Božské rolády: Na sladko i na slano
Sýrová roláda
Sýrová roláda patří ke slaným chuťovkám, které si zamilujete. Tato nepečená roláda je vyhledávaným zdravým receptem a rozhodně s ním zabodujete na jakékoliv oslavě. Vyzkoušejte.
Ingredience
- 20 dkg plátkového sýra (eidam)
- 20 dkg libové dušené šunky
- 1 pomazánkové máslo
- 1 lučina
- sterilovaná paprika
- jarní cibulka
- 1 vajíčko
- lžička hořčice
- sůl, pepř
Postup přípravy
Plátky sýra pokládáme na pečící papír, trochu přes sebe, aby se pěkně spojil, a dáme na chvilku do trouby. Až se spojí, vyndáme a necháme vychladnout.
Pomazánka: pomazánkové máslo, tavený sýr, sterilovaná paprika, jarní cibulka, na tvrdo uvařené vajíčko (na kousíčky), hořčice, sůl, pepř. Pomazánku rozetřeme na plát sýra (na jedné straně nerozetřeme úplně ke kraji). Poklademe šunku, pevně stočíme, zabalíme do alobalu, nebo fólie a dáme do lednice ztuhnout.
Piškotová roláda z celozrnné špaldové mouky
Tato roláda je výhradně bez mouky, tudíž splňuje všechny kritéria pro jedince trpící alergií na lepek.
Špaldová mouka se postupně stává zdravou náhražkou klasické mouky. Špaldová pšenice obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilnin a také má vysoký podíl vlákniny. Je lehce stravitelná, bohatá na minerály a posiluje imunitní systém.
Ingredience
- 6 vajec
- 210 g Celozrnné mouky
- 210 g třtinového cukru
- Čerstvé ovoce
Postup přípravy
Z 6 bílků a třtinového cukru vyšleháme hladký sníh. Šleháme dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidáme žloutky a po částech hladkou celozrnnou špaldovou mouku.Hmotu nalijeme na pečící papír. Pečeme cca 10 minut při 160 stupních v horkovzdušné troubě.
Náplň je libovolná. Na místo klasického tučného krému si můžete v hrnci podusit čerstvé lesní ovoce, které rozmixujete do hladké omáčky. Pokud by byla směs moc tekutá, můžete zahustit ovesnými vločkami.
Kuřecí dietní roládky
Tento recept můžete připravit na dva způsoby. Výsledkem pak bude výtečná kuřecí nebo krůtí roláda. Náplně můžou být různorodé. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte špenátovou směs s medvědím česnekem, žampiónový krém nebo vajíčkovou pomazánku.
Ingredience
- kuřecí maso
- oblíbené koření
- hořčice
- kousek mrkve
- brokolice
- pažitka
Postup přípravy
Nastříháme si alobal, aby byl větší než plátek masa, můžeme dát i dvojitě. Plátek masa položíme na alobal, jenom lehce naklepeme, osolíme, potřeme oblíbeným kořením, oblíbenou nádivkou, položíme kousek mrkve, nebo brokolici a zabalíme do alobalu.
Roládky dáme vařit do vroucí vody asi na 45 minut. Potom je vyndáme z vody a horký alobal opatrně rozbalíme. Hotovo.
Šlehačková čokoládová roláda pro krásnou linii
Tato roláda je speciální tím, že na místo šlehačky, použijete lahodný tvaroh. Ten je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin a vápníku. Bílkoviny hodně sytí, tudíž je tvaroh ideálním pomocníkem při redukční dietě. Vyzkoušejte.
Ingredience
- 6 vajec
- 70 g třtinového cukru
- 2 větší lžíce kakaa
- 1 kelímek tvarohu
Postup přípravy
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem a do vyšlehaných žloutků vmícháme přes síto kakao. Vyšleháme bílky dotuha a opatrně vmícháme do vyšlehaných žloutků. Směs nalijeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem předehřáté troubě na 200° osm minut (elektrická, horní a spodní topné těleso).
Po vytažení na piškot položíme suchou čistou utěrku a ihned překlopíme na druhý plech. Tudíž pod roládou je teď utěrka a nahoře papír. Počkáme tak 5-10 minut a papír odlepíme. Srolujeme i s utěrkou a necháme vychladit. Až roláda vychladne, potřeme tvarohem a zpět zamotáme. Dáme chladit do ledničky na hodinku, dvě.
Čokoládová roláda se zakysanou šlehačkou
Tento dezert je vláčný, jednoduchý a nemusíte na něm pracovat dlouho. Podobá se šlehačkové roládě, přitom je jiný. Vyzkoušejte zdravé pečení i u vás doma.
Ingredience
- 5 ks vejce
- 120 g moučkový cukr
- 60 g čokoláda na vaření
- 15 g kakao
- 50 g Kukuřičná mouka
- 1 vanička tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 ml zakysaná smetana
Postup přípravy
Žloutky a cukr ušleháme do pěny, přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu a promícháme. Z bílků ušleháme sníh a s moukou lehce přimícháme ke žloutkům s čokoládou. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečící papírem a rychle upečeme v troubě asi 8 minut.
Upečené těsto překlopíme na utěrku, sundáme papír a srolujeme roládu pomocí utěrky. Tvaroh s oběma cukry ušleháme v pevnou pěnu a smícháme se zakysanou smetanou.
Roládu rozvineme a potřeme po celé ploše krémem a opět stočíme. Povrch potřeme zbylým krémem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Poté necháme v ledničce ztuhnout.