Co jsou to vlastně puriny?

Tato bolest je označována jako dna, nebo záchvat dny. Problém nastává když:
- je-li porucha vylučování kyseliny močové
- zvýšený přísun purinů ve stravě – nadměrná tvorba kyseliny močové
Dna
Nemoc úzce souvisí se stravováním a také k ní přispívá nadměrná konzumace masa a alkoholu a dalších potravin s vysokým obsahem purinů. V dřívějších dobách si stravu bohatou na maso a alkohol mohla dát jen šlechta, a tak vzniklo označení nemoc králů.
Dna, přezdívaní mimo jiné také pograda či pakostnice, je porucha metabolického systému organismu, která se projevuje velmi bolestivým a zánětlivým onemocněním kloubů. Bolest způsobuje navrstvení krystalků kyseliny močové, které jsou ostré jako jehličky a vznikají při zpracování purinů. Nejčastěji bývá postižen palec u nohy, ale postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček.
Záchvat dny
Při akutním záchvatu dny dochází ke zvýšené citlivosti a bolestivosti kloubu. Může se stát, že pacienta postihne i horečka, malátnost, zimnice nebo bolesti v zádech. Záchvat přichází většinou v ranních hodinách. A vyvolán může být především dietní chybou, stresem, zvýšenou konzumací alkoholu nebo i nadměrnou fyzickou zátěží nebo úrazem. Projevuje se ostrou až bodavou bolestí v postiženém kloubu, který je výrazně oteklý, zarudlý a kůže bývá citlivá. Pokud vás záchvat postihne, vezměte si léky proti bolesti s protizánětlivými účinky, přikládejte ledové alkoholové obaly a vyhledejte odbornou pomoc. Doporučuje se také pít demineralizovaných tekutin – třešňové, jahodové či celerové šťávy, které neutralizují kyselinu močovou. Pomáhá také syrové ovoce.
Puriny v potravinách
Při onemocnění dnou je třeba vyhnout se potravinám, které obsahují více než 50 mg purinů na 100 g. Měli byste snížit konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Mezi potraviny bohaté na puriny patří také zejména maso – vnitřnosti, ledvinky, játra a mozeček. Dále také kuřecí a telecí. Ale ne všechno maso je na tom stejně, bílé je obvykle lepší než červené. V menší míře si při onemocnění dnou můžeme dopřát hovězí nebo vepřové maso.
Oproti tomu brokolice je potravina s nízkým obsahem purinů. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (brambory, brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte ideálně jen čerstvé a zralé. Všechny tyto zásady jsou pacientům známy jako dieta při dně.
Puriny v kávě a pivu
Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu celkově. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo právě v pivě, které by se při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo. Velké množství purinů se nachází také v kofeinu, doporučuje se proto omezit konzumaci černé kávy a také kakaa, čaje a koly. Ale určitě byste měli pít hodně čisté vody, jelikož kyselina močová prochází vaším tělem prostřednictvím moči. Jestliže nepijete dostatek vody, můžete zvýšit hromadění kyseliny močové v těle. Ideální je za den vypít dva až dva a půl litru vody.
Rizikové faktory:
- nadměrná konzumace masa a alkoholu
- nedostatečný pitný režim
- dědičnost
- nadváha a nedostatek pohybu
- stres
- některé druhy léků
Dieta při dně – nízkopurinová dieta
Pro léčbu dny vám lékař doporučí léky snižující tvorbu kyseliny močové nebo léky na na podporu jejího vylučování z organismu. Dobrou alternativou mohou být také přírodní produkty jako je vojtěška, aloe, yzop nebo lopuch. Ale nejdůležitější krokem pro léčbu dny je změna životního stylu a stravy, tedy dieta při dně. Potraviny si vybírejte podle obsahu purinů. Hlavní složku stravy by měly tvořit potraviny s obsahem nižším než je 50 mg, zcela vyloučit byste měli potraviny s obsahem nad 150 mg a potraviny s obsahem purinů okolo 50–150 mg by se měly pouze omezit. Přesto dieta při dně nabízí spoustu zajímavých možností a pestrých receptů, i když vynecháme kuřecí nebo vepřové maso.