Boršč: Klasika s třemi druhy masa i obměna pro vegany
Pravý ruský boršč
Pravý ruský boršč se připravuje z hovězího masa, někdy navíc v kombinaci s vepřovými žebry nebo uzeným masem. Vyzkoušejte si tento chutný recept a nezapomeňte si přečíst, na co všechno je červená řepa dobrá.
Ingredience:
- 200 g brambor
- 100 g mrkve
- 2 bobkové listy
- 300 g červené řepy
- 500 g hovězího masa na kosti
- 2 stroužky česneku
- 100 g cibule
- 200 g kapusty
- 2 lžíce rajčatového protlak
- 5 kuliček celého černého kořením
- sůl
- černé Koření
- kyselá smotání
- kopr
- petržel
Postup:
Hovězí maso s kostmi pořádně umyjte, vložte do hrnce, zalijte vodou a začnete vařit. Vařte přibližně 1 hodinu a 30 minut. 10 minut před koncem vaření přidejte celé černé koření a bobkový list. Maso vyjměte a vývar přeceďte. Maso rozdrobte rukama na malé kousky a přidejte jej ho vývaru. Brambory nakrájejte na kostičky a také vložte do vývaru. Dejte vařit asi na 15 minut. Dále přidejte nakrájené zelí a vařte.
Dokud se boršč vaří připravte si ostatní zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a červenou řepu očistěte a nastrouhejte. Na pánvi opečte všechnu zeleninu na kapce oleje.
Po chvíli přidejte k zelenině asi 2 naběračky vývaru, který se vám zatím vaří vedle v hrnci, dále přidejte rajčatový protlak. Vše promíchejte a přidejte trochu soli a černého pepře. Když je zelenina měkká přidejte celý obsah pánve do hrnce, promíchejte a vařte už jen 5 min. Boršč podávejte s kyselou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.
Veganský zeleninový boršč
I když tradiční boršč obsahuje maso, můžete jej připravit jednoduše i bez něj na veganský způsob.
Ingredience:
- 150 g bílých fazolí
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 2 celery
- 1 zelená paprika
- 6 lžic řepkového oleje
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky celého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 menší červená řepa
- 100 g červeného zelí
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce sušených hub
- 1 brambora
- čerstvý kopr
- sůl
Postup:
Fazole namočte den předem do vody. Vodu následně slijte, fazole zalijte 2,5 násobným množstvím vody a vařte do měkka přibližně 40 minut. Mezitím si cibuli nakrájejte na drobno, mrkev a celer na tenké plátky a papriku na proužky. Veškerou zeleninu opečte v hrnci na troše oleje spolu s kořením. Česnek nakrájejte nadrobno a spolu s cukrem přidejte k zelenině. Přidejte protlak a vařte přibližně 5 minut. Potom zalijte 2 litry vody a přidejte nastrouhanou řepu, nakrájené zelí a na kostičky nakrájený brambor.
Do hrnce přidejte i houby, přikryjte pokličkou a vařte přibližně 40 minut. Na závěr ochuťte solí, octem a vmíchejte fazole a nasekané bylinky.
Tip! Fazole poslouží také do receptu na kovbojské fazole. V posledních letech se kovbojské fazole bez masa setkávají s velkým úspěchem.
Tradiční ukrajinský boršč
Pokud jste milovníkem masa, tuto polévku byste měli určitě vyzkoušet. Připravuje se ze tří druhů masa ve spojení s chutnou zeleninou.
Ingredience:
- 500 g hovězího masa
- 500 g vepřového masa
- 500 g uzeného masa
- 500 g bílé hlávkového zelí
- 500 g červené řepy
- 500 g brambor
- cukr
- 250 g petržele
- 250 g mrkve
- 250 g cibule
- 1 konzerva pasírování rajčat
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- vepřové sádlo
- ocet
- pepř
- bobkový list
Postup:
Maso nakrájejte na menší kostky a dejte vařit. Když budou všechny druhy masa měkké, maso sceďte a do vývaru dejte vařit brambory a bobkový list. K měkkým bramborám přidejte do vývaru nadrobno nakrájené zelí. Nechte vařit a mezitím si nakrájejte a připravte zeleninu. Mrkev, petržel a cibuli nakrájejte na kostičky a opečte na vepřového sádla. Po chvíli přidejte pasírované rajčata a zeleninu dále duste do změknutí. Když je zelí v hrnci měkká, přidejte k ní zeleninovou směs, uvařené maso a 2 stroužky česneku. Vše dobře promíchejte a vařte už jen 10 až 15 minut. Polévku podávejte s 1 pl zakysané smetany.
TIP: Zimní období je jako stvořené pro přípravu teplých polévek. Vyzkoušejte i další recepty na dýňovou, brokolicová a čočkovou polévku.
Rychlý boršč s masem
Boršč je polévka, jejíž příprava zabírá delší dobu. Pokud ale nechcete stát v kuchyni pár hodin, vyzkoušejte tento recept na rychlý boršč s uzeným masem.
Ingredience:
- 400 g uzené jater
- 2 mrkve
- 6 brambor
- 1 cibule
- 200 g červených fazolí v nálevu
- 150 g vařené řepy
- 200 g červeného zelí
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 litry vody
- olej
- zakysaná smetana
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- umeocet
Postup:
Cibuli orestujte v hrnci na oleji, po chvíli k ní přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a pár minut opékejte. Potom zalijte vodou a vařte do měkka. Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky a opečte na pánvi na trošce oleje. Po chvíli přidejte k bramborám trochu vody, ve které se vaří maso a duste přibližně 10 minut. Když je maso uvařené, přidejte nakrájenou červenou papriku, červenou řepu, fazole, česnek, brambory a mrkev a také rajčatový protlak. Vše promíchejte a vařte cca 15 minut.
Na závěr ochuťte kořením a umeoctem.