Chřest: Tipy na zpracování a lahodné recepty, které zvládne každý
Chřest je hvězdou jarní kuchyně a jeho popularita se v posledních letech vrací. Chřest recepty jsou jednoduché, delikátní a na talíři vypadají luxusně. Mohou se servírovat jako hlavní chod, lehká svačina nebo příjemná večeře. Vyzkoušejte všechny, ale moc neotálejte, sezóna chřestu netrvá dlouho!
Chřest a jeho vliv na zdraví
Pozitivních účinků chřestu je opravdu požehnaně. Chřest obsahuje velmi silný antioxidant, a proto je spolehlivým bojovníkem proti rakovinnému bujení. V chřestu se také ukrývají významné vitamíny, jmenovitě vitamín C, vitamín A nebo třeba vitamín K.
Významný je také podíl kyseliny listové, kterou by měly konzumovat zejména nastávající maminky, aby se jejich plod dobře vyvíjel.
Chřest dále napomáhá při vysokém krevním tlaku, podporuje správnou činnost ledvin, vysokým obsahem vlákniny prospívá zažívání a nejrůznějším dietám. Kromě toho je také považován za přírodní antidepresivum a afrodiziakum.
Druhy chřestu a jejich zpracování
Chřest je chutná zelenina, která se rozhodně hodí do nejrůznějších zdravých receptů. V minulosti u nás byl dokonce český chřest velmi hojně pěstován a jeho sláva se nyní vrací.
Existuje hned několik druhů chřestu, a sice bílý, zelený a fialový. V našich obchodech je běžně k dostání zejména chřest bílý a zelený. Fialový chřest se pěstuje hlavně v zahraničí. Všechny druhy chřestu se hodí pro mnoho redukčních diet včetně těch nejpřísnějších, jako jsou keto dieta nebo Cambridge dieta.
Nejpopulárnější je bílý chřest, který vyniká svou jemnou lahodnou chutí. Při přípravě bílého chřestu je nezbytné odkrojit spodní dřevnatou část a poté celý chřest pečlivě oloupat obyčejnou škrabkou na brambory nebo speciální škrabkou na chřest. Vybírejte hlavně silnější výhonky, aby se vám během loupání nelámaly.
U zeleného chřestu je třeba také odříznout spodní dřevnatou část a oloupat dolní třetinu výhonku. Pokud máte mladé čerstvé výhonky, není nutné ho loupat vůbec.
Zelený chřest má výraznější chuť a je vhodný zejména do salátů.
V obchodě vybírejte svěží křehké výhonky bez nažloutlého nebo nahnědlého zabarvení a mějte na paměti, že je potřeba jej zkonzumovat v co nejčerstvějším stavu (ideálně v den nákupu).
Případně ho můžete na půl roku zamrazit.
Sezóna chřestu bývá na jaře, ale na druhou stranu si po celý rok můžete dopřát také chřest sterilovaný.
Jak uvařit chřest?
Chřest se zpravidla vaří ve speciálním hrnci, ale je možné použít také obyčejný vyšší hrnec.
Očištěné chřestové výhonky seřízněte tak, aby byly zhruba stejně dlouhé, svažte je k sobě nití po 6-8 kusech a dejte vařit do osolené vody se špetkou cukru a plátkem másla (k bílému chřestu můžete přidat také plátek citronu).
Aby se chřestové hlavičky nerozvařily, je potřeba chřest v hrnci postavit. Hlavičky by tak měly z vody vyčuhovat a vařit se pouze v páře.
Doba vaření závisí na tloušťce výhonků, přičemž bílý chřest se vaří přibližně 7-20 minut a zelený 3-15 minut. Pro takto uvařený chřest recepty a další úpravy budou už jen třešničkou na dortu.
Chřest a recepty
Způsobů, jak připravit chřest, je opravdu mnoho. Tradičně se pro chřest recepty používá holandská omáčka nebo se chřest přidává do salátů, může se zapékat, hodí se k masu a oblíbený je také grilovaný chřest. Jakmile si chřest osvojíte, už ho z kuchyně nepustíte.
Smetanová chřestová polévka
Smetana má sice mnoho kalorií, ale bez ní by tato polévka byla jen z poloviny tak lahodná. Nejchutnější je s opečenými celozrnnými krutony a čerstvými bylinkami.
- 600 g bílého chřestu
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla nebo ghee
- 1 smetana ke šlehání
- hrst čerstvých bylinek
Očištěný a oloupaný bílý chřest nakrájejte na špalíčky a krátce orestujte na rozehřátém másle. Poté zalijte zeleninovým vývarem (může to být klidně vývar z chřestových odřezků a slupek), okořeňte a vařte asi 30 minut.
Uvařený chřest rozmixujte tyčovým mixérem a celou směs ještě propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili zbytků tvrdé slupky. Na závěr vlijte smetanu a ještě krátce na mírném ohni prohřejte. Podávejte s čerstvými bylinkami nebo s ad párou povařenými hlavičkami zeleného chřestu.
Zapečený chřest
Není nic jednoduššího, než chřest zapéct. Během několika minut tak jednoduše vykouzlíte zdravou svačinu.
- 500 g bílého chřestu
- 100 g tvrdého sýra
- 100 g kvalitní šunky
Chřest očistěte a oloupejte. Okolo jednotlivých výhonků omotejte na proužky nakrájenou šunku a rozložte do vymazaného pekáčku. Zlehka osolte a opepřete a dejte péct do vyhřáté trouby na 180° přibližně na 20 minut. Těsně před dopečením posypejte nastrouhaným sýrem a můžete podávat.
Holandská omáčka s chřestem
Holandská omáčka s chřestem je tradiční klasikou a ač se to na první pohled nezdá, patří opravdu mezi jednoduché recepty, které každý hravě zvládne. Celá tato kombinace se skvěle hodí ke kvalitnímu steaku a holandská omáčka chřest recepty pozvedne ke kuchařským výšinám.
- 400 g chřestu
- 3 žloutky
- 100 g másla
- 50 ml vývaru nebo vody
- 150 ml bílého vína
- bobkový list
Žloutky rozmíchejte ve vodní lázni, přidejte vývar a 50 ml bílého vína. Zlehka směs osolte a opepřete a důkladně šlehejte, dokud omáčka nezačne houstnout. Na úplný závěr zašlehejte máslo.
Chřest si omyjte, očistěte. V hrnci přiveďte k varu trochu vody s bobkovým listem a asi 100 ml bílého vína. Poté přidejte chřest a povařte pouze 2 minuty.
Chřest podávejte přelitý omáčkou.
Chřestové rizoto
Nezbytnou součástí rizota je speciální rýže, dobré víno, domácí vývar a v tomto případě také svěží zelený chřest, který celý tento pokrm pozvedne na vyšší úroveň.
- 300 g rýže na rizoto
- 300 g zeleného chřestu
- 1 cibule
- 20 g másla
- 1,5 dcl bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g parmazánu
Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a dejte ji osmahnout na rozpálenou pánev s kapkou olivového oleje. Když je cibule osmahnutá, přisypte syrovou rýži a krátce společně orestujte. Poté přilijte kvalitní bílé víno, promíchejte a nechte ho odpařit.
Když se víno odpaří, je na čase pomalu po troškách přilévat vývar. Mezitím si očistěte chřest a nakrájejte ho na kolečka.
Asi po 10 minutách vaření přidejte do rizota chřest a vařte, dokud nebude rýže na skus. Poté odstavte z plotny a vmíchejte máslo s nastrouhaným parmazánem.