Karbanátky: kapustové, brokolicové a další chutné recepty
Brokolicové karbanátky z trouby
Tradiční recept na karbanátky zná asi každý. Co takhle ale obměnit nezdravou variantu za zeleninové karbanátky? Zelenina obsahuje nejen spoustu vitamínů, ale pomůže vám zrychlit metabolismus. Stejně jako brokolici lze v tomto receptu využít květák a vytvořit zajímavé květákové karbanátky.
Můžete je vyrobit i jinak, než s pomocí mletého masa a pánve plné přepáleného oleje. Tepelná úprava je opravdu důležitá. Zkuste ji věnovat pozornost a vyrobit lahodný pokrm prostřednictvím pečení.
Ingredience
- 1 brokolici
- 1 tofu (nejlépe uzené, lze i jiné)
- 2 vejce
- Olivový olej
- Na zahuštění – ovesné vločky jemně mleté (asi 8 lžic, nebo částečně i kukuřičná strouhanka)
- Podle chuti – sůl, pepř, drcený kmín, česnek, majoránka, příp. jiné koření
Postup přípravy
Brokolici rozeberte na růžičky a ty pár minut povařte nebo upravte nad párou. Rozhodně ji nepřevařte, stačí jí pár minut. Následně ji rozmixujte či najemno rozsekejte a smíchejte s rozmixovaným tofu.
Přidejte 2 vejce, 1 lžíci oleje a ochuťte podle toho, kdo bude strávníkem. Pak už jen zahustěte pomocí ovesných vloček tak, aby hmota nebyla řídká a šly z ní dělat karbanátky. Vločky ve směsi nabobtnají, nechte ji chvíli odležet.
Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a mašlovačkou lehce potřete olejem. Pečte na asi 180 stupňů do zlatohněda, cca 25 minut.
Cuketové karbanátky jinak: Bez smažení a bez mouky!
Chystáte posezení s přáteli, máte nadúrodu cuket nebo prostě jen přemýšlíte, co nového uvařit? Karbanátky v chlebu už rozhodně nejsou trendy. Zkuste pečené cuketové kostičky se sýrem, které můžete podávat jako jednohubky nebo z nich vytvořit zajímavý hlavní chod. Lehce křupou po mandlích, voní po česneku a jsou krásně vláčné. Protože neobsahují mouku, jsou vhodné i do low carb jídelníčku.
Se zeleninovými karbanátky nejen zabodujete, ale zároveň si hlídáte svou ideální váhu. Dobrou chuť.
Ingredience
- 1 kg cukety
- Sůl
- 3 stroužky česneku
- Pepř
- 1 vejce
- 90 g mandlí
- 60 g parmezánu (nebo sýru Gran Moravia či Grana Padano)
- olivový olej
Postup přípravy
Neoloupané cukety najemno nastrouhejte, prosolte 1–2 lžícemi soli a nechte 15 až 20 minut odležet, aby pustily šťávu. Co nejvíce tekutiny pak vymačkejte a cuketu smíchejte s vajíčkem, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem, mletými mandlemi a sýrem.
Na olejem potřený plech nebo pečicí papír pak tvarujte asi 1 cm vysoké kostičky, placičky nebo třeba kvádříky a pečte je asi půl hodiny při 180 °C. Pro lepší chuť je můžete před pečením pokapat troškou oleje.
Rybí karbanátky s červenou čočkou
Rybí karbanátky by neměly chybět ve vašem fitness jídelníčku. S červenou čočkou tvoří jedinečnou kombinaci a přitom obdivuhodně drží tvar.
Zapomeňte na zastaralé způsoby spojování směsi. Klasickou mouku můžete nahradit cizrnovou moukou či vločkami. Vaření není jen o zasycení hladových krků, je to experimentování a zkoušení nových věcí. S chutí do toho!
Ingredience
- 600g tresky (nebo jiné bělomasé ryby)
- 450 g brambor
- 50 g červené čočky
- 1/2 cibule
- 2 jarní cibulky
- 2 vejce
- 4 lžíce cizrnové mouky (lze použít i rozmixované vločky)
- hrst petrželky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup přípravy
Nejprve je třeba uvařit brambory. Vaříme v osolené, vroucí vodě cca 15 minut. Mezitím si uvaříme rybu v páře, a to cca 5 minut. Brambory scedíme a necháme chvíli vychladnout. Také si uvaříme červenou čočku, v osolené, vroucí vodě cca 5 minut.
Poté brambory rozšťoucháme šťouchadlem, tresku naškrábeme vidličkou a přidáme k bramborám, stejně tak nasekanou cibuli, jarní cibulku, petrželku, vejce a uvařenou červenou čočku. Přisypeme cizrnovou mouku a dle chuti osolíme, opepříme.
Ze směsi pak tvoříme karbanátky a dáváme je na plech, vyložený pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, před pečením karbanátky mírně potřeme olivovým olejem. Pečeme cca 30-40 minut.
Kapustové karbanátky
Kapusta je v české kuchyni neprávem opomíjená zelenina. Její specifická chuť „nevoní“ úplně každému. Pokud se ale podává v jednoduchém receptu na karbanátky, chutná opravdu báječně. Tyto karbanátky mají velmi nízký obsah sacharidů, proto je s čistým svědomím můžete zařadit do low carb jídelníčku.
Do karbanátků lze kromě koření přidat ještě hrst čerstvých bylinek – použitím různých bylinek vykouzlíme pokaždé trochu jiné jídlo. Skvělá bude petržel, ale i pažitka nebo tymián.
Ingredience
- 500 g mletého masa (kuřecí, krůtí)
- 1/2 hlávky kapusty
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 vejce
- 1 lžíce psyllia
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Z kapusty vyřízněte košťál, listy nakrouhejte nadrobno a dejte vařit do osolené vody, dokud nezměknou. Polovinu kapusty smíchejte s mletým masem, s 1 nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, psylliem a 2 vejci. Vše dobře promíchejte, osolte, opepřete a směs nechte chvíli odpočinout.
Z kapustovo-masové směsi vypracujte malé karbanátky (cca 20 ks), rozprostřete je na pečící papír a pečte na 180°C cca 20 minut.
Vyzkoušejte také vařenou kapustu neboli kel recept. Vařená kapusta je velmi zdravá, plná vitamínů a vlákniny. Nejlépe kel recept chutná s uzeným masem či osmaženou slaninou.
Čočkové karbanátky
Časté pojídání masa zatěžuje trávicí soustavu, říkají odborníci. Na čem si tedy pochutnat, když si chcete odlehčit stravu? Zkuste recept veganského jídelníčku v podání karbanátků z čočky.
Červená čočka má oproti mnoha dalším druhům luštěnin jednu velkou výhodu. Loupaná čočka nezpůsobuje nadýmání, a navíc má variabilní využití. Takže pokud ji nepřidáte do polévky, pomazánky, kari nebo do jiného pokrmu, můžete z ní vykouzlit jednoduché, ale vynikající karbanátky.
Ingredience
- 70 g červené čočky
- ½ lžičky kari koření
- Sůl
- 1 lžičku tahini pasty
Postup přípravy
Červenou čočku zalijte vodou (1 : 1) a uvařte se špetkou soli na hustou kaši. Podle potřeby podlévejte během vaření vodou. Kaši nechte trochu zchladnout, přidejte kari koření, tahini a promíchejte.
Ze směsi utvořte 4 placky o průměru asi 5 centimetrů. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte asi půl hodiny.