Boršč: Klasika s třemi druhy masa i obměna pro vegany

Pravý ruský boršč

Pravý ruský boršč se připravuje z hovězího masa, někdy navíc v kombinaci s vepřovými žebry nebo uzeným masem. Vyzkoušejte si tento chutný recept a nezapomeňte si přečíst, na co všechno je červená řepa dobrá.

Ingredience:

  • 200 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 2 bobkové listy
  • 300 g červené řepy
  • 500 g hovězího masa na kosti
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g cibule
  • 200 g kapusty
  • 2 lžíce rajčatového protlak
  • 5 kuliček celého černého kořením
  • sůl
  • černé Koření
  • kyselá smotání
  • kopr
  • petržel

Postup:

Hovězí maso s kostmi pořádně umyjte, vložte do hrnce, zalijte vodou a začnete vařit. Vařte přibližně 1 hodinu a 30 minut. 10 minut před koncem vaření přidejte celé černé koření a bobkový list. Maso vyjměte a vývar přeceďte. Maso rozdrobte rukama na malé kousky a přidejte jej ho vývaru. Brambory nakrájejte na kostičky a také vložte do vývaru. Dejte vařit asi na 15 minut. Dále přidejte nakrájené zelí a vařte.

Dokud se boršč vaří připravte si ostatní zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a červenou řepu očistěte a nastrouhejte. Na pánvi opečte všechnu zeleninu na kapce oleje.

Po chvíli přidejte k zelenině asi 2 naběračky vývaru, který se vám zatím vaří vedle v hrnci, dále přidejte rajčatový protlak. Vše promíchejte a přidejte trochu soli a černého pepře. Když je zelenina měkká přidejte celý obsah pánve do hrnce, promíchejte a vařte už jen 5 min. Boršč podávejte s kyselou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.

Veganský zeleninový boršč

I když tradiční boršč obsahuje maso, můžete jej připravit jednoduše i bez něj na veganský způsob.

Ingredience:

  • 150 g bílých fazolí
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 2 celery
  • 1 zelená paprika
  • 6 lžic řepkového oleje
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky celého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 menší červená řepa
  • 100 g červeného zelí
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce sušených hub
  • 1 brambora
  • čerstvý kopr
  • sůl

Postup:

Fazole namočte den předem do vody. Vodu následně slijte, fazole zalijte 2,5 násobným množstvím vody a vařte do měkka přibližně 40 minut. Mezitím si cibuli nakrájejte na drobno, mrkev a celer na tenké plátky a papriku na proužky. Veškerou zeleninu opečte v hrnci na troše oleje spolu s kořením. Česnek nakrájejte nadrobno a spolu s cukrem přidejte k zelenině. Přidejte protlak a vařte přibližně 5 minut. Potom zalijte 2 litry vody a přidejte nastrouhanou řepu, nakrájené zelí a na kostičky nakrájený brambor.

Do hrnce přidejte i houby, přikryjte pokličkou a vařte přibližně 40 minut. Na závěr ochuťte solí, octem a vmíchejte fazole a nasekané bylinky.

Tip! Fazole poslouží také do receptu na kovbojské fazole. V posledních letech se kovbojské fazole bez masa setkávají s velkým úspěchem.

Tradiční ukrajinský boršč

Pokud jste milovníkem masa, tuto polévku byste měli určitě vyzkoušet. Připravuje se ze tří druhů masa ve spojení s chutnou zeleninou.

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa
  • 500 g vepřového masa
  • 500 g uzeného masa
  • 500 g bílé hlávkového zelí
  • 500 g červené řepy
  • 500 g brambor
  • cukr
  • 250 g petržele
  • 250 g mrkve
  • 250 g cibule
  • 1 konzerva pasírování rajčat
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • vepřové sádlo
  • ocet
  • pepř
  • bobkový list

Postup:

Maso nakrájejte na menší kostky a dejte vařit. Když budou všechny druhy masa měkké, maso sceďte a do vývaru dejte vařit brambory a bobkový list. K měkkým bramborám přidejte do vývaru nadrobno nakrájené zelí. Nechte vařit a mezitím si nakrájejte a připravte zeleninu. Mrkev, petržel a cibuli nakrájejte na kostičky a opečte na vepřového sádla. Po chvíli přidejte pasírované rajčata a zeleninu dále duste do změknutí. Když je zelí v hrnci měkká, přidejte k ní zeleninovou směs, uvařené maso a 2 stroužky česneku. Vše dobře promíchejte a vařte už jen 10 až 15 minut. Polévku podávejte s 1 pl zakysané smetany.

TIP: Zimní období je jako stvořené pro přípravu teplých polévek. Vyzkoušejte i další recepty na dýňovou, brokolicová a čočkovou polévku.

Rychlý boršč s masem

Boršč je polévka, jejíž příprava zabírá delší dobu. Pokud ale nechcete stát v kuchyni pár hodin, vyzkoušejte tento recept na rychlý boršč s uzeným masem.

Ingredience:

  • 400 g uzené jater
  • 2 mrkve
  • 6 brambor
  • 1 cibule
  • 200 g červených fazolí v nálevu
  • 150 g vařené řepy
  • 200 g červeného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 litry vody
  • olej
  • zakysaná smetana
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • umeocet

Postup:

Cibuli orestujte v hrnci na oleji, po chvíli k ní přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a pár minut opékejte. Potom zalijte vodou a vařte do měkka. Mrkev a brambory nakrájejte na menší kousky a opečte na pánvi na trošce oleje. Po chvíli přidejte k bramborám trochu vody, ve které se vaří maso a duste přibližně 10 minut. Když je maso uvařené, přidejte nakrájenou červenou papriku, červenou řepu, fazole, česnek, brambory a mrkev a také rajčatový protlak. Vše promíchejte a vařte cca 15 minut.

Na závěr ochuťte kořením a umeoctem.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.