Hodí se cvičení s vlastní vahou právě pro vás?

Cvičení s vlastní vahou – O co jde?

Samotný název hodně napovídá. Cvičení s vlastní vahou těla je ve své podstatě cvičení bez sportovního náčiní a pomůcek. Jde zejména o posilování, a to bez činek, závaží nebo strojů.

Někdo by si mohl myslet, že takový trénink nebude dostatečně efektivní, ale opak je pravdou. Práce s vlastním tělem může být velmi fyzicky náročná a je možné ji podle libosti stupňovat a zvyšovat počet cvičebních sérií.

Cílem tohoto typu tréninku je posílit a protáhnout komplexně celé tělo, a to zcela přirozeným způsobem bez zatížení zad a kloubů. Mezi klasické cviky s vlastní vahou patří například dřepy, kliky, mosty, shyby a mnoho dalších.

Běžnými fitness programy, které pracují s vlastní vahou, jsou třeba pilates cviky či jóga.

Pro koho je cvičení s vlastní vahou vhodné a pro koho ne?

Jedná se o bezpečnou a přirozenou formu posilování, která nenásilně podporuje zvýšení tělesné kondice, rovnováhu, sílu, pružnost a správné držení těla.

Vhodné je cvičení s vlastní vahou pro ženy i pro muže a v podstatě pro jakoukoliv věkovou kategorii.

Je dobré pro sportovní začátečníky, kteří zatím nemají příliš velkou kondici nebo například při rehabilitaci, protože můžete jednoduše postupovat od snadných cviků k náročnějším.

Díky tomu dobře vidíte, jak se vaše kondice a tělesná zdatnost postupně zvyšuje.

Zkušené sportovce možná tento způsob tréninku nenadchne, protože jim nebude připadat jako dostatečná výzva. Na druhou stranu si ale každý může vytvořit plán cvičení s vlastní vahou přímo na míru svým fyzickým možnostem.

Ti, kteří se snaží hubnout, by se ovšem v momentě kdy si po pravidelném tréninku stoupnou na váhu, neměli děsit, jelikož tímto tréninkem sice nejspíš pár kilo shodí, ale pravděpodobně také naberou svalovou hmotu. Posilování s vlastní hmotností podporuje zejména zpevnění a tvarování postavy.

Základem je tedy cvičit dané cviky správně a poctivě, jinak se může stát, že trénink nebude dostatečně efektivní, nebo vás z něj budou například bolet záda či klouby.

Největší výhoda cvičení s vlastní hmotností spočívá v tom, že nejsou potřeba žádné pomůcky. Je možné cvičení s vlastní vahou doma i venku, nebo zkrátka kdekoliv, kde máte trochu času a prostoru.

Cvičení s vlastní vahou nebo posilovna?

Cvičení s vlastní vahou je výhodné pro ty, kteří raději cvičí v domácím prostředí a nechtějí utrácet peníze za sportovní náčiní.

Tento druh cvičení je pro tělo přirozenější a také šetrnější než trénink na posilovacích strojích. Dokonce se uvádí, že člověk by měl nejdříve zvládnout práci se svým vlastním tělem, než se pustí do posilování na strojích.

Přesto je vhodné alespoň pro začátek využít služeb zkušeného instruktora, který vás naučí vhodné cviky na míru a zejména to, jak je správně provádět bez rizika zranění

Posilování s vlastní hmotností a životní styl

Cvičení s vlastní vahou je dobré provádět asi dvakrát do týdne a to pouze půl hodiny. Tento posilovací trénink je také vhodné kombinovat s aerobním cvičením na hubnutí a se dny odpočinku a regenerace.

Vždy je samozřejmě nezbytné důkladně se před samotným cvičením rozehřát a po tréninku provést pečlivý strečink posilovaných partií.

Pokud se snažíte zhubnout a formovat postavu, vaše práce nekončí pouze u cvičení. Důležité je také dodržovat zásady zdravého stravování. Vyvážený a zdravý jídelníček tvoří v kombinaci se cvičením základ zdravého životního stylu a vede k větší fyzické i psychické pohodě.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.