Dietní štědrovečerní večeře
Vánoce jsou už opravdu za dveřmi a tak je čas zamyslet se, jak letos bude vypadat štědrovečerní večeře. Většina se nejspíš spolehne na klasiku, ale pokud se celý rok snažíte dodržovat zdravý jídelníček, byla by škoda si to pokazit. Co zkusit třeba lehký bramborový salát bez majonézy?
Vánoce nejsou jen štědrovečerní večeře
Na vánoční svátky se chystáme mnoho dnů a týdnů předem, spousta lidí dodržuje adventní dobu a zvyky. Zdobí se příbytky, zapalují adventní svíčky, nakupují a balí dárky pod stromeček, peče se cukroví a chystají nejrůznější dobroty. Všechno vyvrcholí 24. prosince večer právě během štědrovečerní večeře a rozdávání dárků pod rozsvíceným vánočním stromečkem.
Ale Vánoce nejsou jen jeden konkrétní večer, počítat do nich musíme i následující dny, kdy se scházíme s rodinou a přáteli a často pokračujeme v hodování. Podobné vybočení z normálu vlastně představuje i celý advent, kdy pro samé nestandardní povinnosti často nestíháme pravidelně jíst. Abychom během pár dnů nezahodili celoroční snahu o vysněnou postavu, je dobré dodržovat pár jednoduchých pravidel.
Je také užitečné si uvědomit, jak se Vánoce slavily dříve. Štědrovečerní večeře byla vlastně pestřejší než dnes. Jako předkrm se nejčastěji podávala placka s medem, která měla ochrannou moc. Následovala polévka, nejčastěji luštěninová, jako hlavní chod se často podával houbový kuba a dezertem bylo nejčastěji sušené ovoce. Později se během štědrovečerní večeře začala podávat ryba, nejčastěji kapr. Tradičními recepty jsou kapr na modro nebo na černo.
Jak to zařídit, aby Vánoce nezničily vaši snahu zhubnout?
V první řadě je důležité přiznat si, že na vině nejsou Vánoce samotné, ale slabá vůle a lenost. Je prostě jednodušší svalit se do křesla a dívat se na pohádky v televizi. Přesto stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel, aby se Vánoce nestaly spíš časem devastace než odpočinku.
I Vánoce si zaslouží režim
Samozřejmě jsou Vánoce zvláštním obdobím, ale pokud chcete nový rok začít se stejnou váhou, jakou ručička na váze ukazovala na začátku prosince, není dobré na pravidelný režim zapomínat. Pomůže jíst stejný počet jídel, jako jste běžně zvyklí. Není dobré vynechat ani svačiny, pro které se hodí ovoce, zelenina nebo zakysané mléčné výrobky.
Ovoce a zeleninu bychom i během Vánoc měli konzumovat ve velké míře. Zimní období je také ideálním časem, kdy vyzkoušet nejrůznější druhy exotického ovoce, jako je papája, pitaya, kumquat nebo liči. I když u nás je zima, ve své domovině tyto plody právě dozrávají.
Tip: Ke svačině si můžete dát také oříšky, které obsahují spoustu zdravých tuků a dalších prospěšných látek. Velký výběr najdete například u prodejce Grizly.
Všeho s mírou
Největším problémem při dietě (a nejen o Vánocích), je nejrůznější ochutnávání. Snažte se proto vařit i o svátcích tak, aby jídla nebylo příliš a nemuseli jste řešit, co s přebytky uděláte. Taky pomáhá nemít na stole neustále nachystané nějaké dobroty, ať už je to cukroví (ani zdravé vánoční cukroví vás nezachrání, pokud ho sníte příliš), jedohubky nebo chipsy. Pokud už na stole něco musí být, nakrájejte si na malé špalíčky mrkev, kedluben nebo okurku.
Samozřejmě si můžete dopřát všechny dobroty, na které máte chuť a celý rok se na ně těšíte. Ale zůstaňte vždy jen u malé porce. Určitě není dobrý nápad svalit se po obědě na gauč s miskou cukroví (ani pokud jde o zdravé vánoční cukroví), která poslouží jako další chod do už tak plného žaludku.
Nezapomínejte na pohyb
Na Vánocích je skvělé, že máme dost času, který můžeme strávit s nejbližšími. Většinou se však potkáváme doma, zase u stolu plného něčeho dobrého. Ale co takhle jít si společně zabruslit nebo aspoň na nějakou delší procházku? Spousta rodin a kamarádů má také tradici nějakého většího výletu, třeba výšlap na blízký kopec je nejen tou správnou porcí pohybu, ale také skvělá aktivita na stmelení kolektivu. A pokud jste pod stromečkem našli třeba nové oblečení na cvičení nebo poukaz do posilovny, nečekejte s jeho použitím na další rok, začít můžete klidně hned.
Zdravější alternativy klasických dobrot
Hřešit jednou v roce třeba během štědrovečerní večeře není žádná tragédie. Ale někdy může být příjemné vyzkoušet něco nového, třeba celé štědrovečerní menu. Po vzoru našich babiček můžete vyzkoušet třeba kapra na modro místo běžné smažené úpravy, nebo jídlo zvané houbový kuba. Pokud vás experimenty nelákají, můžete vyzkoušet připravit aspoň lehký bramborový salát bez majonézy, za to se spoustou zeleniny.
Ani zdravé vánoční cukroví už dneska není žádná věda. Vyměnit lze běžnou bílou mouku za celozrnné alternativy nebo snížit množství cukru, případně ho nahradit jinými sladidly. Skvěle budou chutnat třeba vanilkové rohlíčky z mandlové mouky. Inspiraci najdete také v našich receptech, k vyzkoušení lákají třeba jáhlové kuličky.
Při některých dietách však nepomůže ani zdravé vánoční cukroví. Pokud vás přesto honí mlsná, můžete sáhnout například po proteinových dezertech od KetoMix, které neohrozí ani tu nejpřísnější ketonovou dietu. Dobrou náhradou za sladké cukroví může být také ovoce – a v zimě si můžeme dopřát i exotické ovoce, které právě v tuto dobu ve své domovině dozrává. Vyzkoušejte kaki, granátové jablko, karambolu nebo liči, můžete je jíst jen tak, nebo z nich připravit třeba smoothie.
Tip: Pokud byste to s vánočním hodováním přece jen přehnali a bylo vám těžko od žaludku, můžete použít některý z přípravků na žlučníkovou koliku, který najdete v lékárnách Pilulka.
Dietní štědrovečerní večeře – recepty
Jak tedy vytvořit správně slavnostní a přitom dietní štědrovečerní menu? Podle níže uvedených receptů si připravíte tradiční recepty – houbový kuba, kapr na modro nebo lehký bramborový salát bez majonézy.
Předkrm můžete zcela vynechat nebo zvolte jen něco symbolického, o co se můžete všichni podělit. Nebo pro každého připravte jen pár soust lehkého salátu s nějakou pikantní a chuť povzbuzující zálivkou.
Jako dezert můžete zvolit buď nějaké zdravé vánoční cukroví, nebo jednoduchý ovocný salát. Oblíbené ovoce nakrájejte na kousky o velikosti sousta a promíchejte. Pokud použijete kompotované ovoce (broskve, ananas nebo třeba hrušky), můžete trochu nálevu použít místo zálivky. Kdo má rád experimenty, může do salátu použít i exotické ovoce – mango, kumquaty nebo tzv. dračí ovoce (pitaya).
Houbový kuba
Tradiční jídlo chudších vrstev. Jeho příprava je jednoduchá a potřebujete jen pár ingrediencí. Dříve často toto jídlo sloužilo jako hlavní chod při štědrovečerní večeři a jeho popularita v posledních letech roste, ne nutně jako štědrovečerní večeře, ale třeba jako štědrodenní oběd. Základem úspěchu je prolnutí jednotlivých chutí a to vyžaduje nějaký čas na přípravu.
Výborné na obohacení jídelníčku jsou také kroupy, kterých je houbový kuba plný. Jedná se o celá zrna obilí, velmi často pšenice, ale existují i drobnější varianty jako krupky nebo lámanka. Použít můžete jakoukoliv velikost. A také se nemusíte omezovat jen na pšenici – například pokud musíte dodržovat bezlepkový jídelníček, můžete zvolit třeba kroupy pohankové, které celý pokrm ozvláštní svou lehce oříškovou chutí.
Ingredience:
- 200 g krup, krupek či kroupové lámanky
- 30 g sušených hub
- 2 lžíce rostlinného oleje (nebo sádla)
- 2 cibule
- 1 lžíce sušené majoránky
- 2 stroužky česneku (anebo klidně víc)
- zhruba 2 lžičky soli
Postup:
Kroupy propláchněte studenou vodou (v cedníku), dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte přibližně hodinu stát. Poté slijte, nalijte novou vodu, osolte a dejte vařit. Doporučuje se kroupy vařit na mírném plameni, nechat jen opatrně probublávat. Uvaření doměkka trvá asi 30 minut, ale klidně můžete kroupy nechat vařit o něco déle.
Sušené houby namočte do studené vody klidně den předem. Použít můžete také houby dušené (zavařené nebo mražené) nebo čerstvé. Na tuku zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte houby a duste. Přidejte majoránku a nakonec také uvařené kroupy. Nakonec přidejte prolisovaný česnek, případně kousek másla na zjemnění.
Pokud chcete získat opravdu krémovou konzistenci, můžete zkusit do pánve přilít tekutinu (nálev z hub, vývar nebo vodu) a nechat ji do pokrmu vsáknout a odpařit. Postup můžete několikrát opakovat, podobně jako při přípravě italského rizota.
Celou směs přendejte do pekáčku a asi půl hodiny zapékejte. Kroupy na povrchu zezlátnou a budou příjemně křupavé. S dobou zapékání to nepřežeňte, aby naopak kroupy neztvrdly. Podávejte s kyselými okurkami nebo zelím.
Vídeňský lehký bramborový salát
Receptů na bramborový salát bez majonézy existuje velké množství. V mnoha z nich pouze nahradíte majonézu jogurtem, případně zakysanou smetanou. Dobré je také přidat trochu citronové šťávy pro rafinovanější chuť.
Nebo můžete zkusit klasický vídeňský salát. Jde o lehký bramborový salát bez majonézy jaksi přirozeně – vláčnosti je dosaženo pouze uvolněním škrobu z horkých brambor přidáním horkého vývaru. Budete potřebovat ještě pár ingrediencí navíc, ale není to nic složitého. A ke smaženému řízku z ryby nebo kuřete je jako dělaný.
Ingredience:
- 1 kg brambor, varný typ A
- 250 ml vývaru, nejlépe hovězího
- 20 ml jemného bílého vinného octa
- 40 ml rostlinného oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- na dokončení volitelně: červená cibule, jarní cibulka, kyselá okurka, vajíčko vařené natvrdo
Postup:
Brambory dobře očistěte a uvařte ve slupce, buď v osolené vodě nebo na páře. Nechte asi deset minut zchladnout a co nejteplejší oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru.
Během chladnutí brambor si připravte zálivku. Ohřejte vývar, přidejte do něj olej a ocet, ochuťte solí a pepřem tak, aby vám to vyhovovalo.
Nakrájené brambory přelijte zálivkou a začněte jemně promíchávat. Míchání je při přípravě vídeňského bramborového salátu klíčové – díky němu se z brambor uvolní dostatek škrobu, aby zálivka zhoustla.
Do takto připraveného základu můžete přidat další přísady, ale také můžete tento lehký bramborový salát nechat jen takto jednoduchý. Vybrané suroviny nakrájejte na drobné kousky nebo na tenké plátky, ještě jednou promíchejte a nechte odstát při pokojové teplotě asi 20 minut.
Kapr na modro
V době našich babiček a prababiček byl Štědrý den a s ním i štědrovečerní večeře stále dnem postním. Největší svátek, tedy Narození Páně připadá na 25. prosince. Ryba se do štědrovečerního menu začala prosazovat jen zvolna a to hlavně v rybníkářské oblasti jižních Čech a v bohatších vrstvách. Tradiční českou rybou je bezesporu kapr a kapr na modro je snad tou nejdietnější úpravou, kterou lze najít.
Ingredience:
- 1 kg porcí hladkého bezšupinatého kapra, kterého nezbavujte hlenu
- 1,5 l vody
- 200 ml octa
- 250 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 10 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- 10 kuliček nového koření
- sůl
Postup:
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte a ve vodě s trochou octa a kořením nechte vařit. Porce kapra přelijte horkým octem – díky této operaci by jeho maso mělo zmodrat, bez toho kapr na modro nedává moc smysl. Kapra poté přidáte k zelenině a zvolna vaříte 15-20 minut.
Uvařené porce kapra opatrně vyjmeme a můžeme je polít horkým máslem.
Podáváme s uvařenou kořenovou nebo čerstvou zeleninou a vařenými brambory s petrželí.
Často se kapr na modro podává také s křenovou omáčkou: Nastrouhaný křen zlehka opečeme na másle, přidáme hladkou mouku, aby vznikla světlá jíška. Poté opatrně přilijeme smetanu a zvolna několik minut vaříme, dochutíme solí.