Zavařování v troubě: Jak na to?

Kupované zavařeniny jsou plné chemikálií a sladidel, které do vašeho jídelníčku na hubnutí rozhodně nepatří. Vyzkoušejte domácí zavařování v troubě, může to být zábava.

Můžete zavařovat nejen úrodu ze zahrádky, ale dokonce houby nebo maso. Jak na to? Tyhle moderní způsoby zavařování mohou ušetřit jak váš čas, tak starosti s velikým tlakovým hrncem.

Možnosti, jak zavařovat:

K zavařování hub, okurek nebo dalších potravin můžete použít nejrůznější prostředky:

  • tlakový hrnec,
  • pečicí troubu,
  • mikrovlnku,
  • nebo dokonce myčku.

Zavařování v horkovzdušné troubě

Naplněné a uzavřené zavařovací sklenice dejte na vyšší pečicí plech, na který si rozložíte také utěrku. Sklenice neskládejte příliš těsně k sobě, měly by být mezi nimi alespoň centimetrové mezery. Na větší plech se vejde zhruba 8 menších nebo 6 větších sklenic.

Po naskládání sklenic dejte plech do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev na 200 až 220 °. Poté na plech opatrně nalijte teplou vodu,  a to zhruba do výšky 2 až 3 centimetrů. Doba zavařování je u menších sklenic 5 až 8 minut, u větších 10 až 13 minut. Po ukončení zavařování sklenice vyjměte a nechejte pomalu vychladnout otočené dnem vzhůru.

Tip: Pokud vás zajímá konkrétní nastavení trouby pro zavaření různých druhů potravin (masa, zeleniny, ovoce, hub apod.), přečtěte si článek Jak zavařovat v troubě přímo od českého výrobce trub MORA. Kromě přehledného návodu oceníte jistě také tipy na pečenou marmeládu či výrobu džemu.

Zavařování v plynové a elektrické troubě

Krom nastavení teploty a doby zavařování se postup v plynové či elektrické troubě nijak od horkovzdušné trouby neliší. Troubu byste měli vždy předehřát, elektrickou na 95 až 100° a plynová na první stupeň. I v tomhle postupu zavařování je nejlepší vždy vyzkoušet zavaření jedné sklenice a podle ní pak postupovat i ostatních.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Do trouby vložíme maximálně 4 sklenice do obsahu 0,7 l a zavařujeme 10 minut při teplotě 70W (rozmražování) a 10 minut na 100W. Tento moderní způsob je vhodný zejména pro malé množství sklenic. Můžete použít klasická zavařovací víčka a nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě uzávěry jiskřit nebudou.

Výhody zavařování v troubě

I když se může zdát zavařování v troubě zvláštní, má řadu výhod:

  • úspora času,
  • menší spotřeba vody,
  • v troubě můžete zavařovat takřka cokoli,
  • zavařování většího množství sklenic naráz,
  • bez nákupu speciálního zavařovacího hrnce,
  • žádné starosti s uskladněním dalšího nádobí.

Zavařovat se dá i v myčce!

Připravte si sklenice a dejte do myčky. Musí stát ovšem rovně. Velké sklenice je dobré dávat spíše do spodní části myčky a do horní naskládat ty menší. Samozřejmost nepoužívejte žádnou tabletu do myčky a chemikálie. Spusťte nejdelší program s co nejvyšší teplotu (min. 65 ºC) a spusťte ho celý i včetně oplachů. Hotovo.

Co je možné zavařovat?

Zavařování ovoce a zeleniny

Platí, že u měkkého ovoce a zeleniny (např. zavařování meruněk, broskví, třešní, aj.) se neprotahuje doba zavařování jako u tvrdších druhů. Jistě v zimě oceníte zavařenou cuketu, kterou můžete použít do lahodného cuketového perníku.

Zavařování okurek

Na zavařování se hodí malé a tvrdší kusy, které se nerozvaří, zůstanou křupavé a snadno je nacpete do sklenic. Základem jsou čisté okurky. Ač se to zdá jako šílené, musíte každou pečlivě vydrhnout kartáčkem nebo drsnou houbičkou a omýt v několika čistých vodách.

Nálev

Množství přísad a jejich kombinace je čistě jen na vašich chuťových buňkách, ale pokud se do zavařování pouštíte poprvé v životě, určitě se držte správného poměru.

Mrkev a cibule jsou základní surovinou, někdo přidává dokonce i křen. Kromě příjemné chuti vypadají kolečka a proužky zeleniny ve sklenici velmi hezky. K základním dochucovacím ingrediencím patří kopr, černý pepř, nové koření, hřebíček, občas i bobkový list, fenykl, hořčičné semínko nebo dokonce i skořice.

Kolik ho budete potřebovat? Můžete vyzkoušet jednoduchý pokus. Naplněnou nádobu zalijte k okraji vodou a tu pak přelijte do odměrky. Zjistíte přibližný odhad, který jen vynásobíte počtem připravených zavařovaček.

Zavařování masa

Maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Nejedná se pouze o dietní opatření. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává.

Zavařování hub

Zavařování hub není nikterak těžké. Ideální jsou žampiony, hřiby, václavky, lišky a ryzce. Nejprve si houby pečlivě očistíme, poté je nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme. Na cca 10 až 15 minut je dáme vařit. Houby poté scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a vysušit.

Vysušené houby naskládáme do zavařovací sklenice. Na dno lze položit bobkový list, kuličky pepře, nové koření. Zalijeme nálevem.

Jiné suroviny

U ostatních potravin, jako jsou ryby, nebo hotová jídla a polévky (Tip: Vyzkoušejte recept na jedinečnou houbovou polévku.), byste měli vycházet z doby klasického zavařování v horké vodě.

Tipy na zavařování

Pro co nejlepší výsledek zavařování nejen v troubě se držte následujících rad.

  • U ovoce vybírejte nepotlučené a nenahnilé plody.
  • Jestli chcete použít méně rafinovaného cukru, použijte zralé plody.
  • Zato méně zralé ovoce má více pektinů, a to napomáhá k větší hustotě marmelád.
  • Tvořící se pěnu při vaření ovoce s cukrem sbírejte, můžete tak zvýšit trvanlivost zavařeniny a její vzhled.
  • Správnou hustotu marmelády poznáte tak, že kápnete na talíř, se kterým když zahýbete, tak by měla zůstat v celku.

Práce se sklenicemi

Vzhledem k tomu, že pracujete s potravinami, je dobré být opravdu opatrný.

  • Sklenice a víčka pečlivě umyjte a osušte.
  • Ujistěte se, že víčka nejsou poškozená a že těsní.
  • Sklenice, které jsou naprasklé nebo mají odlomený kraj, nepoužívejte.
  • Sklenice nevystavujte extrémním teplotním šokům, mohly by prasknout.

Uskladnění

Po skončení každého zavařování je nutné sklenice vytáhnout z trouby nebo hrnce a nechat vychladnout. Zavařeniny uchovávejte v chladu a na tmavém místě, kde se nevyskytují hodně nízké anebo naopak vysoké teploty. Ideální jsou tak sklepy nebo spíže. Doporučujeme zavařeniny řadit dle druhu, například do dřevěných bedýnek a vše popisovat, včetně roku výroby.

Po otevření skladujte vždy v ledničce a spotřebujte v co nejkratší době.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.