Cuketová buchta: Slané i sladké potěšení
Cuketové brownies
Brownies sice nepatří mezi úplně klasické buchty, ale cuketa a kvalitní čokoláda jdou zkrátka dokonale dohromady. Ačkoli může zdání klamat, nejedná se o recept, kterým by člověk příliš hřešil. Naopak, kakao obsahuje mnoho minerálních látek, cuketa dodá vlákninu a navíc obsahuje minimum kalorií.
Suroviny:
- 1 hrnek jemně nastrouhané cukety
- 3 lžíce medu
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 1 a ½ hrnku celozrnné mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- 3 lžíce másla
Cuketu si omyjte, případně oloupejte, vydlabejte a poté nastrouhejte na jemném struhadle.
Do mísy si nasypte celozrnnou mouku, jedlou sodu a kakao. Tyto sypké suroviny zlehka promíchejte a dejte zatím stranou.
V dalším kroku si v troše másla rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (alespoň 50%). Když je čokoláda rozehřátá, vmíchejte do ní med a vlijte ji do mísy s připravenou sypkou směsí. Vše spolu dobře promíchejte a vmíchejte vejce.
Na úplný závěr do těsta vmíchejte nastrouhanou cuketu (pokud pustila hodně vody, nejdříve ji slijte), nalijte těsto do připravené vymazané formy a dejte péct na 180° přibližně půl hodiny. Dejte si pozor, abyste těsto nevysušili.
Cuketová buchta á la perník
Asi nejklasičtějším způsobem, jak využít cuketu do moučníku, je upéct perník. Těsto perníku bude totiž díky cuketě lahodně vláčné a navíc ta úžasná vůně skořice, hřebíčku a badyánu – to je prostě neodolatelná kombinace.
Suroviny:
- 3 hrnky celozrnné mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- ¾ hrnku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 3 hrnky jemně nastrouhané cukety
- lžička sody
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- špetka soli
- hrst oříšků
Cuketu si omyjte, oloupejte a pokud máte straší kousek, tak ji i vydlabejte a nakonec nastrouhejte na jemném struhadle. Pozor, vodu, kterou cuketa pustí neslévejte. bude sloužit k rozředění těsta. Cuketu do těsta můžete kombinovat i s dalšími surovinami, například s jablky nebo s vyzrálým banánem. Fantazii se meze nekladou.
Do větší mísy si připravte sypké suroviny, tedy celozrnnou mouku, lžičku sody, sůl, cukr, kakao a perníkové koření. Vše společně promíchejte. Poté do směsi rozklepněte vejce, přilijte olej, přidejte cuketu a vše společně dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte na hrubo posekané ořechy, nalijte do vymazaného a vysypaného (ideálně strouhaným kokosem) pekáčku a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160° asi 25 minut.
Jestli je perník upečený, zkontrolujte suchou špejlí. Navrch můžete nalít čokoládovou nebo karobovou polevu nebo třeba potřít pikantní domácí marmeládou.
Slaná cuketová buchta
Cuketa na pánvi, cuketa v troubě, cuketa s mletým masem… Možností je mnoho, ale komu by se stále chtěly vymýšlet nějaké nové recepty. A přitom je tu jednoduché řešení v podobě cuketové buchty na slano! Výhodou slané cuketové buchty je to, že patří mezi jednoduché a rychlé recepty ve stylu “co dům dal”. A přitom vás na chuti vůbec neošidí. Z cukety si můžete připravit i tradiční francouzský slaný koláč.
Suroviny:
- 3 hrnky hrubě nastrouhané cukety
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 prášek do pečiva
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- 200 g kvalitní uzeniny (nebo třeba tofu, pokud chcete zdravější variantu)
- 200 g hrubě nastrouhaného sýra
- 3 vejce
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- hrst čerstvých bylinek
Cuketu si omyjte a pokud máte větší a starší kousek, tak ji i oloupejte a zbavte semínek. Poté ji nastrouhejte na hrubém, struhadle. Stejně tak nastrouhejte i kousek dobrého tvrdého sýra. Uzeninu můžete také nastrouhat nebo nakrájet na menší kostičky.
Do větší mísy si nasypte celozrnnou mouku (například žitnou nebo špaldovou) , přidejte prášek do pečiva, sýr, uzeninu, prolisujte česnek, rozklepněte vejce a vlijte olej. Nakonec přidejte cuketu, aniž byste slévali vodu.
Vše společně dobře promíchejte a na samotný závěr můžete přidat pro barvu také hrst posekaných čerstvých bylinek. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečte na 200°asi 30 minut.
Zdravá cuketová buchta s tvarohem
Nesmíme zapomenout na to, že je cuketa velmi vhodnou součástí zdravého jídelníčku. Je lehká a dietní. Vyzkoušejte tento recept, který ale není určený jen pro ty, kteří si úzkostlivě hlídají váhu, ale pro každého, kdo si chce zdravě pochutnat.
Na těsto:
- 2 jablka
- ½ cukety
- 2 hrnky jemně mletých ovesných vloček
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- skořice
- ořechy a semínka podle chuti
Na krém:
- 1 balení měkkého tvarohu
- 1 lžíce medu
- 1 citron
Jablka a cuketu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. K tomuto základu přisypte jemně mleté ovesné vločky, lžičku jedlé sody, med, vejce a podle chuti skořici semínka (sezamová nebo třeba slunečnicová) a nasekané oříšky. Dobře promíchejte a narovnejte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Tento korpus pečte v troubě na 180° asi 40 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Zatím si připravte krém. Potřebovat budete jen vaničku dobrého měkkého tvarohu, do něj vmíchejte asi lžíci medu a podle chuti šťávu z citronu.
Když je korpus vychladlý, potřete ho tvarohovým krémem. Navrchu můžete ozdobit skořicí, oříšky a semínky. Hotový moučník dejte alespoň na hodinu uležet do lednice a můžete podávat.