Česnečka na šest způsobů!
Česnek jako přírodní lék
Příznivé účinky česneku jsou známé po staletí. Během zimních měsíců je lidský organismus náchylnější k nachlazení nebo chřipce. Chřipka není příjemná záležitost. Kromě nepříjemného pocitu, v případě, že se nevyléčí důkladně, může způsobit dodatečné trvalé problémy. Pokud zařadíte česnek do svého jídelníčku, můžete se snadno a chutně vyhnout chřipkovým sezónám!
Rychlá česneková polévka
Česnečka je ten nejlepší způsob jak díky polévce zahřát organismus a dodat mu potřebné živiny. Inspirujte se také dalšími recepty na polévky, které vás postaví na nohy! Doporučujeme vám uvařit například francouzskou obměnu tradiční české česnečky, kterou je cibulačka. Tyto dvě polévky mají mnoho společného, obě se například hodí k boji proti ranní kocovině. Cibule i česnek dokonce patří do stejné kategorie, tedy do rodiny česnekovitých. Mezi základní suroviny, kterých je na cibulačku potřeba, patří cibule a vývar, určitě vyzkoušejte.
Ingredience
- 1,5 hlávky česneku + 7 stroužků česneku
- 6 brambor
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- koření (bobkový list, sůl a pepř)
- 1 PL olivového oleje
- 1 celozrnná bagetka
Postup
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájené brambory a smažíme asi 2 minuty. Česnekové stroužky oloupeme a přidáme k bramborám. Přidáme bobkový list, pepř a sůl a zalijeme vývarem. Vaříme přibližně 20 minut, dokud se uvaří brambory. Z hrnce vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Po rozmixování přidáme do polévky čerstvě prolisované stroužky česneku, promícháme a můžeme servírovat.
Podáváme s kousky opečené bagetky, kterou si připravíme jednoduše: na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme na kroužky nakrájenou bagetku a opečeme z každé části do křupava. Nařežeme na kostky a vysypeme do polévky. Tápete jak vybrat kvalitní pečivo? Poradíme vám!
Česnečka s jíškou
Ingredience
- 6 stroužků česneku
- čerstvé máslo
- 1 ks brambora
- 1 kvalitní bio zeleninový bujón
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 ks chléb
Postup
Česnek očistíme a nakrájíme na drobné kousky, nebo ho prolisujeme. Každá z možností má ve výsledku jemně odlišnou chuť, doporučujeme vyzkoušet obě. Do hrnce si dáme máslo, zahřejeme a následně na něm osmahneme česnek. Pak přidáme mouku, chvíli zapražíme a přilijeme vodu. Přidáme zeleninový bujón a na kostky nakrájený brambor. Vaříme, dokud nebudou brambory měkké a připravené ke konzumaci.
Na závěr ještě osolíme podle potřeby. Podáváme s žitným kváskovýmm chlebem, aby byla polévka vydatnější.
Lehká česnečka s cibulí
Ingredience
- 8 stroužků česneku
- 1 ks cibule
- 3 brambory
- česnekový olej
- sůl
- pepř
- majoránka
- paprika červená sladká
Postup
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji do zlatova. Přidáme 5 prolisovaných stroužků česneku a dále osmahneme, dokud se nezačne česnek přilepovat. Odstavíme z plamene, přidáme 1/4 čajové lžičky sladké mleté červené papriky a dobře promícháme. Zalijeme studenou vodou, přidáme brambory pokrájené na kostky, pepř, sůl a vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Přidáme 1 čajovou lžičku majoránky a vaříme asi 5 – 8 minut.
Nakonec přidáme zbývající prolisovaný česnek, vaříme ještě asi 2 – 3 minuty a polévka je připravena k podávání.
Česnečka Pohlreich
Následující recept je evergreenem mezi recepty na česnekovou polévku. Byl mnohokrát vyzkoušený a stále si udržuje pozitivní hodnocení. Je to taková bábovka ve slaném světě!
Ingredience
- 3 PL hladká mouka
- 4 PL máslo
- 800 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g česneku
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup
Nejprve očistíme 100 gramů česneku a opatrně je nožem rozmačkáme. V hrnci rozpustíme 3 lžíce másla a přidáme očištěný česnek a chvíli osmahneme. Dbáme o to, aby česnek nezhnědne. Ztratil by svou znamenitou chuť. Přidáme hladkou mouku a chvíli osmahneme. Následně přilijeme vývar a dochutíme bílým pepřem, muškátovým oříškem a solí. Pokud je vývar již ochucený, třeba postupovat s nejvyšší opatrností. Vaříme přibližně 30 minut. Pak polévku přilijeme do mixéru a a spolu se smetanou rozmixujeme. Rozmixovanou polévku přelijeme zpět do hrnce a ještě několik minut vaříme.
Zvláště si na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na plátky pokrájené 2 stroužky česneku. Ty přidáme do polévky těsně před jejím podáváním.
Krémová česnečka se sýrem a krutony
Ingredience
- 2 PL másla
- 1 ks cibule
- 10 stroužků česneku
- 4 ks brambor
- 1 litr zeleninového vývaru
- 250 ml 30% smetany
- koření (pepř, kmín, tymián)
- starší pečivo
- 2 PL olivový olej
- tvrdý sýr
Postup
Na másle zpěníme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, sůl, kmín, pepř a na kostičky nakrájené brambory. Chviličku osmahneme a zalijeme vývarem. Necháme povařit cca 20 minut. Mezitím si necháme rozehřát troubu na 200 ° C. Pečivo nakrájíme na malé kostičky a rozložíme na pečícím papírem vyložený plech. Pokapeme olejem a dáme péct do trouby dokud nebude pečivo pěkně křupavé a hnědé (6 – 8 minut). Polévku odstavíme z plamene, rozmixujeme tyčovým mixérem a opět přivedeme k varu. Přilijeme smetanu, přidáme tymián a ještě krátce povaříme.
Podáváme ozdobené křupavými krutony a nastrouhaným sýrem.
Česneková polévka krémová v bochníku
Česnečka připravena tímto způsobem je velmi vydatné jídlo. Ujistěte se proto, že oběd či večeře je složena z více lidí a větší množství sacharidů v chlebu není problém. Výborně se hodí na společnou slavnostní večeři s přáteli či rodinou.
Postup
Brambory nakrájíme na kostičky a necháme uvařit do měkka s bobkovým listem a solí. Když jsou brambory uvařené, bobkový list vyjmeme a uvařené brambory s vodou rozmixujeme tyčovým mixérem, necháme opět sevřít, přidáme přetlačných česnek a tavený sýr. Z bochníků odřízneme vrch, vydlabeme vnitřek, do chleba naliju polévku a přidáme nastrouhaný sýr.
Podáváme teplé a co možná v nejkratší době po připravení.
Ingredience
- 4 ks brambor
- 10 stroužků česneku
- 100 g taveného sýra
- 3 ks bobkový list
- 1 lžičku sůl
- 100 g tvrdý sýr
- 4 ks pečiva