Bublanina: bublanina s třešněmi, hrnková bublanina a další báječné recepty

Bublanina s rebarborou ve veganském provedení

I když se nestravujete pouze rostlině, nebojte se vyzkoušet tento recept na bublaninu vhodnou pro vegany, který patří mezi oblíbené recepty s rebarborou. Rozdíl od prověřené klasiky jistě ani nepoznáte.

Ingredience:

  • 400 g rebarbory
  • 400 g špaldové mouky
  • 350 ml rostlinného mléka
  • 180 g cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 čl jablečného octa
  • 1 čl soli
  • strouhaný kokos
  • vanilkový lusk
  • třešňový džem

Postup:

Rebarboru očistěte a nakrájejte na menší kousky. Rostlinné mléko smíchejte s jablečným octem a nechte chvíli stranou. Mezitím v misce smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a vnitřek vanilkového lusku. Do směsi dále přidejte mléko s octem a dobře promíchejte. Hotové těsto nalijte na plech a navrch poklaďte kousky rebarbory. Pečte při 180 ° C přibližně 25 minut. Po dopečení a vychladnutí potřete vrch bublaniny třešňovým džemem a posypte kokosem.

NÁŠ TIP: Přečtěte si článek o rebarboře. Zjistíte, proč ji řadíme mezi zdravé potraviny, jak ji připravit o jakých dalších receptech s rebarborou popřemýšlet. Vyhledávaný je například recept na rebarborový koláč s drobenkou, doplněný tvarohovou náplní.

Nejoblíbenější bublanina s třešněmi

Recept na bublaninu s třešněmi bez obsahu oleje a nezdravého cukru. Nezdravé ingredience jsou nahrazeny bílým jogurtem a stévií.

Ingredience:

  • 70 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g ovesné mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 vaječný bílek
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 odměrka proteinu
  • 130 ml mléka
  • 150 g vypeckovaných třešní
  • 1 čl kypřícího prášku
  • stévie

Postup:

Všechny ingredience spolu smíchejte, mělo by vám vzniknout řidší těsto. Do těsta vmíchejte vypeckované třešně. Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 25 až 30 minut při teplotě 180 ° C.

Stejně tak výborná je ale i tradiční bublanina z třešní, která se dá zároveň připravit z kteréhokoliv jiného druhu ovoce. Avšak je samozřejmé, že tato verze bublaniny z třešní není zrovna zástupcem zdravého jídelníčku.

Hrnková bublanina s ovocem

Jednoduchý recept na bublaninu, kterou připravíte i bez odměrky a to jen za pomocí hrnku. Koláč si tak můžete připravit například i na chatě či zahrádce, kde nemáte plně vybavenou kuchyni.

Ingredience:

Suché ingredience

  • 2 hrnky polohrubé špaldové mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 1 čl skořice

Mokré ingredience

  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 3 ks vajec
  • čerstvé broskve

Postup:

Ve dvou miskách si zvlášť smíchejte suché a mokré ingredience. Pak je spolu spojte. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte při teplotě 175 ° C cca 30 minut. Po upečení a vychladnutí můžete ještě posypat cukrem nebo kokosem.

Jahodová bublanina bez mouky

Ingredience:

  • 250 g ovesných vloček
  • 150 ml mléka
  • 100 ml kokosového oleje
  • 50 g kokosového cukru
  • 2 vejce
  • 1 pl sody
  • čerstvé jahody

Postup:

Vejce, kokosový cukr, mléko a kokosový olej vyšlehejte metličkou. Ve druhé misce si rozmixujte ovesné vločky na jemnou mouku. Ovesnou mouku vmíchejte do mokré směsi. Přidejte sodu a těsto nalijte na plech vymazaný kokosovým olejem a vysypaný moukou. Jahody napěchujeme na vrch těsta a dejte péct na cca 25 minut při teplotě 180 ° C.

Švestková bublanina

Ingredience:

  • 250 ml kokosové mouky
  • 250 ml mléka
  • 6 ks vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 pl kokosového oleje
  • 4 pl medu
  • 200 g švestek
  • kůra z 1 citronu
  • 1 pl kakaa

Postup:

V misce smíchejte kokosovou mouku, prášek do pečiva a kůru z citronu. Přidejte mléko, vejce, kokosový olej a med. ¾ těsta vlijte do dortové formy vystlané pečícím papírem. Zbylou ¼ těsta v misce smíchejte s kakaem a vylijte na vrch bílého těsta. Na závěr navrch poklaďte nakrájené švestky. Bublaninu pečte při 175 ° C přibližně 45 až 50 minut.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.