Mák v hlavní roli: připravte si bábovku, makovec nebo závin

Chutné buchty, záviny či koláče, to vše jsou tradiční dobroty, které se v Česku už od nepaměti spojuje mák. Málokdo ale ví, že kromě výborné chuti má užívání máku i množství blahodárných účinků na organismus.

Účinky máku

1. Zdroj bílkovin a vápníku
Mák se může pyšnit vysokým obsahem bílkovin a vápníku, dokonce vyšším než má mléko. Vhodný je proto zejména pro těhotné ženy či pro lidi trpícími osteoporózou. Určitě tak vyzkoušejte makové mléko recept, který je právě úžasným zdrojem vápníku.

2. Podporuje paměť
Mák obsahuje kyselinu olejovou, která pomáhá zlepšit paměť, ale také snížit krevní tlak.

3. Bojuje proti stresu a bolesti hlavy
Makové aroma má výrazný uklidňující účinek na lidskou psychiku. Pomáhá při stresu a duševní nerovnováze. Kromě toho tlumí bolest hlavy, uvolňuje svalové křeče a postará se i o klidný spánek.

4. Olej pro krásnou pleť
Makový olej je všestrannou ingrediencí v kuchyni, kterou si pochvalují mnohé hospodyňky. Kromě toho však prospívá i suché a popraskané pleti. Díky vysokému obsahu hořčíku a vápníku dodá potřebnou výživu i vašim vlasům či nehtům. Vždyť vyzkoušejte sami.

Makový závin z banánového těsta

Jednoduchý recept na zdravý závin z chutného banánového těsta, na který nebudete potřebovat ani mouku. Pokud hledáte o něco rychlejší a snadnější recept, může jím být právě makové mléko recept. To se dá popíjet jak samotné, tak třeba přidat do smoothie.

Ingredience:

na těsto:

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu
  • na náplň

na náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 250 g ricotty
  • 1 lžíce medu

Postup:

  1. Do misky vložte banány, vaječné žloutky, med a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  2. Z vaječných bílků si vyšlehejte sníh a následně jej přimíchejte k rozmixované směsi.
  3. Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180 ° C přibližně 20 minut. Po upečení nechte vychladnout.
  4. Mezitím si vytvořte náplň do závinu. Smíchejte mák, ricottu a med. Připravenou náplň rozetřete na těsto a opatrně koláč zaviňte.
  5. Srolovaný závin potřete vaječným žloutkem a dejte péct na 20 minut při 200 stupních.

Zdravý makovec s tvarohovou polevou

Zdravý recept na oblíbený makovec. Jestliže nepoužíváte proteinový prášek, můžete v receptu využít i mleté vlašské ořechy.

Ingredience:

na těsto

  • 200 g mletého máku
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 4 vejce
  • kypřící prášek
  • 4 jablka
  • 60 g proteinového prášku (namísto proteinu můžete použít 4 pl mletých vlašských ořechů)
  • ½ lžíce mleté skořice
  • 1 pl medu
  • citrónová kůra

na polevu

  • 200 g tvarohu
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. V misce smíchejte tvaroh, mák, nastrouhaná jablka, 4 vaječné žloutky (bílky si zatím dejte stranou), protein nebo mleté ořechy, nastrouhanou citronovou kůru, med, skořici a kypřící prášek.
  2. Z vaječných bílků si vyšleháme sníh, pak ho přidejte k připravené směsi na těsto. Těsto pořádně zamíchejte a vylijte na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečte při 170 stupních asi 45 minut.
  4. Upečený Makovec nechte vychladnout a mezitím si připravte tvarohovou polevu.
  5. Tvaroh jednoduše smíchejte s rozpuštěným medem a natřete na vychlazený Makovec. Na závěr ho už jen dejte ztuhnout do lednice.

Maková bábovka

Makovou bábovku si můžete jednoduše připravit i v této zdravější verzi s ovesnýma vločkama.

Ingredience:

120 g máku
200 g ovesných vloček
300 g bílého tvarohu
1 větší jablko
150 ml rostlinného mléka
2 pl medu
1 vejce
1 prášek do pečiva

Postup:

  1. Do misky přidejte nastrouhané jablko, jogurt, mléko, med a vejce. Postupně přisypávejte mák, rozmixované ovesné vločky a prášek do pečiva.
  2. Všechny ingredience pořádně promíchejte a vylijte do formy na bábovku.
  3. Bábovku pečte při 180 stupních asi 20 minut.

Hotovou bábovku můžete podávat politou kvalitní hořkou čokoládou.

Raw ovocné makové koláčky

Výhoda tohoto receptu tkví v tom, že mák nemusíte mlít. Stačí jej předem namočit.

Budete potřebovat

  • 6 lžic máku (přes noc namočit do vody)
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 1-2 lžíce medu
  • 2 jablka
  • mandle na dozdobení (přes noc namočit do vody, neloupat)

Postup:

  1. Okapaný mák smíchejte s kokosem a medem. Jako sladidlo a pojidlo ale můžete využít i sirup z agáve, nebo třeba datlovou pastu.
  2. Nakrájejte očištěná  jablka a namažte makovou hmotu na ovoce. Dozdobte předem namočenými mandlemi či jinými oříšky. Fantazii se meze nekladou koláček bude výborný i s využitím hrušek.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.