Recept na nejlepší vepřový guláš z vepřového plecka
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Vepřová plec | 1000 g | |
Cibule | 10 kusů | |
Olej slunečnicový | 5 lžic | |
Koření paprika mletá | 20 špetek | |
Rajčatový protlak | 50 g | |
Vepřový vývar | 500 ml | |
Sůl | 10 špetek | |
Pepř | 10 špetek | |
Kmín | 10 špetek | |
Majoránka | 10 špetek | |
Česnek | 5 stroužků |
Postup vepřový guláš
Cibuli nakrájíme najemno a vepřovou plec nakrájíme na kostky.
V hrnci rozehřejeme trochu oleje či sádla a orestujeme cibuli do tmavší hnědé barvy.
Přidáme červenou papriku, zamícháme a trochu zastříkneme vodou.
Vložíme maso, opékáme a okořeníme solí, mletým pepřem, kmínem. Přidáme protlak a prosmažíme.
Zalijeme vepřovým vývarem nebo vodou. Postupně během dušení přidáváme podle potřeby a hustoty.
Přidáme majoránku, utřený česnek a necháme maso dusit.
Když je maso dostatečně měkké, vyjmeme ho. Šťávu z masa zahustíme chlebem nebo jíškou.
Podle potřeby dochutíme, povaříme a nakonec přidáme maso.
Vepřový guláš recept musí vyzkoušet každý, kdo má rád klasická česká jídla. Tento recept je z 1 kg vepřové plece a platí zde pravidlo, že kolik masa, tolik dáme také cibule. Guláš z vepřového plecka a vlastně i jakýkoliv jiný guláš se připravuje dopředu ve velkém, jelikož nám vydrží na několik dní. Tento nejlepší vepřový guláš si také můžeme chytře zamrazit na později a ušetřit si tak čas v budoucnosti. Recept na vepřový guláš není těžký a potřebujeme k němu v podstatě jen maso, cibuli, koření a něco na zahuštění. K tomu může skvěle posloužit například chleba, jíška nebo tzv. záklechtka, která se dělá rozmícháním hladké mouky v trošce vody.
Vepřový guláš recept nebo raději guláš z krůtího masa?
Pokud dáváte přednost drůbeži před vepřovým masem, určitě vyzkoušejte guláš z krůtího masa. Krůtí maso obsahuje méně tuku a tak je dietnější než maso vepřové. Jinak se tyto dva recepty v postupu příliš neliší. Oba dva také stejně tak můžete dokořenit dle svých chutí, například přidáním chilli nebo pálivé mleté papriky. Dalším oblíbeným receptem z vepřového je pomalu pečené uzené koleno, které se podává ideálně s bramborovým knedlíkem nebo chlebem. Jednou za čas se tak jedná o možnost, jak si ozvláštnit jídelníček.
Guláš z vepřového plecka a nadýchané kynuté knedlíky
Ať už je to recept vepřový guláš nebo guláš z krůtího masa, nejlépe se k těmto pokrmům jako příloha hodí nadýchané kynuté knedlíky. Samozřejmě můžete volit i rýži nebo těstoviny, avšak nadýchané kynuté knedlíky jídlu dodají tu pravou podobu. Proto si v průběhu dne dopřejte také dostatečné množství zeleniny a lehčích jídel pro zajištění vyváženosti vašeho jídelníčku.
Tip! Oblíbené seitan recepty představují i veganskou verzi tradičního vepřového guláše, kterou je právě guláš s pšeničným masem neboli seitanem. Zatímco jsou vhodné seitan recepty pro vegetariány a vegany, pro osoby s intoleranci lepku to neplatí, jelikož tato potravina obsahuje vysoké množství lepku.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 565.046 Kj
Bílkoviny | 1.52 g |
Sacharidy | 10.5 g |
Sacharidy z cukrů | 6 g |
Tuky | 0.48 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Cholesterol | 0.93 g |
Vláknina | 3.03 g |
Vápník | 37.15 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot