Bílkoviny
Z hlediska zdrojů, z nichž bílkoviny pochází, je dělíme na rostlinné a živočišné.
Bílkoviny živočišného původu obsahují vyšší podíl esenciálních masných kyselin a jsou využitelné lépe, ale často s sebou nesou také množství tuků a cholesterolu. Základními zdroji živočišných bílkovin jsou maso, vaječný bílek a mléčné výrobky. Na těchto potravinách je založena populární proteinová dieta.
Skvělým zdrojem jsou bílkoviny rostlinného původu, pokud se správně zkombinují tak, aby obsahovaly všechny esenciální aminokyseliny. Oproti živočišným bílkovinám je s jejich konzumací spojen podstatně menší příjem nasycených tuků a cholesterolu. Nejvýznamnějšími zdroji jsou luštěniny, ořechy a sója.
Bílkoviny nás budou zajímat také při hubnutí. Konzumujte potraviny bohaté na bílkoviny a snáze si udržíte svoji dosavadní svalovou hmotu na úkor tuků.
Bílkoviny mají nejvyšší sytící schopnost ze všech živin. Po jídle s vyšším obsahem bílkovin tedy budete mít hlad později než po jídle s převahou sacharidů. Pokud tedy máte často chuť na sladké, zkuste zařadit do svého jídelníčku více bílkovin. Jakmile nebude možné bílkoviny přijímat skrze vyváženou stravu, nastupují do hry nutridrinky. Nutridrinky oslabenému tělu dodají nejen potřebné bílkoviny, ale i další důležité živiny.