Bublanina: bublanina s třešněmi, hrnková bublanina a další báječné recepty
Bublanina s rebarborou ve veganském provedení
I když se nestravujete pouze rostlině, nebojte se vyzkoušet tento recept na bublaninu vhodnou pro vegany, který patří mezi oblíbené recepty s rebarborou. Rozdíl od prověřené klasiky jistě ani nepoznáte.
Ingredience:
- 400 g rebarbory
- 400 g špaldové mouky
- 350 ml rostlinného mléka
- 180 g cukru
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1 prášek do pečiva
- 3 čl jablečného octa
- 1 čl soli
- strouhaný kokos
- vanilkový lusk
- třešňový džem
Postup:
Rebarboru očistěte a nakrájejte na menší kousky. Rostlinné mléko smíchejte s jablečným octem a nechte chvíli stranou. Mezitím v misce smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a vnitřek vanilkového lusku. Do směsi dále přidejte mléko s octem a dobře promíchejte. Hotové těsto nalijte na plech a navrch poklaďte kousky rebarbory. Pečte při 180 ° C přibližně 25 minut. Po dopečení a vychladnutí potřete vrch bublaniny třešňovým džemem a posypte kokosem.
NÁŠ TIP: Přečtěte si článek o rebarboře. Zjistíte, proč ji řadíme mezi zdravé potraviny, jak ji připravit o jakých dalších receptech s rebarborou popřemýšlet. Vyhledávaný je například recept na rebarborový koláč s drobenkou, doplněný tvarohovou náplní.
Nejoblíbenější bublanina s třešněmi
Recept na bublaninu s třešněmi bez obsahu oleje a nezdravého cukru. Nezdravé ingredience jsou nahrazeny bílým jogurtem a stévií.
Ingredience:
- 70 g celozrnné špaldové mouky
- 40 g ovesné mouky
- 1 vajíčko
- 1 vaječný bílek
- 70 g bílého jogurtu
- 1 odměrka proteinu
- 130 ml mléka
- 150 g vypeckovaných třešní
- 1 čl kypřícího prášku
- stévie
Postup:
Všechny ingredience spolu smíchejte, mělo by vám vzniknout řidší těsto. Do těsta vmíchejte vypeckované třešně. Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 25 až 30 minut při teplotě 180 ° C.
Stejně tak výborná je ale i tradiční bublanina z třešní, která se dá zároveň připravit z kteréhokoliv jiného druhu ovoce. Avšak je samozřejmé, že tato verze bublaniny z třešní není zrovna zástupcem zdravého jídelníčku.
Hrnková bublanina s ovocem
Jednoduchý recept na bublaninu, kterou připravíte i bez odměrky a to jen za pomocí hrnku. Koláč si tak můžete připravit například i na chatě či zahrádce, kde nemáte plně vybavenou kuchyni.
Ingredience:
Suché ingredience
- 2 hrnky polohrubé špaldové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 čl skořice
Mokré ingredience
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 3 ks vajec
- čerstvé broskve
Postup:
Ve dvou miskách si zvlášť smíchejte suché a mokré ingredience. Pak je spolu spojte. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte při teplotě 175 ° C cca 30 minut. Po upečení a vychladnutí můžete ještě posypat cukrem nebo kokosem.
Jahodová bublanina bez mouky
Ingredience:
- 250 g ovesných vloček
- 150 ml mléka
- 100 ml kokosového oleje
- 50 g kokosového cukru
- 2 vejce
- 1 pl sody
- čerstvé jahody
Postup:
Vejce, kokosový cukr, mléko a kokosový olej vyšlehejte metličkou. Ve druhé misce si rozmixujte ovesné vločky na jemnou mouku. Ovesnou mouku vmíchejte do mokré směsi. Přidejte sodu a těsto nalijte na plech vymazaný kokosovým olejem a vysypaný moukou. Jahody napěchujeme na vrch těsta a dejte péct na cca 25 minut při teplotě 180 ° C.
Švestková bublanina
Ingredience:
- 250 ml kokosové mouky
- 250 ml mléka
- 6 ks vajec
- 1 prášek do pečiva
- 2 pl kokosového oleje
- 4 pl medu
- 200 g švestek
- kůra z 1 citronu
- 1 pl kakaa
Postup:
V misce smíchejte kokosovou mouku, prášek do pečiva a kůru z citronu. Přidejte mléko, vejce, kokosový olej a med. ¾ těsta vlijte do dortové formy vystlané pečícím papírem. Zbylou ¼ těsta v misce smíchejte s kakaem a vylijte na vrch bílého těsta. Na závěr navrch poklaďte nakrájené švestky. Bublaninu pečte při 175 ° C přibližně 45 až 50 minut.