Co dát v zimě do košíku? Nakupujte potraviny, které vás zahřejí

Zima je docela ošidným obdobím z pohledu dodržování zásad zdravé výživy. Tělu chybí energie. Dny jsou krátké, ráno se pozdě rozednívá a večer se brzy smráká, slunečního svitu je málo. Navíc je venku zima, nic se nám nechce dělat. Donutit se sportovat je náročné.

Organismus volá po potravinách, které mu dodají energii a zlepší náladu – často jsou to bohužel sladkosti nebo tučné kalorické bomby. Jak si poradit se zimními nákupy, abyste se nezpronevěřili štíhlé linii?

Nechoďte nakupovat hladoví

Zásadou číslo jedna, jak nakupovat potraviny, je především nechodit na nákup hladový. Platí to samozřejmě nejenom v zimě, ale pokaždé, když jdete do obchodu. Jestliže vyrazíte na lov potravin s prázdným žaludkem, je mnohem pravděpodobnější, že toho nakoupíte víc a sáhnete po kaloričtějších potravinách s vyšším obsahem tuku a cukru. Toho je dobré se vyvarovat.

Půjdete-li ale nasycení, je potvrzeno, že budete nakupovat uvážlivěji. Vhodné je také promyslet si dopředu, co budete vařit a podle toho si sestavit nákupní seznam. Když postupujete podle něho, nákup potravin je hračkou. Vyberete zdravé potraviny s vysokou nutriční hodnotou, které vám pomohou zahřát zimou oslabené tělo.

Zjednodušit nakupování vám mohou společnosti, u kterých si jídlo objednáte přes internet. Například Košík.cz vám doveze potraviny až k vašim dveřím a vy nemusíte ani chodit do supermarketu. Pro nově registrované je navíc možné využít Košík.cz slevový kupón na dopravu zdarma.

Dopřejte si potraviny, které uvolňují teplo

Inspiraci si můžete vzít u svých babiček. Měly ve zvyku vařit v zimě husté polévky, péct maso, vařit různé čaje pro zahřátí, na snídaně připravovaly kaše. Když se budete držet jejich po staletí prověřených zásad, určitě neprohloupíte. Musíte je ale sladit se zdravou výživou. Není to nic těžkého. Stačí jenom trochu uvažovat dopředu, co a kdy si přichystáte k jídlu a co vám v kuchyni aktuálně chybí.

Je samozřejmé, že v zimě dáte přednost zahřívacím potravinám, které doplní energii. Ukážeme vám ale takové potraviny, které sice dodají tělo teplu, ale nejde o kalorické bomby, po kterých byste přibírali. Zdravé stravování se dá dodržovat i za nepříznivých teplotních podmínek, ovšem nebudete jíst syrové zeleninové saláty jako v létě, ale potřebnou porci vitamínů si dopřejete ve formě polévky. Některé potraviny mají termogenní efekt, uvolňují teplo a zrychlují metabolismu, klidně až o 15 %. Velmi efektivní je v tomto směru koření a také bílkoviny.

Kupte si dobrý bylinkový čaj

Především si položte otázku, co budete pít. Zima je ideální dobou pro bylinkové čaje. Ovšem s jejich dávkováním si dejte pozor. Držte se doporučení odborníků, nepřekračujte určené množství šálků na den. Někdy se například udává, že je vhodné čaj pít třeba tři týdny v kuse, pak si dát týden pauzu a začít novou kůru.

Ve vašem nákupním košíku by proto neměl chybět kvalitní bylinkový čaj, příjemný je třeba lipový, heřmánkový či meduňkový. Chcete-li povzbudit metabolismus a pořádně ho zahřát, skvělou volbou je zázvorový čaj, obvykle kombinovaný s dalšími ingrediencemi. Pomůže i zelený čaj, který je zdravým a zaručeným spalovačem tuků.

Příliš to ale nepřehánějte s kávou. Opatrní buďte také s alkoholem. Sice vás na chvíli zahřeje, ale to je jenom zdání, které se vám může vymstít především venku – máte pocit, že je teplo a snadno prochladnete. Kromě balíčků čaje samozřejmě nezapomeňte ani na kvalitní neperlivou vodu nebo minerálky. Obojí dejte do košíku.

Pomůže vám zelí i červená řepa

S čerstvou zeleninou je to teď trochu komplikovanější. Farmářské trhy mají kvůli chladnému počasí pauzu. Platí ale zásada, že je důležité vycházet především z našich sezónních surovin. Vynikající je v tomto směru zelí, které obsahuje velké množství vitamínu C. Kupujte proto kysané zelí, můžete připravit výbornou zelňačku a maso se zelím nemusí být nutně vepřové – skvěle se takto dá připravit i krůta, kuře nebo králík.

Dál je výbornou zahřívací zeleninou křen. Dopřejte si také v obchodě dostatek kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) na chutnou polévku plnou vitamínů. Ohřívá i cibule, pórek, špenát, červená řepa nebo kapusta. Nezapomínejte ani na brambory. Všechny tyto druhy zeleniny pomohou zahřát. Naopak okurky, papriky, rajčata patří mezi spíše ochlazovací potraviny. V současnosti jsou také samozřejmě pěstované ve sklenících, a tudíž nemají tolik vitamínů jako v létě.

Zasyťte se bílkovinami

Bílkoviny patří v chladnějším období také mezi důležité zdroje energie. Proto určitě v zimě choďte také do řeznictví. Ovšem vůbec nejlepší alternativou jsou tučnější ryby jako losos, tuňák, makrela. S těmito rybami doplníte kvalitní zdravé tuky jako omega 3 mastné nenasycené kyseliny a také bílkoviny. Organismus má s trávením bílkovin více práce a tím se také udržuje v chodu. Patříte-li mezi vegetariány a maso nejíte, můžete si vybrat i masové náhražky jako tempeh, šmakoun nebo seitan. Na zimu se hodí i rostlinné bílkoviny z luštěnin. Proto se nebraňte ani nákupu různých druhů fazolí, čočky nebo hrachu. Uplatníte je v polévce i jako přílohu v podobě kaše.

Citrusy jako prevence proti chřipce

Z ovoce vsaďte na domácí jablka a hrušky, hodí se i sušené švestky nebo meruňky. Můžete si z nich připravit třeba kompoty, smoothie nebo také použít nasekané na kousky do snídaňové ovesné kaše. Citrusy sice obsahují hodně vitamínů C, ale na druhou stranu ochlazují. Ovšem v době chřipek jsou vynikající prevencí. Proto z ovoce naplňte nákupní vozíky jablky, hruškami, sušeným ovocem a v rozumné míře přidejte i pomeranče, mandarinky, citrony a pomela nebo grepfruity.

Kombinujte ohřívací a ochlazovací potraviny

Vidíte, že i v zimě se dá vytvořit pestrý jídelníček plný vitamínů, minerálů a bílkovin. Stačí jenom vědět, po čem v obchodě sáhnout, aby vaše štíhlá linie neutrpěla a tělo se zahřálo.

Někteří lidé by ale měli přistupovat k potravinám, jež zahřívají, opatrněji. Jde zejména o ty, jež trpí vysokým tlakem, ženy v menopauze, hyperaktivní jedinci, nebo ti, co mají sklony k nervozitě. Vhodné je proto také kombinovat termogenní potraviny s těmi ochlazovacími. Třeba nepít studené mléko, které ochlazuje, ale dát si teplé kakao. Dobrý nákup je základem kvalitního jídelníčku.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.