Cholesterolová dieta: Poraďte si se špatným tukem vlastními silami

Na zvýšený cholesterol pozor
Vydáte se na pravidelnou preventivní lékařskou prohlídku, kterou byste měli absolvovat jednou za dva roky. Lékař vás pošle na odběr krve a pak s varovně vztyčeným prstem hlásí, že máte zvýšený cholesterol. Nebo se dostanete na odběr krve kdykoli jindy, třeba kvůli nemoci, a výsledek je stejný. Určitě se do podobné situace někdy dostala spousta z vás. Řešením, jak si s příliš vysokou hladinou cholesterolu poradit, je cholesterolová dieta.
Stravovací režim násobí účinky léků
Rozhodně ale varování lékaře naslouchejte, jde přece o vaše zdraví. Samozřejmě, že můžete dostat na snížení cholesterolu léky, ale mnohem účinnější recept, jak nepříjemný problém zvládnout, je přirozený způsob, tedy úprava jídelníčku. Případně můžete upravený zdravý jídelníček zkombinovat s léky.
Časem pak třeba zjistíte, že vhodná úprava jídelníčku, tedy dieta při vysokém cholesterolu, postačí a můžete léky po konzultaci s lékařem léky vysadit. Pravda je totiž taková, že vhodný stravovací režim dokáže účinky léků násobit a rychleji se tak dostanete na optimální hodnoty cholesterolu.
Omega-3 a omega-6 kyseliny by měly být v rovnováze
Co je při této dietě důležité? Především obsah tuků v potravinách a druh těchto tuků. Cholesterol, tedy jeho denní příjem, by při této dietě neměl překročit 200-300 mg.
Připomínáme, že existují dva druhy cholesterolu, „hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol. Jednoznačně je třeba omezit příjem veškerých tuků živočišného původu. Máme na mysli tučné vepřové a hovězí maso, ale také sádlo či máslo.

Výborným receptem je nahrazení živočišných tuků rostlinnými. Využívejte v kuchyni například olivový olej, prospěšný je ale i slunečnicový či řepkový, v nich najdete hodně omega-3 nenasycených mastných kyselin. Vepřové a hovězí se snažte nahradit větším podílem kvalitních ryb, například lososa nebo tuňáka. Ty jsou obrovskou zásobárnou omega-6 mastných kyselin a vitamínu D.
Platí, že konzumace omega-3 a omega-6 kyselin by měla být rovnováze, nemusíte přísně hlídat jejich poměry, jak někdy třeba doporučuje starší literatura o výživě, ale důležité je nezapomínat na obě složky, to znamená jídelníček obohatit nejenom rostlinné oleje, ale také o ryby.
Výhody cholesterolové diety
- Díky ní se vám podaří snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu
- V jídelníčku vynecháváte nevhodné živočišné tuky
- Jde o preventivní opatření proti mozkovým cévním a srdečním příhodám
- Společně s léky se dá stav cholesterolu upravit dlouhodobě, má to vliv i na snížení hmotnosti
Nevýhody cholesterolové diety
- Musíte si odepřít některé potraviny (vepřový bůček apod.)
- Vysoký obsah vlákniny v dietě není příliš vhodným opatřením pro lidi, kteří prodělali infarkt nebo mozkovou cévní příhodu
Konzumujte vlákninu
Dál se při cholesterolové dietě doporučuje konzumovat také hodně vlákniny. Ta je velmi dobře dostupným receptem, jak snížit cholesterol. V podstatě stačí svůj každodenní jídelníček obohatit o ovoce a zeleninu. Nejvhodnější jsou třeba ovocné dopolední zdravé svačiny, zeleninové saláty servírované ke hlavním jídlům.
Velmi dobrým krokem je záměna bílé pečiva za celozrnné. V celozrnných výrobcích najdete velkou porci vlákniny, navíc bílé pečivo na rozdíl od celozrnného má hodně jednoduchých cukrů, které se mění v energii a ta nespotřebovaná opět tvoří v těle tuk. Proto tedy například místo klasického zvolte raději celozrnný kuskus.
Věnujte ale pozornost i potravinám, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Pozitivní efekt nabízí například luštěniny, tedy fazole, čočka a řada dalších.

Bojovníkem jsou ořechy a semínka
Pomocníkem ve snižování cholesterolu je ze zeleniny například zelí, mrkev, cibule, brokolice. Z ovoce jsou to hrušky, pomeranče, jablka, meruňky. Také je bohatá na cholesterol sója. Z ryb jsou nejvhodnější losos, tuňák, makrela, sardinky, sledě. Hladinu LDL cholesterolu snižují i semínka a ořechy.
Pokud kromě snížení cholesterolu toužíte také po tom snížit číslo na váze, měli byste dodržovat redukční dietu. Vhodnou dietou na hubnutí i snížení cholesterolu je sirtfood dieta. Ta je založena na konzumaci potravin bohatých na sirtuiny, což jsou antioxidanty obsažené v rostlinách. Vysoký obsah sirtuinů najdeme v ovoci, zelenině, sóji či olivovém oleji. Těmto potravinám se připisuje pozitivní vliv na zdraví i hubnutí a doporučují se i pro snižování cholesterolu.
Jakých potravin byste se naopak měli vyvarovat? Především vepřového masa a výrobků z něj, tedy paštik, párků a dalších uzenin, dále vnitřností, vaječného žloutku, másla, plnotučných mléčných výrobků (smetana, smetanové jogurty s vysokým obsahem tuku, plnotučné mléko, tučné sýry), sladkosti a dezerty, bílé pečivo.
Jídelníček při cholesterolové dietě na 3 dny
1. den
Snídaně: Libové kuřecí párky, celozrnný rohlík
Dopolední svačina: Salát z rajčat a paprik
Oběd: Pečený losos, vařený brambor
Odpolední svačina: Jablko
Večeře: Zapečená brokolice s kuřecí šunkou
2. den
Snídaně: Fazolová polévka, kornspitz
Dopolední svačina: Zelný salát
Oběd: Přírodní krůtí plátek, celozrnný kuskus
Odpolední svačina: Pomeranč
Večeře: Králík na česneku, dušená kořenová zelenina
3. den
Snídaně: Libová kuřecí šunka, celozrnný chléb
Dopolední svačina: Mrkvový salát
Oběd: Pečené kuře bez kůže, dušené zelené fazolky
Odpolední svačina: Hruška
Večeře: Pečený pstruh, bylinkové brambory