Gnocchi recepty 4x jinak – se špenátem i masem
Gnocchi najdete dnes skoro v každém obchodě. Ve většině obchodů se však prodávají pouze ty klasické bramborové a se spoustou nadbytečných ingrediencí. Inspirujte se recepty, které vás naučí, jak si připravit například špenátové gnocchi či gnocchi ze sladkých brambor. Není na tom nic složitého a určitě tím ohromíte celou rodinu či návštěvu.
Gnocchi se špenátem a kuřecím masem (bezlepkové)
Recept na tradiční gnocchi z brambor, které jsou díky cizrnové mouce zdravější a bez lepku.
Ingredience:
gnocchi
- 225 g brambor
- 2 pl cizrnové mouky
- 2 pl bramborového škrobu
- 1 vaječný žloutek
- sůl
Omáčka a maso
- 2 ks kuřecích prsou
- 115 g baby špenátu
- 125 krémového sýra
- 15 g strouhaného parmezánu
- 25 g vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
Postup:
Gnocchi připravte jako první.
Brambory si uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Po vychladnutí je oloupejte a rozmačkejte vidličkou na pyré. Do bramborového pyré vmíchejte ostatní ingredience na gnocchi. Z vytvořeného těsta vytvarujte malé kuličky a vložte je do vroucí vody. Když vyplavou na povrch budou hotové.
Kuřecí prsa si opečte na olivovém oleji. Všechny ostatní ingredience na omáčku smíchejte spolu v mixéru. Omáčka by měla mít hladkou konzistenci. Hotové gnocchi smíchejte s omáčkou a podávejte s kuřecím masem.
Zapečené sýrové gnocchi
Jestliže se vám právě nechce připravovat si domácí gnocchi můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept na gnocchi koupené v obchodě zkombinované se sýrovou omáčkou. Nebo si připravte gnocchi doma podle některého z receptů v článků.
Ingredience:
- 3 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1 hrnek smetany na šlehání
- sůl
- pepř
- 200 g strouhaného sýra čedar
- 200 g strouhaného sýra eidam
- 200 g strouhané mozzarelly
- 200 g strouhaného parmezánu
- balíček gnocchi
- 2 lžíce čerstvé bazalky
Postup:
Troubu si předehřejeme na 200 ° C. Ve větším hrnci si na mírném ohni roztaví připravené máslo. Přidejte rozmačkaný česnek a za stálého míchání i hladkou mouku. Po minutě přilijte kuřecí vývar a smetanu. Ochuťte solí a pepřem. Směs přiveďte k varu a potom snižte teplotu.
Za stálého míchání přidávejte připravené sýry a až když jsou úplně rozpuštěné, omáčku odstavte z ohně. Připravte si zapékací mísu a vymažeme ji máslem. Vysypte do ní podle návodu na obalu uvařené gnocchi a zalijte sýrovou omáčkou.
Vše spolu opatrně promíchejte a ochuťte trochou mletého pepře. Pečte asi 30 minut dozlatova. Před podáváním dozdobte čerstvou nasekanou bazalkou.
Dýňové gnocchi s omáčkou z hub
Gnocchi se dají připravit i z oblíbené dýně hokkaido. Není na tom nic složitého a ve spojení s houbovou omáčkou jde o velmi chutnou kombinaci, vaše chuťové buňky budou přímo jásat!
Ingredience:
dýňové gnocchi
- 1 dýně hokkaido
- 350 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 čl soli
houbová omáčka
- 1 pl olivového oleje
- 1 cibule
- 150 g čerstvých hub
- 1 kelímek smetany na vaření
- sůl
- pepř
- nasekaná petrželka
Postup:
Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní semínka, nakrájejte na menší kousky, rozložte na plech vyložený papírem a pečte cca 1 hodinu. Po nechte dýni vychladnout a potom ji zbavte slupky. Připravenou dýni rozmixujte na pyré a smíchejte s vajíčky, solí a moukou. Z hotového těsta vytvarujte gnocchi a uvařte je v osolené vroucí vodě. Uvařené gnocchi vyplavou na povrch.
Nadrobno nakrájenou cibuli opražte na pánvi na olivovém oleji. Po chvíli přidejte houby trochu opražte a přilijte smetanu na vaření. Ochuťte solí, pepřem, petrželkou a chvíli povařte. Hotovou omáčkou zalijte dýňové gnocchi.
Batátová gnocchi v tomatové omáčce
Batáty jsou oblíbenou ingrediencí v mnoha receptech, jsou navíc také zdravé. Přečtěte si více o blahodárných vlastnostech batátů a zkuste je využít i v tomto chutném receptu na gnocchi s tomatovou omáčkou.
Ingredience:
gnocchi
- 250 g batátů
- 120 g hladké špaldové mouky
- 100 g sýru ricotta
- 20 g strouhaného parmezánu
- 1 vaječný žloutek
- 1 pl olivového oleje
- ½ čl kari koření
- ¼ čl mleté skořice
- sůl
tomatová omáčka
- 250 g cherry rajčat
- ½ cibule
- ½ červené papriky
- 3 stroužky česneku
- 1 pl javorového sirupu
- 1 pl olivového oleje
- 2 pl strouhaného parmezánu
- hrst nasekané čerstvé bazalky
- pepř
- sůl
Postup:
Sladké brambory si očistěte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě do měkka. Po uvaření je nechte vychladnout a vidličkou rozmačkejte na hladké pyré. Všechny ingredience na gnocchi smíchejte v misce a vytvořte mírně lepivé těsto. Z těsta postupně vytvarujte gnocchi a dejte je vařit do osolené vroucí vody, dokud vyplavou na povrch.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Česnek očistěte, rajčata rozkrojte na poloviny, papriku a cibuli nakrájejte na větší kousky a vše přemístěte na plech vyložený pečícím papírem.
Zeleninu pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte cca 30-40 minut, dokud zelenina změkne. Upečenou zeleninu spolu s ostatními surovinami umixujte tyčovým mixérem a omáčka je hotová.
Na závěr ji v misce přimíchejte s gnocchi.
Špenátové gnocchi s omáčkou z tofu
Jednoduchý recept vhodný i při veganském jídelníčku. Díky obsahu tofu a červené čočky je navíc plný zdravých proteinů.
Ingredience:
gnocchi
- 200 g tofu natural
- 150 g baby špenátu
- 300 g cizrnové mouky
- 2 dcl vody
- ½ lžičky soli
- špetka pepře
tofu omáčka
- 120 g suché červené čočky
- 200 g uzeného tofu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 rajčata
- 1 lžíce sypkého zeleninového bujónu
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce mleté červené papriky
- špetka pepře
- špetka soli
- voda
Tofu, špenát, vodu, sůl a pepř rozmixujte na hladké pyré. Do této směsi vmíchejte mouku, aby vám vzniklo řídké těsto. Připravte si hrnec s osolenou vodou a přiveďte ji k varu. Také si připravte misku s trochou oleje, kde dáte hotové gnocchi. Olej zajistí aby se vám po uvaření opět neslepily.
Pak ji sceďte. Cibuli nakrájejte na větší kousky a opečte ji na rozehřátém oleji. Přidejte k ní nakrájená rajčata, tofu a podlijeme trochou vody. Následně opepřete, přidejte rozmačkaný česnek a nechte dusit asi 10 minut.
Hotovou směs vložte z pánve rovnou do mixéru a rozmixujte na hladkou omáčku.
Omáčkou polijte gnocchi a můžete podávat.