Jablečný koláč, tvarohový koláč a další zdravé dezerty
Koláče jsou klenotem české kuchyně a není důvod se jich vzdávat, pokud se snažíte redukovat svou váhu. Pokud byste rádi potěšili nedělní návštěvu, nebo si jen zdravě zamlsali, vyzkoušejte tento jedinečný zdravý koláč.
Zdravý jablečný koláč s tvarohem bez mouky
Zdravý jablečný koláč s tvarohem patří mezi levné recepty, takže potěší nejen chuťové buňky, ale i peněženku. Je opravdu snadný a super rychlý. Zvládne ho opravdu každý za pár minut. Perličkou je, že je bezlepkový a dokonce vegetariánský. Vyzkoušeto ho můžete, i když musíte dodržovat lékařem nařízenou jaterní dietu.
Ingredience
Korpus
- Jednu celou vaničku polotučného tvarohu
- 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
- 4 polévkové lžíce polotučného nebo tučného mléka
- Perníkové koření (půlku kávové lžičky)
Vršek koláče
- 4 středně velká jablka
- 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
- Špetku muškátového oříšku
- Pár kapek citronu
- Skořici
- Vlašské ořechy (větší hrst)
Postup přípravy
V míse smíchejte všechny suroviny (tvaroh, med, mléko a perníkové koření) a vyšlehejte kompaktní hmotu. Vymažte si koláčovou formu nebo použijte pečicí papír a do připravené formy dejte vyšlehané „těsto“. To pečte v troubě asi 13 minut na 220 stupňů.
Do hrnce přijdou oloupaná a pokrájená jablka, med, kapky citronu, skořice a muškátový oříšek. Tuto jablečnou směs podlijte vodou, aby se pokrájená jablka rozvařila. Mezitím si nasekejte vlašské ořechy a přidejte je do hrnce k jablečné směsi.
Rozvařenou jablečnou směs poté nalijte na upečený spodek koláče a dejte ztuhnout do lednice. Tento jablečný koláč s tvarohem chutná nejlépe až druhý den.
Zdravý koláč s tvarohem a borůvkami
S tvarohem v kuchyni dokážete doslova kouzlit. Málokterá potravina má tak široké použití a výhodou je i jeho nízká cena. Tvaroh se hodí pro přípravu sladkých, slaných, teplých i studených pokrmů, s jeho pomocí lze hravě vykouzlit zdryvý koláč. Je z nutričního hlediska (pokud nepočítáme maso) nejbohatším zdrojem bílkovin a skvěle chutná.
Tento borůvkový koláč si rozhodně oblíbíte. V rámci zdravého pečení je namísto klasické mouky použita celozrnná a dokonce jsme snížili přebytečné kalorie hnědým cukrem. Celková doba přípravy se vleze do hodinky, nezabere proto ani příliš mnoho času.
Ingredience
Drobenka
- Špetek mleté skořice
- 6 lžic hnědého cukru
- 3 lžíce másla
- 6 lžic celozrnné mouky
Náplň
- 2 ks vejce
- 350 g měkkého tvarohu
- 3-5 lžic hnědého cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
Těsto
- 10 lžic oleje
- 150 g vloček
- 150 g celozrnné mouky
- Špetka soli
- 1 ks vejce
- 150 g bílého jogurtu
- 150 g hnědého cukru
Postup přípravy
V první řadě si připravíme těsto. Mouku smícháme se všemi sypkými přísadami, přidáme tuk a vejce rozšlehané v jogurtu. Vypracujeme hladké těsto, které rozlijeme přímo na pečícím papíru a vložíme na plech.
Těsto potřeme tvarohem smíchaným s vejci, cukrem (záleží na chuti, kolik ho chcete dát) a citronovou kůrou, posypeme borůvkami a hustě posypeme drobenkou. Tvarohový koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny.
Špaldovo – dýňový koláč
Tento dýňový koláč je rychlý a jednoduchý. Zcela zapadne do vašeho pestrého jídelníčku a jediné co potřebujete je mít doma sladěnku, dýni a špaldovou mouku. Zbytek ingrediencí už většinou najdete v každé domácnosti.
Nevíte, co je to sladěnka? Jedná se o ječmenný slad vyrobený přírodním způsobem, takže neobsahuje žádné chemické přísady ani barviva. Takových „zdravých pomocníků“ je v kuchyni opravdu mnoho. Vyzkoušejte další pečení s mandlovým máslem nebo třeba sojovou smetanou.
Ingredience
- 500 g špaldové mouky
- 400 g sladěnky
- 120 g nahrubo mletých vlašských ořechů
- 600 g nastrouhané dýně hokaido
- 1 lžíce skořice
- 2 lžičky bio prášku do pečiva
- 250 ml sezamového oleje
Postup přípravy
Uleháme pomocí mixéru mokré ingredience – sladěnku a olej. V míse smícháme nastrouhanou dýni, mleté ořechy, skořici, mouku, prášek do pečiva a přilijeme ušlehanou sladěnku s olejem. Pomocí stěrky důkladně promícháme a dáme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.
Rebarborový koláč
Díky tomuto receptu vykouzlíte dietní a zároveň zdravý koláč. Rebarbora totiž obsahuje přínosné kyseliny, vápník, mangan, draslík a vlákninu. Z rebarbory můžete vykouzlit nejen sladké koláče, ale i čaj, polévku, nebo omáčku. V asijské kuchyni se například rebarbora přidává do čočky.
V moderní zdravé kuchyni, stejně jako v tomto receptu je jednou ze základních surovin ovesné vločky. Krásně drží tvar, jsou bez chutě a hlavně s nimi nepřiberete. Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte jeden z dalších super receptů z ovesných vloček.
Ingredience
Drobenka
- 100 g rozmixovaných ovesných vloček
- 50 g špaldové mouky
- 150 g třtinového cukru
- 150 g kvalitního másla
- 50 g mletých ořechů dle vlastní volby
Těsto
- 250 g špaldové mouky
- 200 g rozmixovaných ovesných vloček
- 100 g kvalitního másla
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 vejce
- 250 ml kefíru
- 1 prášek do pečiva
- 4 stonky rebarbory
- 1 hrst čerstvých jahod
Postup přípravy
Začněte drobenkou – vysypte si do mísy vločky, mouku, cukr, ořechy a přikrájejte na kousky změklé máslo.
Na koláč – nejprve oloupejte tenkou vrchní vrstvu z rebarbory. Potom jí pokrájejte na tenoučké plátky. Rozehřejte máslo na těsto a nechte vychladnout. V míse si ušlehejte med se žloutky, přidejte kefír a přisypávejte mouku s práškem do pečiva a rozehřáté máslo. Vedle si ušlehejte tuhý sníh a ten na závěr zlehoučka vmíchejte do těsta.
Připravte si pečící papír do formy či plechu a nalijte těsto. Navrch koláče rovnoměrně položte nakrájené kousíčky rebarbory, jahod a posyp skvělou drobenkou. Rebarborový koláč se peče na 30 – 40 minut při 180 stupních.
Náš tip: vyzkoušejte také recepty na domácí zmrzlinu.