Celiakie – příznaky, projevy a dieta
Příznaky celiakie
Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění, které současná medicína nedokáže vyléčit. Jedná se o nemoc způsobenou nesnášenlivostí lepku, neboli glutenu, a může postihnout děti i dospělé v kterémkoli věku. Za celiakií zpravidla stojí genetické dispozice.
U takto nemocného člověka dochází v důsledku působení lepku ke zmenšování povrchu tenkého střeva, což způsobuje trávicí obtíže a zhoršené vstřebávání živin. Pokud tělo nedokáže z potravy získávat vitamíny a minerální látky, vznikají další vážné zdravotní komplikace, například onemocnění kostí a kloubů, poruchy krvetvorby a další.
Celiakie se v laické veřejnosti často zaměňuje za alergii na lepek, která má sice obdobné projevy, ale v tomto případě nedochází k poškození tenkého střeva. Jedná se pouze o poměrně rychlou a nepříjemnou alergickou reakci na lepek.
Mezi nejčastější příznaky celiakie patří chronické průjmy, křeče a bolesti břicha, nadýmání, únava, anémie, úbytek hmotnosti a ztráta chuti k jídlu.
Celiakie u dětí
Nesnášenlivost lepku se často projeví už v dětském věku, a to v době, kdy se dítě začne setkávat s pevnou stravou obsahující lepek, tedy například po konzumaci krupicové kaše nebo piškotů.
Děti si pak stěžují na časté bolesti bříška, trápí je průjmy, nadýmání, zácpy a zvracení. Mezi další projevy celiakie u dětí pak patří také nápadné zpomalení růstu a kožní vyrážky.
Celiakie u dospělých
Problémem celiakie je v tom, že je mnohdy považovaná za dětské onemocnění a dospělí tudíž příznaky neřeší nebo se jim nedostane správné diagnózy.
Spouštěcím faktorem nemoci u dospělých je zpravidla nadměrná zátěž, tedy například těhotenství, nemoc nebo stres. Projevy se mohou vyskytovat v oblasti trávicích problémů, ale také jako onemocnění kostí, anémie, úzkosti, jaterní obtíže a u žen nepravidelnosti menstruačního cyklu.
Domácí testy celiakie
V dnešní době je možné využít domácích testů na nesnášenlivost lepku. Tyto testy jsou k dostání na internetu nebo v lékárnách. Obsahují sterilní jehlu, kterou se píchnete do prstu a z kapky krve a přiložené destičky zjistíte, zda trpíte intolerancí na lepek.
Tato metoda je rychlá a jednoduchá, ale měla by fungovat spíše orientačně. Pokud máte skutečné podezření na celiakii, je nezbytné navštívit lékaře a domluvit si s ním vyšetření, které by mělo zahrnovat krevní testy a biopsii tenkého střeva.
Celiakie a dieta
Při onemocnění celiakií je po celý život nezbytné dodržovat bezlepkovou dietu. Bezlepková dieta sice intoleranci na lepek nevyléčí, ale zbaví nemocného nepříjemných projevů a zabrání dalšímu zhoršování zdravotního stavu. Bezlepková dieta je často spojovaná také s proteinovou dietou.
Lepek (gluten) je látka přirozeně obsažená v obilovinách, tedy v pšenici, žitě, ječmenu, špaldě a ovsu. Proto je nezbytné se při dietě vyhnout běžnému pečivu (i celozrnnému).
Zakázaná je konzumace klasické mouky, těstovin (i kuskusu), krupice a běžných ovesných vloček.
Problémem můžou být potraviny, do kterých je lepek přidán jako jednoduché pojivo. To jsou často mléčné výrobky, levné uzeniny, aromatizované čaje nebo i potravinové doplňky.
Při bezlepkové dietě je proto nezbytné sledovat etiketu kupovaných potravin a také to, jestli je na etiketě tradiční logo přeškrtnutého klasu, které značí, že je produkt vhodný pro osoby s nesnášenlivostí lepku.
Vhodné potraviny jsou naopak rýže, kukuřice, pohanka, jáhly, luštěniny, ořechy, semínka, ovoce, zelenina, vejce, kvalitní mléčné výrobky a maso.
Podstatou bezlepkové diety není chápat ji jako nepříjemné omezení ale spíš jako cestu ke zdravému životnímu stylu. Stačí si vybudovat jednoduché návyky, vyhýbat se rychlému občerstvení a polotovarům, zkoušet péct vlastní pečivo a kupovat kvalitní potraviny. Pestrým jídelníčkem docílíte nejen zlepšení zdravotního stavu, ale budete se i mnohem lépe cítit.