Atopický ekzém: Zaměřte se na správný jídelníček

Atopický ekzém je kožní zánět většinou alergického původu. Jde o onemocnění celoživotní, kdy se střídají období klidu a období „vzplanutí“ se silným výskytem ekzému. Není přenosný, není proto třeba se bát nákazy.

Nemoc je stále častější spolu s větším znečištěním životního prostředí. Vliv na ni má také strava a dědičnost. S životním prostředím leckdy neuděláme nic, dodržujte proto jako prevenci alespoň plnohodnotný zdravý jídelníček.

Příčiny vzniku

Podnětů, které atopický ekzém vyvolávají, může být celá řada. Základ nemoci však spočívá v kombinaci dvou hlavních příčin:

  • zvýšená citlivost kůže oslabením její ochranné funkce (narušená kožní bariéra) a
  • zvýšená citlivost imunitního systému na určité látky, nejčastěji alergeny (atopie).

Další možné příčiny:

  • dědičná dispozice,
  • akutní i chronické záněty,
  • kontakt s dráždivými látkami,
  • velmi vysušená pokožka,
  • sezónní vlivy,
  • stres,
  • hormonální změny.

Možnosti léčby

Léčbu atopického ekzému stanoví dermatolog podle míry zasažení organismu. Základním lékem jsou antihistaminika, která však nezabírají vždy. V závažnějších formách předepíše lékař kortikoidy, což jsou hormonální přípravky ve formě mastí, mlék a krémů.

Pokud se zjistí, že byl ekzém způsoben nějakou potravinou, je na místě zahájit dietní opatření. Občasný detox organismu také není na škodu. Vhodné jsou také olejové koupele. Je nutné vyvarovat se používání parfémů a obyčejných mýdel.

Prevence

Prevencí je pouze zdravý životní styl. Atopický ekzém u miminka můžete zčásti ovlivnit vyloučením některých alergenů ze stravy matky. Co jíst u kojení je velmi důležité, proto by maminky měly svou stravu přehodnotit.

Stejně tak u dospělých atopiků, ekzém se zlepší, pokud najdete zdroj alergie a vyhnete se mu. Vyloučením alergenu dojde k ústupu onemocnění do klidové fáze.

Stravování s atopickým ekzémem

Pokud vy nebo vaše děti trpíte touto nemoci, nemusíte nutně držet zeleninovou dietu. Dietní režim v podstatě slouží k redukci váhy, nikoli k plnohodnotnému celoživotnímu stravování. Stravování s atopickým ekzémem má jednoduché zásady. V podstatě stačí dodržet zásady zdravé stravy a máte na půl vyhráno. Správné potraviny a dostatečný pitný režim jsou totiž základem zdraví.

Zásady zdravého jídelníčku

  • dostatečný přísun vitamínů a minerálů
  • pestrá strava
  • konzumovat čerstvé, lokální potraviny
  • eliminace tuků a cukrů
  • odbourání alergenů a nadbytečného lepku
  • dodržení správného pitného režimu

Pitný režim

O pitném režimu se neustále vedou spory. Zatímco v uplynulých letech převládal trend zvýšené konzumace nápojů a zejména vody, postupně se od striktního zavodňování organismu upouští. Důležitá je především pravidelnost a adekvátní zdravotní stav konkrétní osoby.

Člověk denně v průměru vyloučí asi 2,5 litru vody (dýcháním, kůží, v moči a ve stolici). Asi třetina litru „nové“ vody se denně vytvoří v těle metabolickou činností, dále přijmeme asi 900 ml vody vázané v potravě. To znamená, že zbytek (asi 1,5 litru) musíme do těla dodat přímo ve formě tekutin.

Dostatek tekutin zajišťuje látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin čili odplavování škodlivých látek z našeho těla. Pitný režim umožňuje také maximální výkonnost všech ostatních orgánů, tělesných i duševních funkcí a také funkce pokožky.

Atopický ekzém u dětí

Atopický ekzém začíná už u kojenců, zpravidla ve třech měsících. Nejprve na obličeji, rukou a nohou s postupným šířením na celé tělo. Sklon k ekzému se většinou dědí, nemusí se však vždy projevit. Spouštěč se může objevit až ve vyšším věku. Na spuštění atopického ekzému má vliv také psychická kondice a množství stresu v životě.

Rizikové potraviny

Existuje poměrně hodně rizikových potravin, které zvyšují možnost alergické reakce. Neplatí to samozřejmě všeobecně a každé dítě může reagovat jinak a na jiné druhy.

Vysoké riziko alergie:

  • Papriky, ředkev, ředkvičky, křen, celer, rajčata, kyselé zelí, řeřicha, bazalka.
  • Cukr, sladkosti, med, čokoláda, kakao.
  • Vejce, mléčné výroky, ryby, uzeniny, maso velkých zvířat.
  • Citrusy, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, datle, rybíz, angrešt, jahody, maliny, ostružiny, ořechy, mandle, čočka, fazole, sója, pistácie.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.