Rajská, koprová i boloňská: recepty na nejlepší omáčky
Milujete tradiční česká jídla a na dobrou rajskou omáčku jako od babičky nedáte dopustit? Nebo si raději pochutnáte na slavné boloňské omáčce s těstovinami? V článku najdete osvědčené recepty na ty nejlepší omáčky domácí i světové kuchyně.
Tradiční české omáčky
V české kuchyni se nejčastěji setkáme s omáčkami k masu, jejichž bezkonkurenčně nejběžnější přílohou bývají knedlíky. Mezi tyto oblíbené klasiky se řadí například rajská, svíčková, koprová nebo hamburská omáčka.
Příprava valné většiny těchto omáček ke knedlíkům (kromě zmíněné svíčkové) stojí na podobném principu. Zvlášť uvařit kvalitní hovězí maso, z vývaru připravit omáčku a nakonec omáčkou zalít maso a houskový knedlík. Další běžnou a také zdravější přílohou jsou vařené brambory nebo třeba chlupaté knedlíky z brambor, které se skvěle hodí například k hamburské omáčce.
Základem zahuštění omáčky pak zpravidla bývá jíška, tedy na másle opražená mouka. Právě moučná jíška nás ale může od vaření tradičních českých omáček odradit. Pokud totiž postupujete špatně a s moukou to přeženete, může být výsledek velmi těžký a špatně stravitelný.
Omáčky ve světové kuchyni
Nejsme jediný národ, který se v omáčkách vyžívá. Například klasické italské omáčky na těstoviny nebo gnocchi jsou výživné a patří mezi opravdu jednoduchá jídla, která máte připravená za pár minut, ať už zvolíte smetanovou, sýrovou či rajčatovou omáčku na těstoviny.
Velmi zajímavé jsou také indické omáčky k rýži nebo k plackám naan. Jedná se často o pálivé omáčky provoněné nejrůznějším kořením, zjemněné trochou sladké smetany nebo kokosového mléka. Na rozdíl od klasických českých omáček nejsou tak tučné a kalorické, proto jsou mnohem vhodnější do zdravého či dietního jídelníčku.
Zhubněte s keto dietou KetoFit!Top 10 receptů na nejlepší omáčky
Omáčky, sosy k masu, ragú, pesta, dipy – to vše jsou lahůdky, které se vyplatí umět uvařit. Lahodnou omáčkou můžete krásně obohatit i ten nejobyčejnější pokrm, jako kuřecí maso s rýží, které skvěle doplní třeba žampionová omáčka k masu nebo pikantní indické omáčky. Většinu omáček na těstoviny i k rýži navíc připravíte z běžně dostupných základních potravin.
Níže najdete výběr těch nejlepších receptů na omáčky. Nechybí české klasiky jako je rajská, koprová nebo svíčková omáčka ani speciality italské kuchyně jako rajčatová či boloňská omáčka na těstoviny. Vegetariáni si mohou pochutnat třeba na zeleninové indické omáčce k rýži nebo houbové omáčce.
Rajská omáčka s hovězím masem
Rajská omáčka patří mezi oblíbené české klasiky. Stejně jako svíčková, i rajská omáčka se podává nejčastěji s houskovým knedlíkem a hovězím masem, ale také s těstovinami nebo rýží. Oblíbená je kombinace rajské omáčky s masovými kuličkami. Tradiční recept na rajskou omáčku se však dá různě obměňovat tak, aby si na něm pochutnali třeba i vegani nebo bezlepkáři.
Ingredience:
- 1 kg hovězího předního
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 100g strouhaného perníku
- 40 g másla nebo ghee
- třtinový cukr
- koření: 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, skořice celá
Postup:
Nejdříve si připravte hovězí vývar. Maso dejte vařit pozvolna do mírně osolené vody až na 4 hodiny. Když je maso měkké, slijte vývar stranou a nechte ho vychladnout. Maso nakrájejte na tenké plátky.
V hrnci si rozpusťte máslo a zpěňte na něm najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Když obojí lehce zezlátne, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky. Důkladně promíchejte a přidejte k zelenině všechno koření a rajský protlak.
Poté směs pomalu zřeďte připraveným vývarem z hovězího masa. Nechte omáčku mírně provařit a poté do ní vmíchejte nastrouhaný perník. Za stálého míchání vařte dalších 15 minut. Na závěr omáčku propasírujte přes cedník a ochuťte solí a cukrem. Rajskou omáčku podávejte s hovězím masem a houskovým knedlíkem či těstovinami.
Koprová omáčka
Koprová omáčka patří mezi ta jídla, která buď milujete nebo nesnášíte. Tradičně se tato omáčka podává s vařeným vejcem, případně hovězím masem, a houskovým knedlíkem nebo bramborem. Základem receptu na koprovou omáčku je kvalitní vývar. Obvykle se používá masový, ale pokud jste vegetariáni, použijte klidně dobrý zeleninový vývar, nejlépe domácí.
Ingredience:
- 400 ml vývaru
- 100 ml smetany
- 1 svazek kopru
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- ocet
- sůl, cukr
Postup:
Z očištěného kopru oddělte stonky a nať jemně posekejte. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a dobře rozmíchejte. Krátce osmahněte a zalijte vývarem. Metličkou nebo lžící dobře rozmíchejte a vařte asi 20 minut.
Omáčku dochuťte do sladkokysela solí, cukrem a octem. Na mírném plameni vmíchejte smetanu a prohřejte. Přidejte kopr, promíchejte a odstavte. Koprovou omáčku servírujte s vařenými vejci a brambory. Dobrou chuť!
Boloňská omáčka
Kdo by neznal boloňskou omáčku? Její příprava je snadná a záleží hlavně na kvalitě použitých surovin. Paradoxem je, že v Česku se boloňská omáčka podává hlavně se špagetami, ale v Itálii tuto omáčku nejčastěji ochutnáte s těstovinami tagliatelle.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla (nemusí být, ale dodá chuť)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 řapíky celeru
- 1 mrkev
- 350 g kvalitního mletého hovězího
- 1 hrnek plnotučného mléka
- muškátový oříšek
- 1 konzerva sekaných rajčat
- 1 hrnek suchého bílého vína
- celozrnné tagliatelle
- parmezán
Postup:
V hrnci si na másle nebo oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibulku a česnek. Když je obojí zlatavé, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Poté přidejte maso a opečte do zlatova. Jakmile je maso opečené, osolte ho, opepřete, přidejte muškátový oříšek a podlijte mlékem. Když se mléko vyvaří, podlijte vínem a znovu počkejte, dokud se alkohol neodpaří.
Na závěr přidejte rajčata a teplotu stáhněte na velmi mírný plamen tak, aby boloňská omáčka pomalu probublávala asi 3 hodiny za občasného podlití vodou. Nakonec dochuťte, smíchejte s uvařenými těstovinami a posypte parmezánem.
Tradiční svíčková omáčka
Tradiční česká svíčková na smetaně je perlou naší kuchyně. Pokud chcete, můžete ji odlehčit použitím kvalitních surovin (například celozrnné mouky). Svíčková omáčka sice nepatří mezi zrovna jednoduchá jídla, výsledek však rozhodně stojí za to.
Ingredience:
- 800 g hovězího zadního
- 2 mrkve
- 1/2 středně velkého celeru
- 2 petržele
- 2 cibule
- 500 ml hovězího vývaru nebo vody
- olej
- koření: 2-3 lžíce octa, 3 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce hořčice, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, bobkový list
- 1/2 citronu
- 25 g másla
- 25 g hladké celozrnné mouky
- 200 ml smetany na vaření
Postup:
Maso si očistěte a pokud nedržíte dietu, můžete ho protkat kvalitním špekem. Ideální je také maso svázat do úhledného válečku, se kterým se bude lépe manipulovat. Maso po celém povrchu osolte a opepřete. Připravené maso poté na troše tuku zprudka opečte ze všech stran.
Hotové maso dejte stranou do připraveného pekáčku a na vzniklém výpeku orestujte na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Hotovou zeleninu zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Poté přilijte ocet a nechte ho odpařit. Následně vmíchejte hořčici a zalijte vývarem. Celou směs a koření přidejte do pekáčku k masu. Pekáček zakryjte a nechte péct na 180° asi 2 hodiny. Maso přitom průběžně otáčejte.
Hotové maso vyjměte z pekáčku a dejte stranou. Šťávu z pekáčku přeceďte. V hrnci si připravte jíšku z másla a mouky a postupně ji zřeďte přecezenou šťávou. Poté do směsi propasírujte také zeleninu. Společně vařte asi 20 minut a dochuťte solí, citronovou šťávou a případně cukrem. Na závěr přilijte smetanu a krátce prohřejte. Podávejte s masem nakrájeným na plátky a jako přílohu zvolte houskový knedlík. Ten není na přípravu tak těžký, jak se může zdát, a rozdíl v chuti a konzistenci domácího knedlíku oproti kupovanému je opravdu znatelný.
Sýrová omáčka na těstoviny
Sýrová omáčka na těstoviny je opravdu rychlý a jednoduchý recept, který milují děti i dospělí. Sýry do omáčky si můžete zvolit podle toho, jaké vám nejvíce chutnají. Eidam je osvědčená klasika, ale skvělý je i čedar, niva či parmezán. Pokud chcete, aby bylo jídlo nutričně bohatší, můžete do něj přidat i zeleninu, třeba brokolici, hrášek nebo špenát. Jak se tedy dělá sýrová omáčka, aby byla hezky krémová?
Ingredience:
- 150 g strouhaného sýra
- 100 g taveného sýra
- 250 ml smetany
- 20 ml mléka
- 20 g hladké mouky
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve si nastrouhejte sýr. Poté začněte v hrnci zahřívat smetanu, do které postupně přidávejte nastrouhaný i tavený sýr. Pečlivě míchejte metličkou, dokud se sýry nerozpustí a směs nezhoustne. Omáčku můžete ještě zahustit hladkou moukou rozmíchanou v mléce, kterou necháte provařit. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s oblíbenými těstovinami a čerstvou bazalkou.
Indická vegetariánská korma
Indická kuchyně je provoněná kořením a její specifikum spočívá také v tom, že se mnohdy obejdete bez masa. Hodí se tak i do veganského jídelníčku. Například tradiční indická omáčka korma vám bude jistě chutnat se zeleninou. Jako příloha je nejvhodnější rýže nebo placky naan. Skvěle se k ní však hodí také bramborové knedlíky či šišky.
Ingredience:
- lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- koření: 1 lžíce čerstvého zázvoru, 1 čili paprička, 1 lžička kurkumy, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička garam masaly nebo kari, 1 lžička mletého koriandru
- 1 plechovka kokosového mléka
- hrst nesolených drcených kešu oříšků
- 1 větší brambora
- 1 oranžová paprika
- 2 mrkve
- 2 rajčata
- 200 g květáku
- hrst hrášku (může být mražený)
- 1,5 lžičky soli
- hrst natě koriandru
Postup:
Nejdříve si připravte zeleninu. Cibuli i česnek nakrájejte na drobno. Brambory a mrkev nakrájejte na kostičky, květák rozdělte na menší růžičky a papriku s rajčaty na menší kousky.
Na hlubší pánvi si rozpalte olej a orestujte na něm cibuli s česnekem a nastrouhaným zázvorem. Nechte krátce osmahnout a rozvonět a poté přidejte zbylou zeleninu, kešu oříšky a veškeré koření. Vše společně dobře promíchejte a zřeďte trochou kokosového mléka. Poté společně duste asi 15 minut tak, aby brambory byly téměř uvařené. Nakonec do směsi vlijte zbytek mléka a ještě několik minut vařte tak, aby se tekutiny odpařily a vznikla omáčková konzistence.
Ať už jako přílohu zvolíte rýži, placky či bramborové knedlíky, výsledek bude stát zaručeně za to. Na závěr hotové jídlo ozdobte čerstvým koriandrem.
Houbová omáčka
Houbová omáčka je jemná smetanová omáčka na těstoviny nebo gnocchi, ale výborně se hodí se i k rýži či jiným přílohám. Žampionová omáčka je skvělá k masu, podávat ji můžete například s kuřecím masem a s rýží. Pokud dodržujete veganský jídelníček, klasickou smetanu nahraďte rostlinnou alternativou (například ze sóji nebo kokosu).
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 150 g čerstvých hub
- 1 kelímek smetany na vaření
- sůl, pepř
- nasekaná petrželka
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na pánvi na olivovém oleji. Až cibulka zesklovatí, přidejte nakrájené houby a nechte je opéct. Poté přilijte smetanu na vaření. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, zahustěte ji hladkou moukou. Houbovou omáčku dochuťte solí, pepřem a petrželkou a chvíli povařte.
Křenová omáčka
Křenová omáčka je velmi chutná, pokud se při její přípravě dodrží správný postup. Stejně jako recept na rajskou či koprovou omáčku, i recept na křenovou omáčku je velmi snadný, a tak by v tom neměl být žádný problém. Nejlépe se tato omáčka hodí k houskovému či karlovarskému knedlíku.
Ingredience:
- 50 g křenu
- 1 l polotučného mléka
- 250 ml smetany
- 50 g másla
- 40 g mouky
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup:
Máslo nechte rozpustit a přidejte hladkou mouku, abyste vytvořili jíšku. Nechte chvíli opéct. Poté přilijte mléko a důkladně rozmíchejte.
Nastrouhejte si křen a přidejte ho do omáčky, kterou poté nechejte vařit zhruba 15 minut za stálého míchání. Nakonec přidejte smetanu a ještě několik minut povařte. Křenovou omáčku dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu.
Holandská omáčka
Základ holandské omáčky tvoří žloutky a máslo, dochucené pepřem a citronovou šťávou. Holandská omáčka se podává k masu, rybám, ale i k zelenině. Obzvlášť lahodnou kombinaci tvoří holandská omáčka s chřestem. Její příprava je však trochu ošemetná, protože se žloutky mohou snadno srazit. Nenechte se tím však odradit a pusťte do toho, s trochou cviku to hravě zvládnete.
Ingredience:
- 3 žloutky
- 100 g másla
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup:
Žloutky rozšlehejte v misce ve vodní lázni. Pozor, voda nesmí být vařící! Za stálého šlehání přidejte ke žloutkům rozpuštěné máslo. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Poté omáčku vyndejte z vodní lázně a vmíchejte do ní citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti.
Holandskou omáčku zkonzumujte nejlépe ihned, při opětovném ohřívání hrozí, že se vám srazí.
Italská rajčatová omáčka na těstoviny
Nemáte čas ani chuť vařit složité recepty, ale nechcete se odbýt něčím nezdravým z rychlého občerstvení? Přesně pro tento případ je ideální tato jednoduchá italská rajčatová omáčka na těstoviny. Přestože je její příprava rychlá a snadná, potěší vaše chuťové pohárky. Navíc se jedná o poměrně lehkou a nízkokalorickou omáčku, můžete si ji tak bez výčitek dopřát i při redukční dietě.
Tip: Klasické těstoviny nahraďte přílohami Slim Pasta, které mají jen minimum kalorií i sacharidů.
Ingredience:
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 dl červeného vína
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce másla
- sušené bylinky – bazalka thajská, oregano
- sůl, pepř
- olivový olej
- parmezán na posypání
- čerstvá bazalka
Postup:
Na pánvi rozehřejte olivový olej, na kterém osmažte nadrobno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidejte i nakrájený česnek a opečte. Poté přidejte i loupaná rajčata, bylinky, červené víno a dochuťte solí a pepřem. Nechejte 20 minut povařit. Nakonec přidejte máslo a ještě chvíli povařte.
Italská rajčatová omáčka se podává s těstovinami. Na talíři můžete jídlo ještě posypat parmezánem a dozdobit lístky čerstvé thajské bazalky.