Bio
Obecně je slovo „bio“ něco zdravého, přírodního a nezávadného. Přesnou definici bio potravin však upravuje Zákon o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91.
Je to jakákoli surovina rostlinného nebo živočišného původu, která pochází z ekologického hospodářství a je na ni vystaven platný certifikát.
V ekologickém zemědělství se, mimo jiné, nesmí používat umělá hnojiva, škodlivé chemické postřiky či hormony, geneticky modifikované organismy a výrobky na jejich bázi. Nesmí se ani chemicky upravovat vlastnosti bio potravin jako jejich vůně, chuť či trvanlivost.
Zvířata musí být krmena přirozenou potravou a nesmí být chována ve velkochovech.
Omylem je myslet si, že bio potraviny nesmí obsahovat žádná tzv. éčka. Je totiž povoleno použití 36 vybraných přídatných látek s tímto označením. Jsou to například kyselina askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný a oxid uhličitý.