Jak přežít vánoční večírek ve zdraví
Informace předem
Téměř každý novodobá restaurace má své stránky, kde můžete nahlédnout do její nabídky. Není pravda, že v restauraci se nedá zdravě stravovat, stačí jen chtít a vybrat si v jídle tak aby vám jídlo sedělo a nebylo vám po něm těžko. Navíc nahlédnutí do menu s předstihem se vyvarujete častému jevu a to objednání si, co všichni okolo.
Lákadla na stole
Novinka v dnešních restauracích, je také pečivo lákavě vystavené na stole. Mimo to, že je často placené a člověk se na konci nestačí divit že za 1 preclík by měl dát 30 korun a snědl 4, ale také vás to podvědomě nutí si jídlo dát, když čekáte na hlavní chod a zaplácáte si tak žaludek, ne příliš zdravým snackem.
All you can eat
Existují také podniky, kterým byste se měli vyhýbat, nechcete-li se přejíst k prasknutí. Podnik ala snězte, co se do vás vejde, k tomu totiž většinou dost dobře svádí. Menu většinou nabízejí kolem 8-10 chodů a bez omezení můžete sníst co chcete. Je to sice lákavá nabídka, hlavně co se financí týče, ale lidé mají opravdu tendence se v těchto podnicích nacpat k prasknutí a snědí zde o 20% více jídla, než je běžné při návštěvě restaurace.
1 sklenka mě nezabije
Určitě dodržujte pitný režim, mimo obyčejné vody se můžete také příjemně osvěžit vodou s mátou a citrónem nebo okurkou. Když budete dostatečně pít, ideálně také dodržovat sklenku vody před jídlem, tak budete mít pak menší hlad, jelikož jídlo, co sníte ve vypité vodě nabobtná a budete se cítit dříve plní. Zlákat byste se neměli nechat tvrdým alkoholem se sladkými džusy nebo limonádami. Sklenka vína vám ale zcela jistě neuškodí, dobré je volit lehčí bílé víno a míchat si tzv. vinný střik, kdy je ideální 1dcl vína doplnit do půllitru vodou či sodou. S alkoholem byste to určitě neměli přehánět, alkohol a uvolněná morálka hrozí ale i větším rizikem, než je pouhá kocovina nebo kalorie. Těžko se vám bude vracet další en do práce, zdali budete ještě kolem ranních hodin poletovat ovínění na večírku.
O co se zajímat?
V restauraci se můžete na cokoliv zeptat, není povinnost sníst, vše co k vám přijde, než si objednáte, tak máte právo se o jídle informovat. Samozřejmě vaše požadavky musí mít také únosné meze, nemůžete z nabízeného jídla udělat zcela jiný pokrm. Menším požadavkům ale restaurace většinou vyjdou vstříc. Ptát se můžete například na:
- Je možné zvětšit porci zeleniny u pokrmu?
- Je možné zmenšit přílohu?
- 300g steak nesním, mohu dostat poloviční velikost?
- Je možné odstranit z masa přebytečný tuk?
- Mohu předem odmítnou všem podávaný předkrm?
- Můžete vyměnit majonézovou zálivku za jinou dietnější?
- Je možné si jídlo nechat zabalit s sebou, když ho nesním?
Mezi nejčastější prohřešky při stolování v restauracích patří velké porce, smažené pokrmy, přemíra pizz, sladkostí a sladkých nápojů. Pokud o tyhle lahůdky nechcete přijít, tak je dobré mít na paměti, že jednou vás taková vyjímka nezabije. Pak je ale dobré si takový počin vykompenzovat lehčím jídlem následující den a ideálně zařadit také pohyb. Nesportujícím jedincům postačí svižná procházka nebo místo ježdění výtahem si vyjít nějaké ty schody.
Ideální skladba menu
Takové ideálně složené několika-chodové jídla v restauraci byste měli začít lehkým salátkem, například z červené čočky, doplněném tvarohovým kozím sýrem, medem a ořechy. Domácí hovězí nebo kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi také nikdy zábavu nezkazil. Jako hlavní jídlo byste měli zvolit něco lehkého, jelikož toho za večer sníte opravdu hodně. Ideální je ryba nebo libový kousek masa se zeleninovou přílohou. Jako dezert byste měli volit například sorbet z čerstvého ovoce nebo jinou ovocnou variantu. Zkrátka na závěr byste měli své chuťové buňky uspokojit něčím s nízkou energetickou hodnotou a zanedbatelným množstvím tuku.
A také se rozhodně nestraňte zábavy. Kdo prosedí celý večer v koutě u sklenky čaje nebo u minerálky, přízeň si tím rozhodně nezíská. Možná tak dojdete uznání, až budete znavené kolegy rozvážet do jejich domovů. Do druhého dne ale všichni váš dobrý skutek zapomenou.