Kilojoule

Kilojoule a kilokalorie jsou jednotky energie, v nichž se dnes nejčastěji počítá energetický příjem. Pro přepočet slouží následující vztah 1 kcal = 4,2 kJ. Jednotka joule byla pojmenována na počest anglického fyzika Jamese P. Joulea. Hodnoty kilojoulů a kilokalorií pro jednotlivé potraviny obsahují kalorické tabulky, kde najdeme také nutriční hodnoty ovoce, zeleniny, příloh i masa.

Energetickou hodnotu Vašich fit receptů můžete počítat na kalorie nebo kilojouly, rozhodnutí je pouze na Vás. Dávejte si ale pozor na to, abyste vždy počítali pouze jedno, nebo druhé a nemíchali oba údaje. Jednoduché pravidlo – jestliže se řídíte kilojouly, jejich energetická hodnota je vždy vyšší než u kilokalorií.

Nutriční hodnoty, které se na potravinách objevují, ulehčují sestavování zdravého jídelníčku na hubnutí a poskytují nám přehled o tom, co skutečně jíme. Čím dál tím častěji bývá na většině potravin i označení GDA (Guideline Daily Amount) neboli doporučená denní dávka. Z obalu potravin vyčtete i to, jakou má energetickou hodnotu.

Denní příjem pro průměrného muže je 10 000 kJ (2380 kcal), pro ženu pak 8000 kJ (1910 kcal). V rámci redukční diety by se měl příjem ženy snížit na 5000 až 6000 kJ (1200 až 1430 kcal). Je to ale opravdu individuální a záleží na mnoha okolnostech. Vhodnou pomůckou na začátek hubnutí jsou kalorické tabulky. Následný přepočet na kilojoule už je pouhý převod jednotek.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.