Palačinky, pečená kaše, pizza: Ovesné vločky 3x jinak
Proč jíst ovesné vločky?
Ovesné vločky se nezařadí mezi zdravé potraviny jen tak bezdůvodně. Obsahují totiž množství prospěšných látek, které mají při časté konzumaci příznivý vliv na naše zdraví. Zde je pár důvodů, proč byste je měli do svého jídelníčku zařadit i vy.
Navíc se z nich dají připravit opravdu různorodé pokrmy. Klasikou je ovesná kaše nebo použití ovesných vloček jako zavářky do polévky. Ovesné vločky ale můžete přidat do nejrůznějších těst, a to nejen na moučníky. Existuje dokonce nekynuté těsto na pizzu s ovesnými vločkami.
Vysoký obsah vlákniny
Ovesné vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Právě díky tomu vás dokážou zasytit na delší dobu. Vláknina navíc příznivě působí na metabolismus a proto se jí konzumování doporučuje i když se snažíte zhubnout.
Snižují cholesterol
Obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Také zabraňuje vzniku krevních sraženin a působí i protizánětlivě.
Pomoc při cukrovce 2. typu
Ovesné vločky dokáží snížit hladinu cukru v krvi a zároveň zvýšit citlivost na inzulín. Je to díky obsahu beta-glukanu. Žaludek se po konzumaci ovesných vloček vyprazdňuje pomaleji a tím pádem se do krve absorbuje méně glukózy.
Recepty z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček
Ingredience:
- 100 g pomletých ovesných vloček
- 1 vajíčko
- 250 ml mléka
- vanilkový extrakt
- mletá skořice
- špetka soli
Postup:
Celé ovesné vločky si rozemele na mouku. Přidejte k ním troška mleté skořice a soli. Ve druhé misce si smíchejte tekuté suroviny a to mléko, vajíčko a vanilkový extrakt. Sypkou směs postupně přimíchávejte do tekuté a vytvořte tak vláčné těsto. Těsto nechte odstát alespoň 30 minut, aby těsto díky vločkám zhoustlo. Z těsta na pánvi vytvarujte palačinky a opečte je z obou stran na kokosovém oleji.
Hotové palačinky můžete ochutit například oblíbeným ovocem, javorovým sirupem nebo hořkou čokoládou.
Pečená ovesná kaše
Ingredience:
- 250 ml ovesných vločiek
- 1 zralý banán
- 1 jablko
- 250 ml mléka
- 1 pl chia semínek
- 50 g rozinek
- špetka skořice
Postup:
V misce smíchejte rozmačkaný banán, nastrouhané jablko a všechny ostatní suroviny. Vzniklé těsto nalijte do formy na chléb, případně jiné menší formy a dejte péct na 30 minut při 180 ° C. Hotovou kaši podávejte ještě teplou ale stejně dobře chutná i za studena.
Pizza z ovesných vloček
Pizzu nemusíte považovat pouze za nezdravý pokrm. Pokud zvolíte správné ingredience, může být i pizza velmi zdravým jídlem. Vyzkoušejte chutné domácí pizza těsto z ovesných vloček nebo se inspirujte dalšími recepty na zdravé domácí pizza těsto. Navíc se jedná o nekynuté těsto na pizzu, takže jídlo bude hotové opravdu rychle.
Ingredience:
Na těsto
- 250 g jemného tvarohu
- 100 g jemných ovesných vloček
- 3 pl bílého jogurtu
- 1 čl olivového oleje
- 1/4 čl soli
Na obložení
- 100 g rajčatového protlaku
- 3 pl vody
- 1 stroužek česneku
- 1 čl oregana
- 150 g žampionů
- 150 g šunky
- 70 g strouhané mozzarelly
- 40 g kukuřice
Postup:
V misce si smíchejte jemný tvaroh, ovesné vločky, jogurt, olivový olej a sůl. Hotové těsto uložte na plech vyložený papírem na pečení a rukama ho rozmačkejte na plech tak, aby mělo výšku přibližně 0,5 cm. Těsto pečte 15 minut při 190 ° C.
Mezitím si rozmíchejte protlak, oregano a stroužek česneku. Na upečené těsto potřete rajčatovou směs a poklademe všechny ostatní suroviny. Pizzu dejte péct ještě jednou na 15 minut při 190 ° C.
TIP: Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte rychlý Mug cake z ovesných vloček.
Ve větším hrnku si smíchejte: 50 g ovesných vloček, 60 ml mléka, 2 čl skořice, 1 čl medu, 1 čl kypřícího prášku a případně i sušené ovoce podle chuti.
Koláč dejte na hodinu odstát do chladničky, pak ho vyberte přidejte dalších 20 ml mléka a dejte do mikrovlnné trouby na 4 minuty. Hotovo, chutný mug cake z ovesných vloček je na světě!