Nejlepší zdravý bramborový buřtguláš

Základ typického bramborového guláše tvoří nejen brambory, ale také uzené maso, klobása či špekáčky. Jejich konzumace může ale působit nepříznivě na naše trávení. Jde to ale i jinak! Jestliže si ale chcete připravit bramborový guláš zdravěji, vyzkoušejte jeden z našich receptů!

Bramborový guláš s masem

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 300 g mrkve
  • 1 kg brambor
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g červených fazolí
  • černé Koření
  • 1 lžíce oleje
  • 1 l vývaru
  • 4 lžíce rajčatového přetlak
  • 1 lžíce worcesteru
  • hrst petrželky
  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte na drobné kousky a opečte v hrnci na oleji. Po chvíli přidejte mleté maso a chvíli prudce opékejte. Když bude maso orestované, přidejte nakrájenou mrkev, brambory, protlak a vše zalijte vývarem. Guláš přiklopte, ztlumit plamen a nechte vařit přibližně 25 až 30 minut, dokud budou brambory měkké. Potom přidejte scezené fazole z konzervy, worcesterem, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Vše ještě ohřejte a můžete podávat.

Vyzkoušejte i oblíbené recepty na přípravu zdravého Segedínský guláše.

Bramborový guláš s tofu

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 2 čl sladké papriky
  • 1 čl pálivé papriky
  • 2 pl oleje
  • 400 g tofu párků
  • 2 pl celozrnné pšeničné mouky
  • 1 čl drceného kmínu
  • 2 cibule
  • 2 pl rajčatového protlaku
  • 1 l vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky a párky na kolečka. Na oleji opečte cibuli, kmín a po chvíli přidejte párky. Vše zasypte oběma druhy papriky, přidejte protlak a zalijte vývarem míchaným s moukou. Do guláše vložte brambory a vařte, dokud budou měkké. Nakonec vložte prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku podle chuti. Polévku servírujte s celozrnným chlebem.

Bramborový guláš s cuketou

Ingredience:

  • 2 párky s vysokým obsahem masa
  • 1 cibuli
  • 5 brambor
  • 1 menší cuketa
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • majoránka
  • olej

Postup:

Párky a brambory nakrájejte na malé kousky, cuketu na nudličky a cibuli nadrobno. Na oleji osmažte cibuli, přidejte mletou papriku, pepř a chvíli opékejte. Potom vložte párky, brambory a cuketu. Vše osolte, podlijte vodou a duste do měkka. Hotový guláš ochuťte špetkou majoránky.

Veganský bramborový guláš

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 400 g uvařeného cizrny
  • tempeh
  • 2 cibule
  • 2 pl rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • drcený kmín
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka
  • pepř

Postup:

Cibule nakrájejte nadrobno a opečte na oleji dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájený tempeh, mletou červenou papriku, sůl, drcený kmín, na kostičky nakrájené brambory a uvařenou cizrnu. Vše zalijte vodou a přidejte ještě jeden nastrouhaný brambor, který guláš zahustí. Do guláše přidejte 2 pl rajčatového protlaku a na závěr i jeden stroužek česneku. Vše vařte, dokud nebudou brambory měkké.

TIP: Inspirujte se i dalšími recepty z cizrny.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.