Jídelníček při grilování
Příjemné letní večery, kdy je světlo až do pozdních hodin, jsou jako stvořené ke grilování. Zbývá vytáhnout gril a pustit se do toho.
Možná ale váháte, protože jste si dali předsevzetí, že ani v létě nepodlehnete žádným nezdravým pokrmům. Uklidníme vás. Grilovat se dá i zdravě, záleží na tom, co na gril položíte, jak budete grilovat a čím grilovaný pokrm doplníte. Z řad dresinků doporučujeme například ten s umeoctem, který pozitivně působí na lidský organismus.
Jak připravit zdravé a chutné maso
Jak už jsme vysvětlili v úvodu, grilování a zdravá strava se docela doplňuje. Nikdo vám totiž nepřikazuje, že musíte grilovat tukem prorostlé vepřové maso. Naopak, je možné připravit skutečně dietní lahůdky z drůbeže nebo ryb. Čeho se při grilování vyvarovat, abyste si nepřichystali karcinogenní jídlo se spoustou chemie, ale šťavnatý, chutný a zdravý pokrm?
- V žádném případě nepřipravujte maso na otevřeném ohni. Uhlíky musí být rozpálené doběla a jenom žhnout. Ideální stav je zhruba po půlhodině od zapálení grilu. Pokud by tuk z masa odkapával do ohně, vyrábíte si karcinogenní látky.
- Nepoužívejte kupované kořenící grilovací směsi, obsahují zbytečně mnoho soli, konzervantů a barviv. Je mnohem zdravější, když si namícháte vlastní směs z koření, protože přesně víte, co jste použili.
- Nevkládejte maso rovnou z olejové (i jiné) marinády na gril, ale pečlivě ho očistěte. Jinak budou z odkapávajícího oleje opět vznikat karcinogenní zplodiny.
Rady zkušených kuchařů
Zkušení kuchaři vám poradí i další vychytávky, jak zdravě grilovat a zároveň docílit pokrmů. Například maso nenaklepávejte, jinak bude tvrdé a ztratí šťávu. K obracení masa na grilu užívejte kleště, nikoli vidličku. Propíchnutím vyteče šťáva a maso bude tuhé.
Se solí to nepřehánějte a maso solte až těsně před tím, než půjde na gril. Sůl vytahuje vodu a způsobuje tvrdnutí masa. Nemarinujte také zbytečně dlouho, stačí dvě hodiny. Uchovávání masa v marinádě do druhého dne je zbytečné, stává se z něj tím rozmočený hadr.
Vsaďte na vyváženou stravu
Na grilování se dá sestavit opravdu pestrý jídelníček. Maso upravené na grilu dodá vašemu tělu bílkoviny, ale abyste ho dobře strávili a vaše strava byla vyvážená, potřebujete i další látky. Vždy maso doplňujte velkým množstvím zeleniny, nejlépe ve formě salátů (obsahují vlákninu, vitamíny a minerály) a celozrnným pečivem (najdete v nich komplexní sacharidy a vlákninu). U salátů opatrně s kupovanými dresinky, jsou dost kalorické, raději si připravte domácí dresink podle vlastní chuti.
Jídelníček s grilovaným masem na 3 dny:
1. den:
Snídaně: Müsli z ovesných vloček s ovocem;
Dopolední svačina: Jablko;
Oběd: Grilovaná kuřecí křídla, letní salát z ledového salátu, cherry rajčátek a oliv, krajíček celozrnného chleba;
Odpolední svačina: Mléčný nápoj s ovocem;
Večeře: Těstovinový salát s tuňákem
2. den:
Snídaně: Celozrnný rohlík, kuřecí šunka, rajče;
Dopolední svačina: Sezónní ovoce dle chuti (např. třešně, jahody);
Oběd: Přírodní krůtí plátek s rýží;
Odpolední svačina: Netučný tvaroh, okurka;
Večeře: Grilovaný pstruh s bylinkovými brambory
3. den:
Snídaně: Kornspitz, sýr cottage, ředkvičky;
Dopolední svačina: Pomeranč;
Oběd: Grilovaná směs krůtích a kuřecích prsou, salát z rajčat, paprik, salátové okurky a jarní cibulky;
Odpolední svačina: Netučný bílý jogurt, paprika;
Večeře: Zeleninový vývar s rozšlehaným vejcem