Domácí tortilla recept 4x jinak: quesadilla, tacos, burrito a nachos

Tortilla

Co si představíte, když se řekne tortilla? Každý z nás bude mít asi trochu jinou představu, protože se tento oblíbený mexický pokrm dá připravit na mnoho způsobů. Největší úspěch má však u nás i ve světě quesadilla, tacos, burrito a nachos. Připravte si tyto oblíbené tortilla recepty doma i vy!

Druhy tortill: je libo quesadilla či tacos?

Rozmanitá kuchyně s aztéckými kořeny je plná tortilltacos, quesadillas, burritos a nachos. Využívá především suroviny jako kukuřice, fazole nebo avokádo. Mexická kuchyně je oblíbená zejména pro svou jednoduchost. Navíc skvěle doplní i zdravý jídelníček, jelikož se v ní používá především čerstvá zelenina a kvalitní koření

Tortillová placka se nejčastěji připravuje z kukuřičné nebo pšeničné mouky a má řadu využití. Kromě zmíněných tacos, burritos či quesadillas také v dalších typických jídlech mexické kuchyně, jako je například chimichanga, enchiladas nebo fajitas. Mimochodem, pšeničné tortilly jsou často využívanou ingrediencí i v turecké kuchyni, třeba při přípravě oblíbeného kebab receptu.

Jak se tedy vlastně liší quesadilla, tacos a burrito? A co jsou to tortilla chips neboli nachos?

  • Quesadilla. Skládá se z tortilly (pšeničné či kukuřičné), která je přeložená na půl. Obvykle je plněná sýrem a dalšími ingrediencemi (zelenina, fazole, houby). Quesadilla se konzumuje teplá, můžete ji opéct nebo osmažit na pánvi.
  • Tacos. Je tvořeno malou tortillou, většinou z kukuřičné mouky, která je plněná různými ingrediencemi a omáčkou. Tacos se jí tak, že přehnete okraje tortilly, aby vám náplň nevypadla.
  • Burrito. Pšeničná tortilla se naplní směsí a poté se zabalí do tvaru válce, aby náplň zůstala teplá a nevypadla. Typickou náplní do burrita je grilované maso (kuřecí, hovězí), fazole, rýže, kukuřice, rajčata, sýr a omáčka (guacamole, salsa). Zabalené burrito pak můžete ještě opéct nebo osmažit.
  • Nachos. Jsou to v podstatě křupavé trojúhelníčky tortilly (tortilla chips), většinou kukuřičné, zapečené se sýrem. Je však možné přidat i další ingredience a omáčky, oblíbené jsou například nachos se salsou a guacamole nebo jalapeños.

Bez omáček to nejde

Omáčky jsou důležitou součástí mexické kuchyně. Používají se jako náplň do tortill nebo se podávají s tortilla chipsy. Bez jakých omáček se při přípravě mexických pokrmů neobejdete?

  • Salsa verde (zelená omáčka). Připravuje se ze zelených rajčat, cibule, koriandru, limetkové šťávy a chilli papriček. Konzistencí připomíná spíše pastu.
  • Salsa roja (červená omáčka). Skládá se z rajčat, česneku, cibule, chilli papričky a čerstvé koriandrové natě. Můžete ji připravit jak z čerstvých, tak vařených či grilovaných ingrediencí.
  • Pico de gallo. Konzistencí připomíná spíše salát. Tradičně se připravuje z čerstvých rajčat nakrájených na malé kousky, z cibule, koriandrové natě a limetkové šťávy.
  • Guacamole. Je nepochybně nejznámější mexickou omáčkou. Základní ingrediencí je zralé avokádo, dále pak cibule, česnek, najemno nakrájená rajčata, chilli papričky a čerstvý koriandr.
Vyzkoušejte populární keto dietu

A co náplně do tortilly?

Nevíte, co dát do tortilly? Dobrá zpráva je, že ať už zvolíte jakoukoliv náplň, nešlápnete vedle. Oblíbená klasika je tortilla s kuřecím masem nebo tortilla s fazolemi. Ale věděli jste, že se dá tortilla připravit i nasladko?

  • Maso. Kuřecí, vepřové, hovězí… do tortilly se hodí všechny. Nejlepší je maso grilované nebo opečené na pánvi. A nezapomeňte ho dobře okořenit či předem namarinovat. Tortilla s kuřecím masem se hodí i do jídelníčku pro děti. Dětem bude chutnat a zároveň do ní můžete propašovat i nějakou tu zeleninu.
  • Fazole. Luštěniny jsou v našem jídelníčku často opomíjenou skupinou potravin, což je škoda. Patří mezi zásadotvorné potraviny, jsou bohaté na vlákninu, rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály. Proto je třeba takové fazolové burrito skvělý způsob, jak fazole do jídelníčku zařadit. Existují však i další tortilla recepty, kde se dají fazole zužitkovat.
  • Rýže. Další častou ingrediencí jako náplň do tortilly, zejména do burrita, je předem uvařená rýže. Většinou se používá bílá, ale jako tortilla náplň můžete použít i celozrnnou nebo ji nahradit třeba bulgurem.
  • Čerstvá zelenina. Pokud dodržujete redukční jídelníček a saláty už nemůžete ani vidět, můžete si čerstvou zeleninu zužitkovat opět jako náplň do tortilly, doplnit ji bílkovinou a jogurtovým dipem a lehký dietní oběd či večeře je na světě. Protože čerstvá zelenina patří mezi zásadotvorné potraviny, pomáhá i s překyselením organismu.
  • Sýr. Pro tortilla recepty jsou nejlepší tučné sýry, jako je gouda nebo čedar.
  • Sladká náplň. Když vás honí mlsná, můžete tortilly pomazat třeba arašídovým máslem nebo čokoládovou pomazánkou a stejně tak skvělé chutná ovocem plněná tortilla.

Tip: Ingredience na přípravu tortill můžete nakoupit online na e-shopu Grizly!

Domácí tortilla recept

Tortilly jsou jsou běžně k dostání v každém větším obchodě, ale co si budeme povídat, na domácí tortilly nic nemá. Jejich výroba je navíc velmi jednoduchá a rychlá, podobně jako třeba příprava domácího těsta na zdravou pizzu. V kupovaných tortillách navíc najdete spousty zbytečných emulgátorů a dochucovadel – o důvod víc, proč se vrhnout do přípravy domácího tortilla receptu.

Můžete také zvolit zdravější mouku než klasickou bílou, například celozrnnou, bezlepkovou nebo špaldovou celozrnnou mouku. Rázem bude domácí tortilla i tortilla náplň mnohem přijatelnějším pokrmem i pro redukční jídelníček. To samé platí také u receptu na domácí zdravou pizzu a dalšího zdravého pečení.

Hubněte zdravě s kurzem Hubnu online

Ingredience (4 porce):

  • 25 g oleje
  • 0,3 hrnku vlažné vody
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky

Postup:

Do misky nasypejte bílou nebo špaldovou celozrnnou mouku a osolte ji. Pomalu přilévejte olej a vodu. Vypracujte hladké těsto, které následně rozdělíte na 4 díly. Z každého dílu vyválejte tenkou placku. Domácí tortilly opékejte na suché pánvi a následně zvolte tortilla náplň podle chuti. Jednat se může jak o tortillu s kuřecím masem, tak o tortillu s fazolemi nebo o ovocnou náplň do tortilly. Výborný je také česnekový dresink, který je navíc velmi snadný a rychlý na přípravu.

Nejlepší tortilla recepty

Už víte, jak na domácí tortilla placku, nyní se můžete pustit do přípravy tortilla receptů. Tyto recepty se budou lišit náplní, a hlavně způsobem, jakým tortillu upravíme. Z tortillových placek si můžete udělat zapečenou quesadillu se sýrem, zabalit burrito, připravit tacos nebo tortilla chips.

Výhodou je, že náplň do tortilly si můžete upravit podle sebe, takže si pochutná opravdu každý. Existuje i spoustu bezmasých variant pro vegetariány. Pokud dodržujete redukční jídelníček, můžete zvolit tortilla náplň ze zeleniny, která nebude tak kalorická.

1

Quesadilla se sýrem a houbami

Tento quesadilla/tortilla recept se sýrem a houbami přesvědčí i zaryté masožravce a skvěle doplní vegetariánský zdravý jídelníček.

Ingredience:

  • 4 tortilly
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 najemno nakrájená rajčata
  • 300 g oblíbených hub nakrájených na plátky
  • 1-2 stroužky prolisovaného česneku
  • 250 g strouhaného sýra typu gouda, ementál nebo čedar
  • 4 jarní cibulky
  • sůl a pepř

Postup:

Rozpalte olej a na pánev vhoďte česnek a houby. Smažte asi 3-5 minut, avšak opatrně, aby se česnek nespálil a nezhořkl. Přidejte rajčata, osolte a opepřete. Za stálého míchání vařte další 2-3 minuty. Kdyby byla rajčata málo šťavnatá, můžete přilít trochu vody, aby se směs na pánvi nepřipalovala. Poté přesuňte směs do misky a nechejte vychladnout.

Na jednu polovinu každé tortilly dejte trochu houbové směsi, cibulku a posypejte sýrem. Poté přiklopte druhou polovinou tortilly a krátce osmažte z obou stran na kapce rozpáleného oleje. Smažte tak dlouho, dokud se sýr neroztaví –  k tomu postačí mírný oheň.

Tento tortilla recept doporučujeme podávat s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

2

Quesadilla s kuřecím masem

Quesadilla s kuřecím masem bude mít jistě úspěch i u těch nejmladších strávníků. Pokud použijete kvalitní suroviny, můžete ji klidně zařadit do jídelníčku pro děti. Výhodou je, že se tato náplň do tortilly dá ozvláštnit přidáním různých ingrediencí, ať už bylinek nebo zeleniny, a tak zachutná i těm náročnějším strávníkům. Základní plněná tortilla recept vypadá následovně.

Ingredience:

  • 4 tortilly
  • 150 g kuřecího masa
  • 150 g čedaru nebo goudy
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • mexická kořenící směs
  • sůl a pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte najemno a maso na nudličky, které osolte a opepřete. Na pánvi si rozpalte olej, přidejte cibuli i maso, okořeňte mexickou směsí a opékejte 5-10 minut. Mezitím si nastrouhejte sýr.

Rozehřejte pánev, která je dostatečně velká, aby se na ni vlezla tortilla. Můžete ji i vymazat olejem. Položte na ni tortillu, kterou posypete nastrouhaným sýrem, pak masovou směsí a nakonec znovu sýrem. Poté na ni položte druhou tortillu a přitlačte ji. Když je spodní placka opečená, quesadillu obraťte a opečte i z druhé strany. Sýr by se měl hezky roztéct a obě placky spojit.

Quesadillu neboli tortillu s kuřecím masem nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte s čerstvou zeleninou a salsou. Chutný je tento plněná tortilla recept také s dipem.

3

Burrito s kuřecím masem a fazolemi

Tortilla s kuřecím masem je v mexické kuchyni oblíbená kombinace. Tento burrito recept obsahuje kromě kuřecího masa také fazole a zeleninu, jedná se tedy o výživné jídlo, které vám dodá dostatek bílkovin i vlákniny a zasytí vás na delší dobu.

Tip: Vyzkoušejte také domácí kebab recept.

Ingredience:

  • 4 tortilly
  • 2 rajčata
  • 50 g sýru niva
  • 1 paprika
  • 50 g červených fazolí
  • 100 g kukuřice
  • 1/2 ks okurky
  • 300 g kuřecího masa
  • 1 lžička provensálské koření
  • sůl a pepř

Omáčka:

  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce majonézy
  • 1/2 lžičky hořčice
  • 2 lžíce kečupu

Postup:

Nejprve připravte omáčku – ingredience smíchejte a dejte odležet do lednice.

Poté přichystejte náplň. Zeleninu a sýr pokrájejte na malé kousky. Maso nakrájejte na střední kousky, osolte, posypte provensálskými bylinkami a osmažte na oleji. Nakonec smíchejte se zeleninou a sýrem. Červené fazole si buď předem uvařte nebo použijte ty z plechovky a pořádně je rozmačkejte na pastu, kterou ochuťte solí, pepřem a chilli.

Pánev potřete olejem a zprudka osmažte tortilly (jednu stranu cca 20 vteřin). Na tortillu dejte nejprve fazolovou směs a poté směs zeleniny a masa, zalijte dresinkem, zamotejte a posléze se může tortilla s fazolemi podávat.

4

Vegetariánské burrito

Tento burrito recept ocení nejen všichni vegetariáni a ti, co se snaží omezit konzumaci masa, ale pochutnají si i masožravci. Jackfruit totiž funguje jako skvělá náhrada masa. Již předpřipravený ho u nás zakoupíte například v prodejnách dm.

Ingredience:

Burrito:

  • 1 balení tortill
  • 1 balení jackfruitu
  • 1 hrnek červených fazolí
  • 1 hrnek kukuřice
  • 1 chilli paprička
  • 1 paprika
  • 1 cibule

Salsa:

  • 2 rajčata
  • 2 lžíce protlaku
  • 1 česnek
  • 1 cibulka
  • hrst koriandru
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • půlka citronu
  • špetka soli
  • špetka kmínu

Postup:

Osmažte si cibulku a přidejte nakrájenou papriku. Červené fazole si buď předem uvařte nebo použijte ty z plechovky a pořádně je rozmačkejte na pastu. Když je cibulka zlatá, přidejte fazolovou pastu, kukuřici a nakrájenou chilli papričku. Asi po 5 minutách přidejte salsu a společně prohřejte.

Zakoupený jackfruit namarinujte v oblíbené marinádě, ideálně přes noc, a pak zprudka opražte na pánvi. Zeleninovou směs s jackfruitem zabalte do tortilly a podávejte s malým zeleninovým salátkem.

5

Tacos s hovězím masem a guacamole

Tacos sice u nás v Česku nepatří mezi nejpopulárnější tortilla recepty, jako je třeba burrito nebo quesadilla recept, ale i tak vám ho doporučujeme vyzkoušet. Je to zkrátka dobrota! Díky tomu, že jsou tortilly menší, se skvěle hodí třeba jako občerstvení pro hosty.

Ingredience:

  • 1 cibule – nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika – na kostičky
  • 1 zelená paprika – na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku – nakrájeného na tenké plátky
  • špetka papriky
  • 1 a ½ lžičky mletého kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 balíček tacos

Salsa:

  • 2 zralá rajčata – nakrájená
  • 1 jarní cibulka
  • lístky ze 3 stonků koriandru
  • šťáva z ½ limetky
  • sůl a pepř

Guacamole:

  • 2 zralá avokáda
  • šťáva z ½ limetky
  • 2 lžíce crème fraîche

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C a rozehřejte v ní tacos. Olivový olej rozehřejte v pánvi a zvolna na něm nechte zesklovatět cibuli a obě papriky. Přidejte česnek spolu s paprikou a kmínem a ještě 1-2 minuty opékejte. Pak přidejte maso, rozdrobte ho vařečkou na drobné kousky a nechte opéct dohněda. Přilijte vývar a 45 minut zvolna vařte.

Promíchejte v misce rajčata, cibulku, koriandrové lístky a limetkovou šťávu. Ochuťte solí a pepřem. Avokáda rozmačkejte v misce vidličkou, zakápněte limetkovou šťávou a jemně smíchejte s crème fraîche. Rozehřáté tacos naplňte mletým masem, navrch dejte salsu a guacamole a můžete podávat.

6

Nachos se sýrem a guacamole

Kdo by nemiloval křupavé nachos s dipem? Jsou skvělé na party nebo na večerní posezení u televize. Tady je recept, jak si udělat domácí nachos.

Ingredience:

Tortilla chips:

  • kupované nebo domácí tortilly (pšeničné nebo kukuřičné)
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • sýr (čedar nebo gouda) na zapečení

Guacamole:

  • 1 avokádo
  • 1 rajče
  • 1 citron
  • 1 cibule

Postup:

Nejprve si připravte tortilla chipsy. Tortilly nakrájejte na trojúhelníčky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Z obou stran je potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 5 minut.

Mezitím si můžete připravit guacamole. Vidličkou rozmačkejte avokádo a přidejte nakrájená rajčata a cibuli. Pokapejte šťávou z citronu a vše promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Pokud máte rádi pálivé, můžete přidat i chilli.

Nastrouhejte si sýr a posypte jím nachos v troubě. Jakmile se sýr rozečte, můžete podávat. Kromě guacamole se k nachos hodí i salsa nebo zakysaná smetana.

Tortilla a její historie

Nejen v Mexiku je tortilla oblíbená pro svoji všestrannost a pestré využití, důkazem toho jsou tortilly recept jako tortilla s kuřecím masem, domácí tortilla s fazolemi anebo plněná tortilla zeleninou. První tortilla recepty, jak značí nálezy ve státě Puebla, se začaly objevovat již kolem roku 3000 př. n. l. Následně se plněná tortilla rozšířila i za hranice země, například do Španělska, kde kukuřičná placka poprvé získala označení „tortilla“. Ačkoliv v dřívějších dobách trvalo chutnou tortillu vyrobit až několik hodin, v současné době je to pouhých pár vteřin. Delší čas si žádá pouze následný plněná tortilla recept nebo zdravé tortilly recept, které mohou bez pochyb konkurovat receptu na fitness pizzu.

Další zástupci mexické kuchyně

Konzumenti na celém světě si mexickou kuchyni zamilovali díky její pestrosti, a to jak barevné, tak chuťové. Kromě plněných tortill se hojně připravuje například chilli con carne, jehož základ tvoří mleté hovězí maso, chilli a fazole, které, když vám zbydou, zužitkujte na tortillu s fazolemi. Zatímco chilli con carne obsahuje maso, chilli sin carne je vhodné i pro vegetariány, jelikož maso neobsahuje. A pokud přemýšlíte, jaký dezert si po vydatném mexickém hlavním chodu dopřát, porozhlédněte se ideálně po exotickém ovoci. Mezi místními je oblíbený především ananas, mango nebo papája.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.