Bezlepkový jídelníček
Bezlepková dieta
Prozatím je bezlepková dieta jediným řešením pro nemocné celiakií, kteří se snaží zbavit vleklých a nepříjemných zdravotních potíží. Funguje ale bezlepkový jídelníček na hubnutí pro běžné lidi?
Odpověď je zcela zřejmá. Jelikož se nahradí lepek prosem, bramborami, rýží nebo kukuřicí, výsledky musí být znatelné. V rámci zdravého bezlepkového jídelníčku s výrobky z mouky vynecháváte ve stravě také významný podíl jednoduchých sacharidů.
Právě ty mají velký podíl na tloušťce. V zásadě se pak bezlepková dieta svým složením podobá nízko-sacharidové dietě, při které shazujete díky omezenému příjmu cukrů.
Bezlepková dieta je považovaná za tzv. bílkovinovou, protože se doporučuje konzumovat hodně mléčných produktů a masa. Pro vyváženost jsou přítomny také sacharidy v podobě ovoce a zeleniny. Za vhodné přílohy k obědu si můžete dopřát rýži, pohanku, jáhly, brambory nebo luštěniny.
Princip bezlepkového jídelníčku
Zdravý bezlepkový jídelníček nesmí obsahovat žádné obiloviny, které obsahují lepek tj. pšenici (včetně špaldy!), kamut, žito, žitovec, ječmen, řadu odrůd ovsa a veškeré potraviny, které jmenované obilniny obsahují. Důležité je dávat pozor na různé detaily. Např. francouzské brambory bývají bezlepkové, zapékací mísa však nesmí být vysypaná strouhankou a použitá uzenina musí být bez lepku.
Potraviny obsahující lepek
- pečivo
- těstoviny
- krupice
- kroupy
- ovesné vločky
- cereálie
- potraviny, kde se přidává pšeničný škrob
- cukrovinky
Bezlepkový jídelníček vyžaduje zařazení bezlepkových receptů a tím i velkou úpravu stravy. Musíte nahradit zdroje vlákniny, minerálů a vitamínů, které čerpáte například z celozrnné mouky jinak, tedy zeleninou, ovocem, luštěninami atd.
Čím nahradit klasickou mouku a výrobky z ní?
Pokud se bojíte, že jídelníček nebude obsahovat žádné pečivo, či luštěniny, není důvod k panice. V dnešní době už lze naštěstí celkem běžně sehnat bezlepkovou mouku a výrobky z ní.
Bezlepková mouka se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin, například z pohanky nebo kukuřice, a je možné z ní upéct chleba či jiné sladké i slané pečivo. Je také vhodná k zahušťování omáček a polévek, a dá se přidat jako náhražka všude tam, kde se používá klasická pšeničná mouka. Nemusíte se obávat, bezlepkové věci jsou dnes v obchodech s potravinami dobře dostupné.
Bezlepkový jídelníček pro děti
Bezlepkový jídelníček může dodržovat dospělý stejně tak jako dítě. Důležité je dodržet všechny zásady a pravidla, které obsahuje. S bezlepkovými recepty pro své potomky ale opatrně. Odborníci se obávají a spekulují, že omezení lepku u zdravého dítěte ve velké míře, může vyvolat anti-alergickou reakci. Ta v pozdějším věku může vyvolat alergii na lepek či jinou chorobou.
Pokud dítě již celiak je, situace je naprosto opačná. Dodržování bezlepkového jídelníčku je naprosto zásadní a nesmí jej porušovat.
Vzorový bezlepkový jídelníček na týden
Pondělí
Snídaně: Palačinky z pohankové mouky podávané s řeckým jogurtem a ovocem
Svačina: Domácí energetické tyčinky z bezlepkových ovesných vloček se sušeným ovocem
Oběd: Kukuřičné tortilly s uvařeným vejcem a fazolkami
Večeře: Zeleninový salát s červenou čočkou a zakysanou smetanou
Úterý
Snídaně: Míchané vejce se špenátem a bezlepkovým pečivem
Svačina: Tvrdý sýr, vlašské ořechy, rukola a rajčata
Oběd: Placky z kukuřičné s kuřecím masem a houbami
Večeře: Rizoto z bílé rýže se zeleninou
Středa
Snídaně: Quinoová kaše s ovocem
Svačina: Bezlepkové pečivo, šunka, sýr, zelenina
Oběd: Těstoviny z rýžové mouky s cherry rajčátky a medvědím česnekem
Večeře: Bramborový bezlepkový knedlík, dietní výpečky, špenát
Čtvrtek
Snídaně: Bezlepkový celozrnný chléb s krůtí šunkou
Svačina: Ovocná přesnídávka nezahušťovaná
Oběd: Dušený losos, brambory, zeleninový salát
Večeře: Rizoto z neloupané rýže
Pátek
Snídaně: Vaječná omeleta, bezlepkové pečivo
Svačina: Pudink z chia semínek s ovocem
Oběd: Králík na divoko, bezlepkové těstoviny
Večeře: Zeleninový salát s grilovaným kuřecím masem
Sobota
Snídaně: Jáhlová kaše
Svačina: Křehké chlebíčky s avokádovou pomazánkou
Oběd: Hovězí plátek na houbách, rýže
Večeře: Pečený losos, grilovaná zelenina
Neděle
Snídaně: Bezlepkový chléb, šunka, sýr, ředkvičky
Svačina: Bílý jogurt s rozinkami a banánem
Oběd: Špagety s houbovou omáčkou, zelný salátek s křenem
Večeře: Grilované kuřecí maso s rajčatovým chutney a brambory