Antioxidanty
Váže kyslíkové radikály, které způsobují oxidaci, a tím je dostává do méně nebezpečných chemických stavů. V přiměřeném množství má proto na lidské zdraví kladný vliv. Například pomáhá předcházet rakovinnému bujení. Proto se vyplatí zařazovat antioxidanty do jídelníčku.
Patří mezi ně například vitamíny, a to vitamín A, C, E. Dále flavonoidy, tedy rostlinná barviva (obsahuje je třeba červené a modré ovoce), karotenoidy, třísloviny. Velmi účinné přírodní antioxidanty jsou ostružiny, lékořice, ale také maliny nebo borůvky, červené víno, černý rybíz, granátové jablko, černý jeřáb, máta a kopr.
Je důležité zařazovat do stravy přírodní antioxidanty, protože jsou mnohem účinnější než ty, které podáváme tělu v podobě potravinového doplňku.
To potvrzují i lékařské výzkumy. Při dlouhodobém užívání antioxidačních doplňků stravy může dojít ke zvratu a jejich opačnému, tedy škodlivému účinku, což u přírodních zdrojů antioxidantů nikdy nenastává.