Arašídové máslo: Zdravější alternativa klasického másla
Když se snažíte zhubnout, nikdy není na škodu poohlédnout se po potravinách, které by vám mohly ve vaší snaze pomoci. Můžete tak obohatit svůj jídelníček o něco nového a zvýšit jeho nutriční hodnotu. Jedním z tipů, který byste měli vyzkoušet, je arašídové máslo.
Vyberte si variantu s minimem soli
Původ arašídového másla hledejte v USA, i když ani tam není jeho domov. Ten se nachází v Mexiku a mezi Američany tuto součást jídelníčku rozšířili právě domorodí Mexičané. Povedlo se jim to velice úspěšně, protože dnes arašídové máslo tvoří nedílnou součást amerického jídelníčku. Mnozí Američané si život bez arašídového másla vůbec nedokážou představit. Využívá se jako surovina v mnoha receptech, které tvoří pestrý jídelníček.
Z čeho se vlastně skládá? Jak už název napovídá, základ tvoří pražené arašídy, které se míchají s rostlinným olejem nebo nějakým jiným tukem, například máslem, a také solí. Výsledkem je hnědá mazlavá hmota připomínající svojí konzistencí pastu.
Někdy ovšem v arašídovém másle najdete i cukr, platí ale, že by tam neměl být vůbec, nebo jenom nepatrné množství. Másla bývají slaná, i když s obsahem soli by to výrobci také neměli příliš přehánět. Obecně totiž solíme více, než zdravé. Proto je lepší sáhnout po másle s menším obsahem soli.
Zdroj nenasycených tuků
Proč má arašídové máslo při hubnutí takový význam? Možná, že nad tím budete kroutit hlavou. Určitě si totiž uvědomujete, že arašídy obsahují poměrně velké množství tuku, a když k tomu připočtete i máslo či rostlinný olej, vznikne řádně tučná potravina.
Ano, v arašídovém másle je opravdu hodně tuku, ale zdravá strava jím rozhodně není ohrožena. Jde totiž hlavně o rostlinné nenasycené tuky, bez kterých se lidské tělo neobejde. Můžeme potvrdit, že arašídové máslo je zdravější alternativou klasického másla z kravského mléka. Díky obsahu ořechů v něm najdete i vitamíny řady B a také vitamín E a navíc ještě stopové prvky a minerály jako hořčík či fosfor. Za zmínku stojí i obsah kyseliny listové a také velmi prospěšného koenzymu Q10.
Přínos arašídového másla pro hubnutí tkví v tom, že jde o potravinu, která má díky vysokému obsahu nenasycených tuků pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Příznivě ovlivňuje metabolismus tuků.
Všestranné využití v kuchyni
Není problém vyrobit si domácí arašídové máslo, pokud se vám to kupované zdá drahé nebo nejste spokojeni s jeho kvalitou. Při domácí výrobě také můžete ovlivnit složení másla, což je velice důležité. Vytvoříte si takové, které bude nejlahodnější pro váš mlsný jazýček.
Jak? Oloupejte arašídy, upražte si je a umelte na mlýnku. Můžete mlít buď na jemno nebo nahrubo, záleží na tom, co máte raději. Umletou směs smíchejte s trochou másla. Řiďte se ale pravidlem, že by másla mělo být jenom tolik, aby směs držela pohromadě.
Burákové máslo se hodí i na smažení nebo pečení. Můžete ho kombinovat třeba s džemem, namazat ho na topinky, dá se přidat do sladké, ale i do slané kaše. Jeho využití v kuchyni je velmi všestranné.