Makrobiotický jídelníček
Slovo makrobiotika pochází z řečtiny a znamená vlastně dlouhý život. Co si pod tímto pojmem představit? Makrobiotický jídelníček představuje typ zdravého stravování, jehož cílem údajně může být i vyléčení z některých nemocí.
Například zakladatel George Ohsawa říká, že ho makrobiotický jídelníček vyléčil z tuberkulózy. Jenže všechno je třeba brát s rezervou.
Důraz se klade na celozrnné potraviny
Jaká stravovací opatření vlastně makrobiotika přináší? Kdysi šlo o deset stupňů stravování. Ten úplně nejpřísnější stupeň povoloval pouze celozrnnou rýži a obiloviny. Je samozřejmé, že v této podobě tělu chyběla spousta životně důležitých látek, takže se o zdravé výživě určitě nedalo vůbec mluvit.
Přesto je třeba upozornit, že makrobiotická strava obsahuje 50-60 % celozrnných obilovin. K tomu přibývá ještě 20-30 % zeleniny z daného regionu. Musíte ale vynechat brambory, rajčata, papriky a vůbec zeleninu spadající do lilkovité. Zhruba 5-10 % připadá na luštěniny, dále sójové potraviny, tedy tofu, tempeh, miso.
Na dochucení využívá makrobiotický jídelníček mořské řasy. Dále se povoluje zařadit i místně dostupné ovoce a ořechy. Nedoporučuje se mléko a mléčné výrobky, vejce, tropické ovoce, maso, cukr, bylinkové čaje, džusy, ostrá koření, káva, alkohol. V omezené míře se mohou konzumovat ryby a mořské plody.
V úvahu se bere i roční období
V zásadě se makrobiotické stravování odvíjí od principu jin a jang, tyto principy mají tvořit rovnováhu. Klade se silný důraz i na aktuální roční období. Například na jaře se doporučuje v rámci detoxikace organismu zcela vynechat rybí maso, naproti tomu v zimě je možné ho zařadit jako zahřívací potravinu. Pít se má jenom tehdy, když má člověk žízeň.
Některé zásady makrobiotiky jsou obecně zdravé (vysoký obsah celozrnných produktů), jiné nikoli (malé množství přijímaných tekutin). Proto nejde přejímat zásady makrobiotiky bezmyšlenkovitě, ale pracovat s nimi uvážlivě.
Zlem jsou lidé, kteří makrobiotiku propagují v přísné formě bez zohlednění aktuálního zdravotního stavu a dalších faktorů, pak může napáchat více škod než užitku.
Výhody makrobiotické stravy:
- Minimální podíl cukru
- Upřednostňování kvalitních biopotravin před polotovary a průmyslově zpracovanými potravinami
- Vysoký podíl zeleniny a to především z místních zdrojů
- Lehká úprava jídla bez chemických přísad
- Velké množství celozrnných potravin
- Důraz na místně dostupné potraviny
Nevýhody makrobiotické stravy:
- Nedostatek bílkovin a některých vitamínů
- Velmi malý příjem sacharidů může způsobovat únavu, výkyvy nálad
- Nehodí se pro děti, těhotné a kojící ženy
- Někteří lidé mohou mít potíže s vysokým obsahem vlákniny
- Nedostatečný pitný režim
- Poměrně vysoký obsah sodíku
- Nemocné může tento druh stravy oslabovat
Jídelníček při makrobiotické dietě na 3 dny:
1. den
Snídaně: Pohanková kaše
Dopolední svačina: Směs opražených oříšků
Oběd: Zeleninová polévka dochucená mořskou řasou
Odpolední svačina: Sušené meruňky
Večeře: Směs vařených krup s fazolemi
2. den
Snídaně: Kvašená zelenina
Dopolední svačina: Hrst ovoce podle sezóny
Oběd: Pečená dýně nadívaná jáhlami a tempehem
Odpolední svačina: Sušené švestky
Večeře: Karbanátky z luštěnin
3. den
Snídaně: Ovesná kaše s místním ovocem
Dopolední svačina: Směs semínek
Oběd: Jáhlové placky
Odpolední svačina: Salát z tofu
Večeře: Pečená ryba s celozrnnou obilninovou kaší
Pozor na nedostatek bílkovin a vitamínů
Často se vyskytující tvrzení, že makrobiotická strava velmi efektivně funguje jako prevence rakoviny nebo jiných nemocí a může vás efektivně vyléčit, nebyla prokázána žádnou seriózní lékařskou studií. S makrobiotickou stravou se musí zacházet velmi opatrně. Nedoporučuje se například u dětí, kde při jejím aplikování hrozí nedostatek bílkovin i některých vitamínů (B2, B12, D) a také vápníku. Tyto skutečnosti pak mohou způsobit opožděný růst a vývoj.
I dospělí si musí při tomto způsobu stravování hlídat dostatek vitamínů a bílkovin. Kojící matky makrobiotičky mají nízké hladiny některých minerálů a vitamínů, což je pro jejich dítě velký problém. Vyplatí se proto makrobiotickou stravu konzultovat s lékařem, ideálně odborníkem, který se jí dlouhodobě zabývá a má s ní zkušenosti.
Pokud vám tento způsob stravování bude vyhovovat, můžete ho i dlouhodobě aplikovat, ale je třeba být pod trvalým lékařským dohledem. Je možné takto i zhubnout, protože výrazně omezujete příjem sacharidů.
Celkově ale doporučujeme pestřejší stravu, kterou vám zaručí náš jídelníček na hubnutí zdarma.