Jaro v kuchyni: nejoblíbenější sezónní recepty
S příchodem jara byste měli do svých jídelníčků zařadit převážně recepty se sezónním ovocem a zeleninou. Mezi ty patří například: cibule, pórek, chřest, špenát, pažitka, petrželka, bazalka, ředkvička, zelený hrášek, medvědí česnek a jahody. A z nejedné suroviny si dnes ukážeme lehké a pestré recepty. Pohodlně se usaďte a načerpejte inspiraci a to nejen na sobotní oběd. 🙂
Rychlá jogurtová česnečka s medvědím česnekem
Česnek má blahodárné účinky na naše zdraví. Velmi oblíbený je i medvědí česnek, který má svou sezónu právě na jaře.
Ingredience:
- 2 brambory
- 10 stroužků česneku
- ½ kostky zeleninového bujónu
- mletá červená paprika
- medvědí česnek na ozdobu
- bílý jogurt
- olej
- vývat
- sůl
Postup:
Na oleji zpěňte rozmačkaný česnek spolu s mletou červenou paprikou. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájené a očištěné brambory a sůl. Vše zalijte vývarem. Když začne vřít, po lžičkách přimíchejte bílý jogurt a vařte, dokud nebudou brambory měkké.
Hotovu polévku před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte nasekaným medvědím česnekem.
Těstovinový salát po studenu
Jednoduchý recept na chutný těstovinový salát s domácím dresingem, který si můžete vychutnat netradičně po studenu.
Ingredience:
- 250 g celozrnných těstovin
- 190 g sušených rajčat v oleji
- 3 PL černých oliv
- ½ salátové okurky
- 150 g feta sýra
- 50 g čerstvého salátu polníček
- 3 stroužky česneku
- 200 g zakysané smetany
- olivový olej
- špetka soli
- špetka pepře
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím si na pánvi opečte nahrubo nakrájený česnek. Opečený česnek vložte do kuchyňského mixéru a přidejte k němu kysanou smetanu, 2 lžíce oleje ze sušených rajčat, špetku soli, špetku pepře a vše pořádně umixujte.
Uvařené těstoviny vložte do misky, pokapejte olivovým olejem, přidejte nadrobno nakrájené sušená rajčata, na kostičky nakrájenou okurku, černé olivy a rukama rozdrobený sýr feta.
Před podáváním ještě přimíchejte salát polníček a polijte připraveným dresinkem.
Máslový chřest s vepřovou panenkou
Recept na lehkou večeři s výživným a sezónním chřestem.
Ingredience:
- 6 ks chřestu
- 2 vejce
- 4 silnější plátky vepřové panenky
- 3 – 4 pl másla
- špetka pepře
- špetka soli
Postup:
Do hrnce nebo pánve vložte chřest. Konce – přibližně 1/3 spodní strany odřízněte. Zalijte vodou tak, aby voda pokryla celý chřest, přidejte 1 lžíci másla a okořeňte solí. Vařte 6 až 7 minut. Vejce si uvařte naměkko – přibližně 3 minuty.
Mezitím si připravte vepřovou panenku. Okořeňte ji pepřem, solí a opečte ji na suché pánvi s nepřilnavým povrchem nebo na pánvi na grilování. Opékejte asi 3 minuty z každé strany. Hotovou vepřovou panenku položte na talíř a zalijte ji rozpuštěným máslem.
Přidejte chřest, který taktéž zalijete rozpuštěným máslem a na závěr přidejte ještě vejce uvařené na měkko.
Osvědčená klasika v podobě francouzských brambor
Kdo by nemiloval francouzské brambory?
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 1 střední cibule
- 3 vejce (z toho 2 uvařená natvrdo)
- 330 ml smetany
- 150 g eidamu nastrouhaného
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 150g salámu nebo šunky sůl
- pepř
- cherry rajčátka na salát
- olej a nasekaná petrželka k podávání
- máslo na vymazání pekáčku
Postup:
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet rovnou syrové. Je nutné ale počítat s delším časem pečení.
Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Vajíčka uvařená natvrdo nakrájejte na kostičky přidejte také k bramborám. Pravé francouzské brambory se připravují bez masa, podle chuti můžete ale také přidat přidat na kostičky nakrájenou šunku, nebo salám.
V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova. Cherry rajčata přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou. Brambory naporcujte a podávejte s rajčátky.
Tvarohová bábovka s banány
Recept na fit bábovku z tvarohovo-banánového těsta.
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 banány
- 5 vajec
- 5 PL medu
- rozinky podle chuti
- třešně podle chuti
- višně podle chuti
Postup:
Banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte spolu s tvarohem. Přidejte ostatní suroviny a vše dobře promíchejte. Těsto vylijte do formy na bábovku. Pečte 35 až 40 minut při 170 stupních.
Po upečení nechte vychladnout alespoň 15 minut, bábovku poté vyklopte z formy a můžete podávat.