Štrúdl: Jablečný, tvarohový, nebo na slano?

Odkud štrúdl pochází?

Štrúdl je oblíbený moučník, který pochází z Rakouska a jeho český název je odvozen od německého Strudel nebo Apfelstrudel. Jelikož se tedy jedná o slovo přenesené z cizího jazyka, píšeme nad ú čárku, což pochopitelně mnoho lidí mate, a proto si občas vypomůžou českým výrazem “závin”.

A proč závin? Jednoduše proto, že tento moučník je tvořen vyváleným plátem těsta, do kterého se následně zavine náplň podle naší chuti.

Štrúdl recepty

Tradičně se peče z taženého těsta, ale velkou oblibu má v dnešní době také těsto listové, které lze jednoduše koupit v obchodě a tím se nám ušetří hodně práce.

Narazit ovšem můžeme také na pivní štrúdl, který může sice působit nezvykle, ale rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet.

Nejčastější je samozřejmě jablečný štrúdl s rozinkami či sekanými ořechy, ale náplň může být opravdu různorodá od tvarohu a máku, přes višně, až po lososa.

Závin na sladko se nejčastěji podává teplý sypaný moučkovým cukrem nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Jednoduchý tvarohový štrúdl

Tvaroh je v křehkém těstě opravdovou lahůdkou. Vyzkoušejte také jednoduchý recept na křehké jogurtové těsto, se kterým se skvěle pracuje a o to více si na něm pochutnáte.

Na těsto:

  • 500 g hladké celozrnné mouky (může být i kombinace celozrnné špaldové a bílé pšeničné)
  • 250 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 malý bílý jogurt

Na náplň:

  • 2 tvarohy
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink (prášek)
  • 2-4 lžíce třtinového cukru
  • kompot z vypeckovaných višní

Z hladké mouky, rozehřátého másla, vejce, jogurtu a trochy cukru si vypracujte hladké těsto a nechte ho zabalené odpočinout v lednici alespoň hodinu.

Z tvarohů, mléka, pudinku a cukru si vyšlehejte hladký krém. Poté si odleželé těsto rozdělte na 2 až 3 díly a z každého vyválejte plát. Doprostřed každého plátu dejte tvarohový krém a na něj okapané višně. Poté zaviňte a narovnejte na pečícím papírem vyložená plech. Na závěr můžete potřít rozšlehaným vajíčkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180° asi na 20 minut.

Tažený štrúdl s jablky (i pro vegany)

Klasický tažený štrúdl, tak jak ho dělávaly už naše babičky vždy potěší a provoní celou domácnost. Když navíc použijete celozrnnou mouku, můžete ho směle zařadit do zdravého jídelníčku. Tento recept je vhodný také pro vegany. Stačí živočišné tuky nahradit rostlinnými a je to.

Na těsto:

  • 300 g hladké celozrnné mouky (nebo alespoň půl na půl s bílou moukou)
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 kg jablek
  • 200 g celozrnné strouhanky
  • mletá skořice
  • vlašské ořechy
  • Na potření:
  • rozpuštěné máslo (pro veganskou verzi může být rostlinné)

Z ingrediencí si vypracujte hladké a ne příliš tuhé těsto. Vytvořte z těsta bochánek, potřete ho zlehka olejem a nechte ho odpočinout přes noc nebo alespoň na několik hodin v lednici.

Poté se můžete pustit do pečení. Oloupaná jablka bez jádřinců si nastrouhejte na hrubém struhadle a poté smíchejte v misce se skořicí a nasekanými vlašskými ořechy.

Odpočaté těsto si zlehka rozválejte a poté ho vytahejte rukama na čisté utěrce tak, aby bylo téměř průsvitné. Pokud se vám sem tak roztrhne, nevadí. Když máte těsto vytaženo, posypte ho zlehka strouhankou a podél jednoho konce rozložte jablečnou náplň. Poté náplň pomocí utěrky opatrně zaviňte do těsta a konce těsta zafixujte trochou rozpuštěného másla.

Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu na 180° asi 20 minut.

Štrúdl z listového těsta na slano

Listové těsto je zkouška pro zkušené kuchařky, ale na druhou stranu proč si neusnadnit práci a nekoupit si listové těsto v obchodě? Výhodou je, že stačí koupené těsto vyválet a naplnit čímkoli, co máte v kuchyni právě po ruce. Během chvilky tak můžete udělat chutnou a zdravou večeři, a to s minimem námahy.

  • 1 balení kvalitního listového těsta (ideálně celozrnného)
  • 400 g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g slaniny (nemusí být)
  • 1 mozzarella
  • 1 vejce
  • sezamová semínka

Rozpalte si pánev a osmahněte na ní na kostičky nakrájenou slaninu a po chvilce k ní přidejte na plátky nakrájený česnek. Pokud slaninu do závinu nechcete, opečte na kapce olivového oleje pouze plátky česneku. Poté přidejte propláchnutý špenát, krátce spařte a okořeňte podle chuti solí a pepřem.

Těsto si rozválejte, naplňte špenátovou směsí a na ni naskládejte plátky mozzarelly. Závin zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a nakonec posypejte sezamovými semínky. Pečte v předehřáté troubě na 200° asi 20 minut.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.