Co je tapioka a tipy na recepty
Tapiokové kuličky, zkráceně tapioka, je označení pro průsvitné kuličky, které má spousta konzumentů spojené především s populárním nápojem, kterým je bubble tea. Nicméně využití tapioka kuliček je daleko rozsáhlejší, využít se dají třeba jako zahušťovadlo sladkých i slaných pokrmů. A jaký tapioka recept byste rozhodně neměli ponechat bez povšimnutí?
Co je tapioka
Odpověď na otázku, co je tapioka, je snadná. Jedná se o průsvitné kuličky vyráběné ze škrobu kořene manioku, který roste zejména v asijských zemích, Africe a Jižní Americe. Pěstování manioku údajně probíhalo již 4 000 let před naším letopočtem. Ceněná je rostlina zejména proto, že je schopná dostatečně zasytit člověka i zvířata, a ještě navíc nabízí různé způsoby využití. Ten nejznámější představují tapioka perly, které se mimo jiné staly základem vyhledávaného nealkoholického nápoje, kterým je bubble tea. Kromě tapioky se v bubble tea nachází i čaj, nejčastěji černý, sirupy, cukr a v případě mléčné verze i mléko.
Tapioka kuličky jsou lehce stravitelné, jelikož neobsahují lepek. Nutné je však počítat s vysokým obsahem sacharidů. Právě kvůli vysokému obsahu sacharidů se žádný tapioka recept příliš nehodí ke zdravému stravování.
Tapioka perly druhy
Obecně se tapioka kuličky dělí na dva druhy, kterými jsou:
- tapiokové perly černé: tvoří základ bubble tea a jsou obohacené o černý cukr,
- tapiokové perly světlé: využívají se pro recepty, jako jsou pudingy.
Dané druhy se tak mezi sebou liší nejen barvou, ale taktéž vhodným využitím.
Proč konzumovat tapioku?
Mezi přední důvody, proč do svého jídelníčku zařadit tapioku, patří fakt, že neobsahuje nezdravé tuky, jako je tomu například u pokrmů z fast foodu. Taktéž je prokázáno, že konzumace tapioky přispívá k lepšímu trávení, jelikož má tapiokový škrob na lidské tělo obdobný účinek jako vláknina. Dalším benefitem je i to, že tapioka perly rychle zasytí, ačkoliv neobsahují velké množství živin. V neposlední řadě jsou perly ceněné z toho důvodu, že neobsahují lepek, a oproti tomu obsahují dostatek minerálních látek, jako je vápník, fosfor či draslík, a vitaminů.
Jaký tapioka recept vyzkoušet?
Vyhledávaným tapioka receptem není pouze zmiňovaný bubble tea, senzační je také tapioka puding nebo má poměrně rozsáhlé využití tapioka mouka.
Tapioka puding
Nejvyhledávanější tapioka dezert představuje bez pochyb tapioka puding, který lze upravit na několik možných způsobů. Zkuste tapiokový puding doplnit oblíbeným druhem ovoce, čokoládovými hoblinkami nebo kokosový plátky. Ideální je tapiokový pudink k snídani či dopolední svačině. Výroba je snadná a poměrně rychlá, hotový je tapioka puding zhruba za půl hodiny. Jaké ingredience budou pro tento tapioka dezert potřeba?
Potřebné ingredience
- 1/2 šálku světlých tapiokových perel
- 3 šálky plnotučného mléka1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Tapioka puding recept
Smíchejte tapioku, mléko a sůl v 1 1/2 litrové pánvi na středně vysoké teplotě, míchejte a postupně přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte tapioka perly odkryté na nejnižším možném ohni. Postupně přidávejte cukr, dokud tapioka kuličky nenakynou a nezhoustnou. V závislosti na typu nebo značce tapioky, kterou používáte, může celý proces vaření trvat od 5 minut do 45 minut při velmi nízké teplotě. Občas promíchejte, aby se tapioka nepřichytila ke dnu pánve.
V samostatné misce rozklepněte vejce. Velmi pomalu zašlehejte trochu horké tapioky, aby se vyrovnala teplota obou surovin, zabrání se tak sražení. K tapioce v pánvi pomalu přidávejte druhé vejce. Zvyšte teplotu na střední a několik minut míchejte, dokud nezískáte hustou pudingovou konzistenci. Nenechte směs vařit, aby se tapiokový vaječný krém srazil. Chlaďte 15 minut a následně vmíchejte vanilku. Podávejte tapioka pudink teplý, nebo vychlazený.
Tip! Zakoupit potřebné tapioka perly je možné na e-shopu Grizly.
Tapiokové palačinky
Příprava dalšího tapioka dezertu, kterým jsou palačinky, je více než snadná a rychlá. Zapotřebí je jen několik málo surovin, obdobně jako u tradičního receptu na palačinky. Náplň si můžete zvolit podle sebe, oblíbená je například kombinace ovoce s řeckým jogurtem nebo různé varianty proteinových másel. Dopřejte si recept na palačinky z tapioky ideálně k snídaní nebo dopolední svačině, stejně jako tapioka puding.
Potřebné ingredience:
- 1 šálek tapiokového škrobu
- 1/2 šálku vody
- 1/4 lžičky soli
Tapiokové palačinky recept:
Nasypejte tapiokový škrob do střední misky. Postupně po 2 polévkových lžících přidávejte vodu, a to za stálého míchání. Stále míchejte a přidávejte vodu, dokud se z celé směsi nevytvoří střední až malé hrudky. Pokud je vaše směs příliš vlhká, přidejte trochu více škrobu, dokud nenajdete správnou rovnováhu.
Navlhčený škrob propasírujeme přes velmi jemné sítko do čisté misky. Vařečkou důkladně promíchejte škrob v sítu, aby prošel. Po prosátí přidejte sůl a znovu vše promíchejte.
Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu a z obou stran na ní palačinku zhruba 30 sekund opečte. Poté palačinku naplňte libovolnou náplní.
Bezlepkové tortilly
Základem mexické kuchyně jsou tortilly, které se dají vytvořit i v bezlepkové podobě, a to využitím tapioka mouky. Tu je možné zakoupit například na e-shopu Pilulka nebo ve vybraných supermarketech či prodejnách zdravé výživy. Tyto plněné tortilly je možné zhotovit z pouhých čtyř ingrediencí, které jsou vhodné jak pro alergiky, tak pro vegetariány nebo vegany. Dopřejte si plněné tortilly s tapioka moukou k obědu či večeři.
Potřebné ingredience
- 120 g cizrnové mouky
- 60 g tapioka mouky
- cca 200 ml vody
- 1/3 lžičky soli
Recept na bezlepkové tortilly
Všechny uvedené ingredience vložte do kuchyňského robota a společně je promíchejte. Následně tortilly jednu po druhé osmahněte na nepřilnavé pánvi na troše oleje. Poté je naplňte například kuřecím masem se zeleninou.
Churros s tapioka moukou
Churros jako tapioka dezert jsou taktéž možné, k jejich výrobě budete mimo jiné potřebovat tapioka mouku, díky které bude výsledná dobrota bezlepková. Chuťově jsou tyto churros velmi podobné těm klasickým španělským, které si zejména v Barceloně a zbylém Katalánsku rádi dopřávají místní obyvatelé. Může se jednat o skvělé party občerstvení, stejně jako je tomu u receptu na domácí tortilly. Aby vám churros klouzaly lépe do krku, nezapomeňte k nim podávat i čokoládu.
Potřebné ingredience
- 1 šálek vody
- 20 g másla
- 1/4 lžičky sůl
- 1 šálek tapiokové mouky
- 1/4 šálku mandlové mouky
- 1/4 hrnku kokosové mouky
- 1 vejce
- extra panenský olivový olej na smažení
Recept na churros
Vodu, máslo a sůl zahřejte na pánvi, dokud směs nedosáhne bodu varu. Poté pánev sundejte z plotny a vmíchejte mouku. Nejprve přidejte kokosovou mouku a poté postupně zapracujte tapiokovou. Míchání během přidávání zabráníte tomu, aby se v těstu vytvořily hrudky. Pracujte však rychle, protože teplá voda pomáhá začít vařit tapiokový škrob a dodává mu pružnou strukturu, která pomáhá držet těsto pohromadě. Nakonec vmíchejte mandlovou mouku.
Jakmile jsou všechny mouky zapracovány do vody, vmíchejte vejce. Měli byste skončit s hustým, lepkavým těstem. Nyní předehřejte olivový olej (pro smažení) na pánvi na středním ohni. Přidejte těsto do lisu na sušenky nebo cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou.
Když olej dosáhne teploty přibližně 190 ºC, můžete začít smažit churros. Provazce těsta vkládejte buď přímo do horkého olivového oleje, nebo je naneste na čistý hadřík pro snadnější krájení a smažení.
Smažte churros do středně zlatohnědé barvy. Tyto churros bez obilovin se vaří déle než tradiční churros vyrobené z pšeničné mouky.
Vyjměte Churros z oleje a nechejte je okapat na savém papíru nebo bavlněné utěrce. Ihned je posypejte cukrem. Podávejte s čokoládou.
V čem je speciální tapioková mouka
Narůstající oblibu zaznamenaly nejen tapioka kuličky, ale i mouka, jelikož je bezlepková, a tak ji mohou konzumovat i osoby s intolerancí lepku. Využít je mouku z tapioky možné jak pro sladké, tak pro slané pokrmy, například pro výše zmíněné bezlepkové palačinky, nebo k zahuštění omáček. Plnohodnotně je s tapiokovou moukou možné nahradit pšeničnou mouku. Ve výsledku je tapioková mouka označením pro škrob z kořene manioku.