Tatarák: Jak připravit dokonalý tatarák pro masožravce i vegetariány?

Tatarský biftek neboli tatarák je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem dobrého tataráku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, nebo namele. Tatarák se podává společně s nakrájenou cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcestrovou omáčkou. Dle chuti se často přidává sladká paprika, chilli, kečup a další koření. Vše se završí syrovým žloutkem. Všechny ingredience se poté smíchají a podávají na topince potřené česnekem.

Tatarák, podobně jako carpaccio, nemusí být výhradně z masa. Dobrý vegetariánský tatarák připravíte také z rajčat, okurek či avokáda. Pokud na hovězí klasiku přece jen nedáte dopustit, tak bedlivě vybírejte suroviny. Sebemenší pochyby o původu a čerstvosti by mohly zhatit rázem celý tatarák.

Jak na to

Na přípravu tataráku budete potřebovat polévkou lžíci a vidličku. Vždy dejte pozor na hygienické zásady. Připravujte pouze tak velkou porci, na jakou si troufáte. Pokud připravený tatarák nedojíte, určitě nic neschovávejte „na později“, ani do mrazáku. Tatarák je vhodný jako předkrm, na večírek nebo jen jako chuťovka při posezení s přáteli.

Riziko onemocnění

Jelikož se jedná o tepelně neupravené maso a vejce, existuje riziko přenosu některých parazitárních onemocnění, jako je trichinelóza, cysticerkóza nebo echinokokóza.

Škrábat, sekat, či mlít?

Maso na tatarák by se správně mělo škrábat, nikoli mlít. Opravdu kvalitní maso, třeba svíčkovou, stačí jemně nasekat ostrým nožem. Sekání se nejspíš nevyhnete v případě, že tatarák připravujete pro větší počet osob – jelikož škrábání je náročnější na ruce a čas. Škrábání se původně zavedlo díky tasemnicím – jejich velká vajíčka by se škrábnutím měla zabít, popisují známí šéfkuchaři.

Tipy pro ten nejlepší tatarákový zážitek

  • Maso je nejdůležitější ingrediencí – mělo by být z masného plemene skotu. Nejlepší je libové zadní.
  • Maso by se po vyjmutí z chladu mělo nechat odpočinout v pokojové teplotě  a to cca 30 minut.
  • Při škrábání hrozí hnědnutí masa.
  • Při míchání ingrediencí by měla by platit zásada – méně znamená více. Kečupu, hořčice či worchestrové omáčky stačí opravdu jen kapka.
  • Ať už použijete jakékoliv ingredience, vždy by měla ve finále převládat chuť masa.
  • Nebraňte se zvolit i jinou přílohu, než jsou smažené topinky s česnekem.
  • K tataráku se nejlépe hodí bílé víno, ale k topince s česnekem stejně dobře sedne i chlazené pivo.

Hovězí tatarák

Ingredience:

  • 90g masa
  • vajíčko
  • lžička cibule
  • lžička soli
  • lžička mleté papriky
  • lžička kečupu, hořčice
  • větší lžička pažitky

Na následné dochucení: 

  • větší lžička olivového oleje
  • větší lžička červeného suchého vína
  • půlka malé lžičky dijonské hořčice
  • malá lžička kaparů

Základní ingredience důkladně zamíchejte a poté přidáme olej, víno, dijonskou hořčici a kapary. Vše ještě jednou promícháme a dochutíme většími kousky soli.

Vegetariánský tatarák

Naštěstí se dnes snad všechny masové pokrmy dají nahradit vegetariánskými variantami. Vegetariáni si tak mohou kromě tataráku připravit třeba i domácí kebab nebo burger.

Suroviny:

  • 300 gramů kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 gramů tvrdého sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kus cibule
  • 50 gramů ořechů
  • 1 lžička sladké papriky
  • pepř
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce kečupu
  • 8 plátků toastového chleba
  • pažitka
  • sůl

Postup:

  1. Očištěnou kořenovou zeleninu a tvrdý sýr jemně nastrouhejte.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience.
  3. Promíchejte, podle potřeby osolte a podávejte na tradičních topinkách nebo na opečených celozrnných tmavých toastech.
  4. Ozdobte pažitkou nebo jinými oblíbenými bylinkami.

Lososový tatarák

Chutný tatarák si můžete připravit z čerstvého nebo i uzeného lososa.

Ingredience:

  • 200 g čerstvého lososa
  • 1 pl čerstvého kopru
  • 1 šalotka
  • 1 pl olivového oleje
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Lososa, kopr a šalotku si nakrájejte na drobné kousky a vložte do misky. Pokapejte citrónovou šťávou, osolte, opepřete pepřem a přidejte olivový olej. Důkladně promíchejte a je hotovo.

Lososový tatarák můžete servírovat i s kouskem opečené celozrnné bagety.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.