabolismus a rozproudit krev. Snídaně po takovém rychlém cvičení lépe chutná, proto je vhodné začít s cvičením, jestliže se učíte snídat.

Výživová hodnota snídaně

Jak již bylo řečeno, snídaně by měla tvořit 20 – 25% z celkového denního příjmu energie. V souladu se zdravou výživou a pestrým jídelníčkem si na snídani můžeme dopřát vyšší příjem sacharidů s nízkým glykemickým indexem a potraviny bohaté na bílkoviny a tuky. Na doplnění pak stačí kousek ovoce nebo zeleniny a zapomínat bychom neměli ani na tekutiny.

Kalorická hodnota snídaně se liší podle pohlaví, věku, fyzické i duševní aktivity. Průměrná žena na redukční dietě by měla mít snídani obsahující maximálně 1 500 kJ/357 kcal, ne však méně než 1 000 kJ/238 kcal.

Výhody spojené se snídáním

Snídat se rozhodně vyplatí. Jestliže si chcete hlídat štíhlou linii a snídani vynecháváte, zkuste se zamyslet nad následujícím výčtem výhod spojených se snídaní:

  • Hubnutí pro vás bude jednodušší a váhu budete mít pod kontrolou
  • Snídaně zmírňuje pocit hladu během dne a díky ní sáhnete po méně kalorických potravinách
  • Během dne získá váš organismus více vitamínů a minerálů a naopak méně tuků a cholesterolu
  • Budete se lépe koncentrovat a v práci budete produktivnější
  • Pravidelná zdravá snídaně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Snížíte riziko srdečních onemocnění

Co si dát k snídani

Zdravé snídaně při hubnutí by měly být především pestré a vyvážené. Základ dietní snídaně by měly tvořit obilniny, celozrnné pečivo a cereálie, nízkotučné sýry, drůbeží či krůtí šunka a mléčné výrobky. Pro doplnění stačí ovoce a zelenina. Klasika je jogurt s ořechy a medem, žitný chléb s krůtí šunkou nebo nejrůznější mixovaná smoothies z jogurtu a ovoce. Vyzkoušejte třeba tyto smoothie recepty na hubnutí.

Během týdne, kdy není času nazbyt, můžete posnídat ovesnou kaši, případně kaši z jiných obilovin. Na celý týden si do nádoby se vzduchotěsným uzávěrem předem připravte směs z ovesných a jiných vloček, semínek a ořechů. Ráno pak stačí nasypat několik lžic do misky, zalít horkým mlékem a rychlá zdravá snídaně je připravena do pěti minut.

O víkendu si dejte na čas a dopřejte si vaječnou omeletu se zeleninou, zapečené tousty se šunkou nebo po anglicku libový párek, fazole s rajčatovou omáčkou, volské oko a na sucho opečený celozrnný toust. Snídani si v klidu vychutnejte!

Zdravá snídaně tipy a recepty

Domácí müsli s jogurtem nebo mlékem

Jednoduše si uděláte vlastní směs vloček, oříšků, lupínků a sušeného ovoce (neproslazovaného). Vyjde vás to levněji než kupované směsi a ještě vám zbyde. Příprava vás vyjde na minimum času, pouze vše smícháte dohromady, spojíte trochou medu nebo jiného sirupu a dáte péct.

Miska s ovocem zalitá jogurtem nebo kefírem

Kefír je vhodnou alternativou pro jedince s laktózovou intolerancí. Jejich trávicí trakt lépe snáší „předštěpený“ mléčný cukr v kefíru a nevyvolává křeče a průjem jako je tomu bezprostředně po příjmu klasického mléka.

Avokádový toust

Avokádo je zdroj zdravých tuků a ikdyž je takřka bez chuti, tak ho stačí trochu posolit a popepřit a hned se v něm probudí paleta chutí. Rozpečený toust pomažte máslem nebo pokapte kvalitním olejem, obložte libovolným salátkem, přidejte pokrájenou menší půlku avokáda a posypte čerstvými rajčátky. Pro více bílkovin můžete nahoru přidat ještě jedno uvařené vejce  libovolné semínka. Vyzkoušejte také další chutné recepty z avokáda.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.