Proteiny

Proteiny, neboli bílkoviny patří mezi biopolymery. Jedná se o vysokomolekulární přírodní látky, složené z aminokyselin. Podle počtu aminokyselin, které jsou v molekule obsaženy, pak rozlišujeme oligopeptidy, polypeptidy a vlastní bílkoviny – proteiny. Funkce bílkovin – stavební, transportní a skladovací, zajišťující pohyb, katalytické, řídící a regulační, ochranné a obranné.

Přirozeně se jich v potravě vyskytuje celkem 20 druhů. Naše tělo potřebuje všechny. Využívá je jako stavební kameny téměř všech buněk od důležitých orgánů přes hemoglobin v krvi až po kůži nebo vlasy. Takto si tělo dokáže poskládat jen 11 z 20 nezbytných aminokyselin. Zbylé, tzv. esenciální, mu musíme dodat v jídle.

Základním bodem správného proteinového jídelníčku by měly být právě bílkoviny. Ideální poměr je alespoň 1,3 g bílkovin na kilogram Vaší váhy. Při vyšším příjmu dochází k přeměně nadbytečných bílkovin na sacharidy nebo tuky. Nepřekračujte proto výrazněji doporučený příjem a dbejte na pitný režim, který je pro metabolismus bílkovin klíčový.

Vhodné doporučení pro snížení kalorií, či nabírání svalového hmoty, je obměna živočišných a rostlinných proteinů. Živočišné bílkoviny obsahují vyšší podíl skrytého tuku a cholesterolu, ale tělo je snáze vstřebává. Rostlinné proteiny jsou naopak nízkokalorické a navíc obsahují řadu dalších živin (vlákninu, vitamín, aj.).

Živočišné bílkoviny:

  • hovězí maso
  • kuřecí, telecí maso, ryby, drůbeží šunka
  • parmazán, ementál, eidam, olomoucké tvarůžky
  • tvaroh, sýr cottage, bílý jogurt
  • mléko, kefír, vejce

Rostlinné bílkoviny:

  • sója
  • červená čočka, hrách, fazole, cizrna
  • náhražky masa: seitan, tempeh, tofu
  • ovesné vločky, quinoa, amarant, pohanka
  • celozrnný chléb a těstoviny

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.