Zdravé lívance: recepty, se kterými nepřiberete
Usmažte si zdravé lívance, po kterých nepřiberete. Je to jednoduché a cenově nenáročné. Lívanečky si můžete připravit na nespočet způsobů: kynuté lívance z droždí, lívance bez kynutí nebo třeba banánové lívance. Inspirujte se recepty na lívance níže.
Klasické lívance recept
Lívance bývají označovány kalorickou bombou hned z několika důvodů. Používá se klasická mouka, těsto prochází kynutím, a především lívanečky smažíme v kvantu oleje. O následném potírání džemy, zdobení šlehačkou nebo v horším případě nutellou, nemluvě.
To vše se dá naštěstí eliminovat. Šetřete čas, kterým se plýtvá, než těsto vykyne a hlavně myslete na své zdraví. Důležité je si pamatovat, že smažení do zdravého redukčního jídelníčku rozhodně nepatří. Zdravé lívance či palačinky připravujte na teflonové pánvi bez oleje či s pouze minimálním množstvím tuku. Díky tomu budou lívanečky méně kalorické i zdravější. S ostatními problémy si hravě poradíte díky těmto fit receptům.
Zdravé lívance: recepty pro štíhlou linii
Zdravé lívanečky recepty ocení nejen vaše chuťové pohárky, ale i linie. Zařadit je můžete bez výčitek svědomí i do svého fitness jídelníčku. Základem jsou běžně dostupné ingredience jako je jogurt, mléko, vejce a ovesné vločky. Cukru a bílé mouky v nich ale najdete jen minimum. Abyste nemuseli používat příliš mnoho oleje, doporučujeme investovat do kvalitní nepřilnavé pánve nebo lívanečníku.
Kynuté lívance z droždí
Kynuté lívance s droždím jsou krásně nadýchané a voňavé, jako od babičky. Pokud zrovna nespěcháte, dopřejte si tuto lahůdku, třeba jako nedělní brunch. Je však třeba počítat s tím, že kynutí zabere minimálně půl hodiny.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 350 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 2 polévkové lžíce cukru
- špetka soli
Postup přípravy
- V mléce rozmícháme droždí s cukrem a necháme vzejít kvásek.
- Smícháme s moukou a špetkou soli a necháme kynout 30 minut.
- Lívance z droždí opékáme na pánvi nebo lívanečníku z každé strany několik minut.
- Hotové kynuté lívance s droždím podáváme třeba se zakysanou smetanou a nejlépe domácí marmeládou nebo povidly. Skvěle však chutnají i jen se skořicí a cukrem či čerstvým ovocem.
Lívance bez droždí a kynutí
Kynutí je zdlouhavý proces. Nejen, že musíte čekat, ale používáte droždí, které je zárodkem kvasinkového množení. Zažívací problémy pak nejsou žádným překvapením. Lívance bez droždí sice nejsou tak nadýchané jako lívance s droždím, zato ale nevyžadují čas na kynutí, proto je jejich příprava opravdu rychlá a můžete si je dopřát kdykoliv na ně dostanete chuť.
Ingredience
- 2 ks vejce
- 500 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 lžička skořice
Postup přípravy
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem. Potom do sypké směsi přidáme žloutky i rum a prošleháme. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat.
- Mezitím rozehřejeme pánev. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník. Z obou stran opékáme dozlatova.
Zdravé banánové lívance
Recept na rychlé, bezlepkové a zdravé banánové lívance bez kynutí a droždí, které vyžadují jen minimum ingrediencí. Poslouží jako zdravá snídaně nebo svačina pro redukční i fitness jídelníček.
Ingredience
- 2 ks vejce
- 1 ks banán
- Podle konzistence ovesné vločky
Postup přípravy
- Banán nakrájíme na kolečka, přidáme rozklepnutá vejce a dobře rozmixujeme. V případě málo husté konzistence, použijte na místo mouky ovesné vločky. V konečném efektu je ani neucítíte.
- Těsto rozlijeme na pánev a hotové lívance podáváme dle chuti. Banánové lívance můžete ozdobit nastrouhanými jablky a chia semínky.
Kefírové lívance
Kefír má pozitivní vliv na zažívání a střevní mikroflóru. Je nepřekonatelným zdrojem probiotických kultur, jeho konzumace zlepšuje kvalitu kostí a má prokazatelné antibakteriální účinky. Tento recept na lívance se hodí jako dietní zdravá snídaně, připravit si ho tak můžete, i když se snažíte zhubnout nebo držíte cholesterolovou dietu. Můžete do těsta přidat i váš oblíbený protein a budete mít výživné proteinové lívance vhodné i pro sportovce.
Ingredience
- 250 g pohankové či kukuřičné mouky
- 1 kefír
- 2 vejce
- 1,5 lžičky jedlé sody
Víte, co se skvěle hodí k lívancům? Zdravý ořechový krém. Takové krémy najdete na Grizly. Můžete si vybrat z lískooříškového krému, arašídového krému, čokoládového krému nebo mandlového krému.
Postup přípravy
- Z uvedených surovin vypracujeme těsto a ihned smažíme lívance.
- Ochutíme a hotové kefírové lívance ozdobíme dle chuti. Doporučujeme třeba rozmačkané čerstvé ovoce či nízkokalorický džem.
Jogurtové lívanečky s ovesnými vločkami
Jogurtové lívanečky připravujeme jako lívance bez kynutí, používáme tedy místo droždí jen kypřící prášek. Jogurtové lívance budou mít lepší nutriční hodnoty, použijete-li do těsta celozrnnou mouku a ovesné vločky. Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny a betaglukanů, které pomáhají se snižováním hladiny cholesterolu, jsou proto vhodnou potravinou do cholesterolové diety. Lívance s ovesnými vločkami také zasytí lépe než ty pouze z obyčejné bílé mouky.
Ingredience
- ½ kg bílého jogurtu
- 250‒300 ml celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 250‒300 ml ovesných vloček
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 vejce
- 2 lžičky olivového oleje
- špetka soli
- měkký tvaroh
- med
Postup přípravy
- Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, kypřicím práškem, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje. Těsto necháme alespoň 20 minut odstát, vločky se tak nasáknou a teprve poté upravíme konzistenci těsta buď zředěním vodou, nebo jogurtem.
- Na rozpáleném lívanečníku pečeme lívance dozlatova z obou stran.
- Hotové jogurtové lívance zdobíme tvarohem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí.
Americké lívance
Pokud vás neoslovily zdravé lívance z ovesných vloček a máte chuť na klasické, nadýchané americké lívance, vyzkoušejte tento osvědčený recept na lívanečky. Jsou sice více kalorické a jejich nutriční hodnoty nebudou tak dobré jako těch z ovesných vloček, ale jednou za čas to vašemu zdraví ani postavě neuškodí.
Ingredience
- 50 g másla
- Špetka soli
- 150 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 200 ml mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Malinový džem
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
Postup přípravy
- Všechny suché suroviny dobře smícháme. V jiné nádobě rozmícháme vejce, mléko a olej.
- Směs s mlékem přidáme k suchým surovinám, ručním mixérem zpracujeme v hladké těsto a několik minut necháme nabobtnat.
- Na pánvi rozpustíme trochu másla nebo margarínu, vložíme po čtvrtce těsta a necháme při nízké teplotě opatrně péct (rychle ztmavnou).
- K lívancům chutná obzvlášť dobře malinový džem či šlehačka.
Odměna patří k životu. Pokud jste se dostatečně nenabažili zdravých lívanců, můžete vyzkoušet opravdu báječný, rychlý recept na americké lívance. Nebo vyzkoušejte naše recepty na proteinové lívance či zdravé palačinky.