Brownies 5x jinak

Brownies vznikl v Chicagu jako dezert pro ženy. Jejich příprava je opravdové umění, někdy se jim totiž s nadsázkou říká „čokoláda ve formě koláče“ z důvodu typické tekuté náplně. Necháte-li je v troubě o chvilku déle, jejich tak trochu syrová konzistence je pryč.

Historie receptu na Brownies

Brownies i přes své nadprůměrné kalorie vznikl jako dezert pro ženy. Cukrář luxusního Palmer House Hotelu v Chicagu dostal od filantropky a manželky majitele hotelu Berty Palmerové za úkol stvořit zákusek menší než dort, který by měl ovšem podobnou strukturu a dal by se jíst z krabičky. V roce 1893 pak právě takový dezert poprvé spatřil světlo světa.

Původní receptura

Název „brownies“ není odvozen od vysokého obsahu čokolády, jak by se mohlo zdát. Důvodem, proč se brownies takto nazývá, je hnědá barva těsta. Starší recepty na tento dezert čokoládu ani neobsahovaly, místo ní se přidávala melasa, která má také tmavou barvu.

V původní receptuře nesměla chybět meruňková glazura a ořechy. Oproti tomu nynější novodobé trendy jdou stále kupředu a více podléhají zdravému pečení. Už jste třeba někdy vyzkoušeli brownies z červené řepy? Nastává ten správný čas být inovativní.

Klasické čokoládové brownies

Ingredience

  • 350 g čokolády, nejlépe s obsahem 50–60 % kakaa, nalámané na kostičky
  • 250 g másla nakrájeného na kousky
  • 3 velká nebo 4 malá vejce
  • 250 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
  • 85 g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 160 °C. Hranatou formu nebo pekáček vymastěte a teprve pak vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte spolu s máslem. Vejce šlehejte tak dlouho, až zesvětlají, pak zašlehejte cukr, až je směs hustá a lesklá. Opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády, navrch prosejte mouku s práškem do pečiva a vše vymíchejte do hladka. Vlijte do formy a pečte 30-35 minut tak dlouho, až je povrch pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý.

Zkoušíte-li propečenost pomocí špejle, měly by na ní ulpět vlhké drobečky, neboť brownies musí ze své podstaty zůstat hutné a vlahé.

Svěží rybízové brownies bez mouky

Ingredience

  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g třtinového cukru
  • 40 g medu
  • 30 ml kvalitního espressa
  • 35 g másla
  • 120 g hořké čokolády (minimálně 70%)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • rybíz (nebo i maliny)

Postup přípravy

Vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi, ještě horké je rozmixujeme v mixéru. Máslo, kávu a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Žloutky našleháme s cukrem a medem do pěny, oddělené bílky vyšleháme se solí dotuha. K rozpuštěné čokoládové směsi přidáme „vlašáky“ a žloutkovou pěnu a řádně promícháme. Potom jemně zapracujeme bílky.

Směs nalijeme do formy s pečicím papírem. Povrch poházíme opraným rybízem či malinami, trochu je přitlačíme dovnitř. Pečeme při 180 °C cca 25–30 minut, ale zkoušejte špejlí. Prostředek se může trošku třást a působit nedopečeně.

Brownies z červené řepy

Ingredience

  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 200g hořké čokolády
  • 500 g červené řepy
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 150 g celozrnné mouky

Postup přípravy

Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kusy a uvaříme doměkka. Doba varu záleží podle velikosti kousků. Vodu slijeme a červenou řepu rozmixujeme.

V hrnci rozehřejeme máslo s hořkou čokoládou a rozmícháme do hladké hmoty.  Místo másla můžeme použít olej.  V míse smícháme mouku, třtinový cukr, kakao a jedlou sodu. Pak vmícháme pyré z řepy a rozpuštěnou čokoládu. Těsto na brownies z červené řepy nalijeme do kulaté formy na pečící papír. Brownies pečeme na 180°C asi 25 – 30 minut.

Extra vlhké cuketové brownies

Ingredience

  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • 1/2 hrnku kakaa (nejlépe kvalitního, např. holandského)
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky nastrouhané cukety (Tip. Vyzkoušejte také cuketový perník)
  • 3 – 5 polévkových lžic vody
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů​

Postup přípravy

Dejte předehřát troubu na 180 °C. Vyložte pečicí plech pečicím papírem a dejte ho stranou. V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. V jiné míse pomocí mixeru smíchejte olej, cukr a vanilkový extrakt. Vmíchejte suchou směs.

Přidejte nastrouhanou cuketu. Nechte těsto několik minut uležet, aby mohlo vstřebat vlhkost z cukety. Pokud je směs stále moc sypká, přidejte trochu vody. Vodu přidávejte postupně po lžících, nejvýše však 5. Těsto by mělo být velmi husté, ale ne práškovité. Poté vmíchejte nasekané vlašské ořechy.

Těsto dejte na připravený plech. V předehřáté troubě pečte 25 – 30 minut.

Fazolové brownies

Fazolí v dezertu se nemusíte bát, ve výsledné chuti nejsou vůbec cítit. Pokud vychlazené brownies naservírujete doma nebo přátelům, s největší pravděpodobností nikdo nepozná, z čeho vlastně bylo vyrobené. Navíc fazole uberou moučníku kalorie a naopak zvýší obsah vlákniny a bílkovin, jelikož mají skvělé nutriční hodnoty.

Ingredience

  • 500g červené fazole v plechovce
  • 1 ks banán
  • 1 hrnek celozrnné nebo ovesné mouka (popř. rozmixované ovesné vločky)
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2/3 hrnku mléka
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • ½ vanilkový lusk
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • Špetka soli

Postup přípravy

Červené fazole slijeme do cedníku a propláchneme je studenou vodou. Dáme je do větší mísy, přidáme na kousky nakrájený banán, semínka vanilkového lusku, mléko a olej. Nyní vše dohladka rozmixujeme, aby nám nezůstaly žádné kousky fazolí ani banánu.

V další míse si smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, na kousky nasekanou čokoládu a špetku soli a třtinový cukr. Rozmixovanou směs přilijeme k sypké směsi a důkladně je smícháme.

Plech na pečení vyložíme pečícím papírem. Těsto vlijeme na plech a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v troubě předehřáté přibližně na 170° Celsia 20 až  25 minut

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.