Celiakie není žádná tragédie
Tohle onemocnění dokáže pěkně znepříjemnit život, i když ho na první pohled neohrožuje. Zvláště v případech, kdy zůstává dlouhou dobu, mnohdy dokonce léta neodhaleno. Naštěstí se v tomto směru v posledních letech hodně změnilo. Celiaci mají mnohem lepší kvalitu života, než v minulosti.
Příznaky souvisejí s trávením
Co to vlastně je celiakie? Jedná se o onemocnění, jehož příčinou je nesnášenlivost lepku. Pokud nemocný konzumuje potraviny obsahující lepek, mění se povrch jeho sliznice tenkého střeva. Imunitní systém ho poškozuje, vytrácí se klky a mikroklky, které usnadňují trávení. Kvůli tomu je povrch tenkého střeva mnohem menší a člověk má potíže s trávením a nedokáže efektivně vstřebávat živiny.
V důsledku toho se objevují typické příznaky celiakie: chronické průjmy, křeče v břiše, nadýmání, plynatost. Může přijít i únava nebo také pokles hmotnosti. Někdy se objevuje například i anémie z nedostatku železa, řídnutí kostí, vyšší kazivost zubů či bolesti kloubů. Spektrum příznaků je skutečně široké, ale ty základní bezprostředně souvisí s trávením.
Bezradnost už je pryč
V minulosti se často stávalo, že nemocný člověk oběhal spoustu lékařů, aniž by se dozvěděl, co ho vlastně trápí. Všichni krčili rameny, posílali ho od jednoho specialistovi ke druhému a nikdo si pořádně nevěděl rady.
Dnes už se naštěstí o nemoci hodně mluví, informace jsou běžně dostupné a tak v případě chronických potíží s trávením obvykle následuje u lékaře vyšetření, které diagnózu buď potvrdí, nebo vyvrátí. Také samozřejmě nelze neprozkoumané trávicí obtíže označit jako celiakii – vždy by ji měla určit lékařem správně určená diagnóza. Podle údajů je u nás celiaků přes 100 tisíc a nějakou formou intolerance k lepku trpí možná až 250 tisíc lidí.
Musíte se obejít bez lepku
Dejte si také pozor na pojmy, celiakie je trochu něco jiného než alergie na lepek. Celiakie je chronickým, v podstatě doživotním onemocněním, alergie je akutní stav. Znamená velmi prudkou reakci na danou potravinu, která lepek obsahuje. Většinou taková reakce přichází velice rychle asi do hodiny od chvíle, kdy lepek požijete. Následují křeče, otok jazyka, bolesti v břiše.
V případě nemocných celiakií ale nemoc nastupuje pomaleji, obvykle v hodinách či dnech poté, co sní potravinu s lepkem. Stává se chronickým problémem. Výsledek je ale v obou případech stejný: váš jídelníček nesmí obsahovat lepek.
Nemoc se projeví kdykoli
Kdy se vlastně celiakie nebo alergie na lepek může projevit? V podstatě úplně kdykoli. U malých dětí třeba už ve chvíli, kdy dostanou nějakou potravinu, která lepek obsahuje. Najednou je bolí bříško, jsou nadmuté, jejich stolice je velká a zapáchá. Nemají chuť, nepřibírají. To je případ celiakie. U velmi silné alergie na lepek může jít až k anafylaktickému šoku, což už je stav, který ohrožuje život.
Ovšem potíže s trávením lepku se mohou objevit i později, třeba po nějaké zátěži jakou přináší nemoc, nebo těhotenství. Chráněný proti nim není nikdo a někdy mohou být skryté celá léta. Jestliže máte dlouhodobé problémy s trávením, není od věci se zamyslet nad tím, zda nemůže být příčinou právě celiakie.
Test si můžete provést i doma
Otázku, zda za vašimi zdravotními obtížemi stojí nesnášenlivost lepku, můžete odpovědět i sami. V lékárnách či na internetu se dá koupit domácí test na potravinové alergie. Jde o velice jednoduchou proceduru. Přiloženou sterilní jehlou se bodnete do prstu a kapku svojí krve, kterou takto získáte, smícháte s přidaným roztokem. Směs nanášíte na destičku s různými proteiny včetně lepku. Podle přiloženého návodu pak odečtete výsledek reakce.
Pokud se dozvíte, že máte celiakii, nezbude vám nic jiného, než této skutečnosti přizpůsobit svůj jídelníček. Není to takový problém jako kdysi, protože dnes už v obchodech najdete řadu potravin bez lepku, i když jsou bohužel ve vyšší cenové hladině než ty klasické.
Bezlepkovou dietu bez potíží zvládnete
Nemoc se bohužel nedá vyléčit. Vaším celoživotním společníkem se proto stane bezlepková dieta, kterou budete muset dodržovat, abyste dobře trávili a nepřivodili si další zdravotní komplikace.
Vyvarujte se tedy veškerých obilovin, pšenice, žita, ovsa, ječmene a výrobků z nich. Nejde ale jenom o pečivo, zákusky či chléb. Nezbude vám, než při nákupech pečlivě pročítat etikety informující o složení potravin.
Lepek totiž mohou obsahovat i potraviny, do nichž byste to neřekli, třeba sójová omáčka nebo kečup. I stopové množství lepku v nich pro vás může znamenat velké problémy. Například pečivo a chléb si můžete péct sami z dnes už dobře dostupné bezlepkové mouky. Receptů je spousta, vyzkoušejte jich klidně víc, abyste poznali, který vám bude nejvíce vyhovovat.