Skořicové šneky z kynutého těsta jako lahodný dezert
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mléko polotučné | 250 ml | |
Cukr moučka | 20 g | |
Čerstvé droždí | 25 g | |
Mouka hladká | 400 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Máslo | 110 g | |
Cukr bílý | 45 g | |
Skořice | 5 g | |
Vejce | 1 kus |
Postup skořicoví šneci
Smícháme mléko, 2 lžičky moučkového cukru a kvasnice a necháme stát 15 minut.
Mouku smícháme se 2 lžícemi cukru moučka, přidáme sůl, rozpuštěných 60 g másla, kvásek a zpracujeme těsto. Na teplém místě necháme nakynout do dvojitého objemu.
Těsto rozdělíme na 2 kusy. Každý vyválíme do obdélníku, na ten rozetřeme 50g změklého másla, posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Plát srolujeme a krájíme na kousky o cca 2,5 cm. Poklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout.
Potřeme rozšlehaným vejcem a pocukrujeme krystalem.
Dáme péct do předehřáté trouby na 220°C asi 7-10 minut.
Skořicoví šneci jsou jsou skvělou sladkostí ke kávě či ke snídani. Při jejich pečení provoníte celý byt a jelikož jsou skořicoví šneci z kynutého těsta, určitě si zamilujete i to, jak jsou krásně nadýchaní. Recept na skořicové šneky není tak složitý jak se může zdát. Jde pouze o to, aby nám těsto nakynulo a pak už je to dá se říct hračka. Skořicový šnek dokáže zlepšit den snad každému. Skořice je navíc tělu celkově velmi prospěšná, podporuje trávení a pomůže také při nachlazení. Někteří lidé na kynuté skořicové šneky ještě dávají polevu z moučkového cukru, bílého jogurtu, rumu a citrónové šťávy.
Tip: Pečení skořicových šneků vyjde výhodně, když jsou kvalitní suroviny cenově dostupnější, například máslo či mléko v akci Penny. Právě s tím může pomoci portál Kaufino, kde jsou sdíleny slevy a akce, například mléko v akci Penny a mnoho dalších.
Skořicové šneky a bezinkový sirup za studena
Kynuté skořicové šneky chutnají výborně nejen s kávou, naopak bezinkový sirup za studena je také skvěle doplní. Má totiž specifickou nakyslou chuť, která se ke skořici náramně hodí. Tento recept na bezinkový sirup za studena je velmi snadný a zvládne jej vážně každý, nic zde nevaříme, jen louhujeme květy bezu s citrónem a poté přidáme cukr či jiné sladidlo podle chuti. Tato šťáva osvěží každý letní den a hodí se k ní také máta peprná. Bezinkový sirup uchováváme v pečlivě omytých skleněných lahvích, a to nejlépe v chladnu a temnu.
Lívance nebo skořicový šnek?
Další výbornou snídaní mohou být vedle skořicových šneků i lívance. Připravit si těsto na lívance není nic těžkého a je hotové za pár minut. Pak už je dozdobíme lívance podle své chuti a nálady. Doporučujeme čerstvé ovoce, řecký jogurt a ořechy. Takový pokrm je nutričně vyvážený a navíc ještě chutná výborně. Těsto na lívance můžeme zvolit kynuté či nekynuté a nebo sáhnout po zdravější variantě, pokud zrovna držíme redukční jídelníček. Ať už tedy zvolíte skořicové šneky nebo lívance, přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 517.928 Kj
Bílkoviny | 20.38 g |
Sacharidy | 9.01 g |
Sacharidy z cukrů | 5.06 g |
Tuky | 8.31 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.08 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 6.36 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot