Co je to amarant a jaké jsou jeho účinky?

Amarant je druhem pseudocereálie, která se přidává zejména do bezlepkových receptů. V obchodě se dají sehnat jak amarantová semínka, tak mouka, která se hojně využívá během pečení. Ačkoliv plodina pochází z Jižní Ameriky, dá se pěstovat i v našich podmínkách, jak na to a jaké účinky má amarant na lidský organismus?

Amarant rostlina

Často se rostlina amarantu chybně řadí mezi obilniny, a to proto, že se jako obilovina chová. Ve skutečnosti se však jedná o pseudocereálii, která se pěstuje pro svá jedlá semena. Nejhojněji se rostlina amarantu pěstuje v oblasti Mexika, nicméně díky tomu, že je rostlina poměrně nenáročná, si ji můžete vypěstovat i na vlastní zahradě.

Po amarantu se porozhlédněte ideálně na pultech zdravé výživy, případně jej prodávají vybrané supermarkety. Za příbuzný druh amarantu se považuje quinoa, která je přímo jednou z odrůd z čeledi amarantů. Tedy jak quinoa, tak rostlina amarantu patří k bezlepkovým surovinám. Další pseudocereálií je i pohanka, s níž mají podobné využití. Například taková tomatová polévka s pohankou se dá zaměnit amarantem. Obecně se dají semena amarantu zužitkovat ve slaných i sladkých receptech.

Amarant účinky

Mezi nejvyhledávanější účinky amarantu patří jeho schopnost pomáhat při trávení a ocení jej taktéž lidé s intolerancí lepku. Dále je amarant schopný posilovat imunitní systém, proto pokud si jej dopřejete v chřipkovém období společně s dalšími superpotravinami, jako je česnek či brokolice, bude vaše tělo odolnější vůči nemocem. Další účinky amarantu zahrnují zlepšování kvality vlasů nebo podporu růstu svalů. V neposlední řadě konzumace amarantu pomáhá předcházet šedému zákalu a zabraňuje osteoporóze.

Amarant pěstování

Jak již bylo zmíněno výše, k pěstování amarantu dochází především na území Jižní Ameriky, nicméně neznamená to, že si rostlinu nemůžete vypěstovat i v evropských podmínkách, jak na to? Nejlepší je si semínka amarantu prvně zasadit do květináče a jakmile vyklíčí, tak je zhruba na konci května přesadit do písčité půdy. Při pěstování amarantu dbejte na to, aby měl dostatečný přísun slunečních paprsků a stejně tak jej poměrně často zalévejte. Úrodu rostlina většinou přinese přelomem září a října. Jedná se o jednoletou rostlinu, která tak plodí pouze jednou. Využít se dají jak semena sama o sobě, tak z nich můžete zkusit zhotovit mouku. Ta své uplatnění v kuchyni najde obdobně jako jiné bezlepkové varianty.

V jakých formách se můžeme s amarantem setkat?

Mezi tři nejčastější formy, s nimiž se můžeme v souvislosti s amarantem setkat, patří semena, amarantová mouka i amarantový olej. Vše zmíněné je možné pořídit na e-shopu Grizly, případně ve vybraných prodejných zdravé výživy.

Amarantová mouka

Nejen v bezlepkových receptech nalezne amarantová mouka své uplatnění. Tento druh mouky obsahuje zhruba 370 kalorií na 100 gramů. Kromě kalorií se však v amarantové mouce nachází velké množství bílkovin, potřebná vláknina, vitamin B6 a několik minerálních látek jako mangan, hořčík a fosfor. Právě díky tomu, že amarantová mouka obsahuje dostatek vlákniny a bílkovin, snižuje chuť k jídlu a přispívá tak k hubnutí. Senzačně se tento typ mouky hodí pro nekynuté chleby, tortilly a stejně tak ji můžete zužitkovat pro palačinky nebo sušenky.

Amarantový olej

Výhodou amarantového oleje je bezpochyby to, že má vnitřní i vnější užití. Pokud se rozhodnete amarantový olej konzumovat, učiňte tak každý den těšně před jídlem, a to formou jedné až tří čajových lžiček. Pravidelnou konzumací získáte všechny účinky, které amarant nabízí. V případě vnějšího využití se dá olej zužitkovat pro zklidnění podrážděné pokožky, případně sliznice. Vhodný je olej taktéž pro suchou a stárnoucí pokožku. Zkuste olej z amarantu zařadit do každodenní rutiny péče o obličej.

Tipy na amarant recepty

Mezi vyhledávané amarant recepty se řadí ze sladkých řad palačinky, vafle a muffiny. A co se týká slané kuchyně, pak se s amarantem můžeme setkat například v burgeru, polévce nebo salátu. Jak si vybrané amarant recepty připravit z pohodlí domova?

1

Vafle s libovolnou přílohou

Skvělým snídaňovým či svačinovým pokrmem jsou vafle, které se dají připravit na několik způsobů. Lišit se mohou jak přílohou, tak druhem těsta. Toto těsto na vafle je bezlepkové, tudíž jej ocení i osoby s intolerancí lepku. Jedná se o poměrně jednoduchý amarant recept, kdy výsledek stojí opravdu za to.

Potřebné ingredience

  • ⅓ šálku amarantové mouky
  • ⅓ šálku ovesné mouky
  • ⅓ šálku sladké rýžové mouky
  • ¼ šálku tapiokového škrobu
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • ½ šálku + 3 lžíce plnotučného mléka
  • 2 oddělená vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • ½ lžičky vanilky
  • 2 lžíce celozrnného amarantu

Postup

Ve střední míse prosejte amarantovou mouku, ovesnou mouku, sladkou rýžovou mouku, tapiokový škrob, cukr, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek. V malé misce prošlehejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.

Pomocí mixéru šlehejte bílky na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří sníh. Přidejte mléčnou směs k suchým ingrediencím a šlehejte, dokud se vše důkladně nespojí. Pokud používáte, přidejte celozrnný amarant. Jemně vmíchejte do těsta vyšlehané bílky, dokud se nespojí – nepřemíchejte.

Hotové těsto na vafle vložte do vaflovače.

Tip: Vyzkoušejte i vafle od Ketomix.

2

Citronové muffiny s mákem

Vegetariánské a bezlepkové muffiny s citronem jsou oblíbené zejména v letním období, kdy díky obsaženému citronu příjemně osvěží. Jedná se taktéž o skvělé pohoštění na oslavu anebo o rychlou, přitom chutnou svačinu pro návštěvu. Pro ještě lepší chuť můžete do muffinů přidat i několik borůvek či jahod.

Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek amarantové mouky
  • ½ šálku bezlepkové ovesné mouky
  • ¼ šálku kukuřičné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžička jedlé sody
  • 2 citrony
  • ⅓ šálek granulovaného erythritolu
  • ½ šálku sladkého mrkvového pyré
  • 2 lžíce máku
  • ½ lžičky extraktu z vanilky
  • ¼ šálku neslazeného mandlového mléka
Glazura:
  • 3 lžíce erythritolu
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička máku

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké misce smíchejte všechny ingredience na muffiny a dobře promíchejte, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Do každého košíčku dejte asi 2 lžíce těsta. Pečte 25-30 minut. Následně vyjměte a nechte vychladnout.

K výrobě polevy jednoduše smíchejte erythritol, vodu a mák. Promíchejte a pokapejte glazurou vrch každého muffinu.

3

Zázvorové sušenky

Příjemně měkké zázvorové sušenky vyrobené z amarantové mouky jsou opět bezlepkovým receptem vhodným zejména ke svačině. Některé rodiny tento amarant recept využívají dokonce jako náhradu cukroví. Navíc díky obsaženému zázvoru podpoříte svoji imunitu.

Potřebné ingredience:

  • 1 šálek neslazené jablečné omáčky
  • ½ šálku amarantové mouky
  • ½ šálku pohankové mouky
  • 1 šálek šípkového škrobu
  • 2 PL prášku do pečiva
  • 1 ½ ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL skořice
  • ¼ ČL muškátového oříšku
  • ½ ČL extraktu z vanilky
  • 1 PL melasy
  • 2 PL erythritolu

Postup:

Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience.
Plech vyložte pečicím papírem a pomocí polévkové lžíce odměřte zhruba 18 kousků těsta, které dejte na plech. Pečte 15-20 minut do zlatavé barvy. Po vyjmutí nechejte zázvorové sušenky vychladnout.

Dobrou zprávou pro všechny starší osoby je také to, že je amarant schopný oddálit šedivění vlasů, a to díky výjimečné kombinaci minerálů, které obsahuje.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.